Какви фактори формират характера на вашата котка

котка у дома Снимка: iStock

М ъркащите домашни любимци имат най-различни характери също както хората. И подобно на нас, личността на тези приятели се формира на база различни детайли в техния живот - порода, отглеждане, минало и други.

Кое е важно за определяне характера на вашия мъркащи приятел, ще научим сега!

Генетика и личност на котките

Генетиката би помогнала при породистите котки, на които се знае техния произход. Различни породи мъркащи животни съществуват достатъчно дълго в нашия свят, че техните отличителни характеристики като тип тяло и личности са доста последователни. Разбира се, когато говорим за мъркащи приятели и характери трябва да имаме едно на ум. Макар че породата е играе роля за сформиране на личността на котката, все пак тези животни и тяхното поведение често са мистерия и не винаги можем да го обясним.

Мейн Кууните например са известни с това, че са много любвеобилни и дори често са наричани котка-куче. Персийците пък са нежни, спокойни и обичащи да подремват. Въпреки това, както казахме - има изключения.

Dogsandcats.bg

Фактори на околната среда

Тъй като по-голямата част от домашните котки са от смесени породи, околната среда е единственият най-важен фактор зад техните личности. Тук може да помогне отговорът на въпроса „Какво е общото настроение в дома?“ Дом, в който атмосферата е приятна, спокойна и взаимодействието между членовете на човешкото семейство е на база уважение и любов - вероятно и мъркащият приятел ще „попие“ тази култура и ще бъде спокоен.

Ако от друга страна имате голямо семейство с много приказливи хора и дори други животни - може би котката ви ще бъде активна също като вас.

Като цяло едно от нещата, които котките мразят доста е промяната в средата. Ако предстои да се случи нещо различно във вашия дом - пригответе се, че мъркащият приятел няма да го приеме много добре и може да бъде страхлив или тревожен за известно време.

История на котето преди да заживее при вас

котка у домаСнимка: iStock

Историята на котката играе голяма роля за нейната личност, както и за поведението. При повечето чистокръвни котки от развъдник, пълното родословие, даващо няколко поколения назад бележи ясно тяхното поведение и ще имате по-малко изненади с тях.

От друга страна, ако мъркащият ви приятел е имал по-различно минало - спасили сте го от улицата или сте го осиновили от организация, неговият характер може да бъде по-различен. Тези котета могат да са много плашливи и предпазливи или поне в началото. Да не говорим за тези, които са имали лош опит с друго животно или човек. Травмиращите събития или тежкия живот на улицата със сигурност ще играят важна роля във формирането на характера на гальовния ви спътник.

Котка, която е била малтретирана в предишен дом, вероятно ще изисква специално внимание, но в крайна сметка може да се превърне в щастлив домашен любимец със сладка, любяща личност и готова да получава и дава много любов.

Йерархия сред котките в едно домакинство

Ако у дома имате две или повече мъркащи животни, динамиката в отношенията им може да е доста любопитна. Едната котка може да доминира над другата.
За Алфа котките е типично да „упражняват своето господство“ над другите мъркащи животни у дома. Това може да доведе до агресивни срещи по между им, ако „по-силната“ котка се почувства застрашена от другата. Тези мъркащи животни могат да се опитат да командват и вас, така че бъдете нащрек.

От друга страна мяукащият приятел, който е в „по-ниска“ позиция може да използва всеки един момент да се бори да „детронира“ по-доминантния представител.

Котките често са загадки, които показват първо една личностна черта, а след това друга. При хората бихме могли да наречем този вид поведенческа черта „настроение“. Има само няколко неща за котките, които могат да се кажат със сигурност: едва ли някога ще ги разберем напълно, но те са прекрасен източник на любов и със сигурност животът с тях ни дава много и би бил доста скучен без такъв пухкав приятел.

Вижте още:

Какъв тип личност е котката ми

Котките разпознават ли други котки

Виж още