Какви инструменти са ми необходими при грижата за външния вид на котката

грижи за котка Снимка: iStock

А ко току-що сте донесли у дома ново коте, освен че сте развълнувани, че то е пристигнало във вашия дом, вероятно имате и много въпроси. Още от първите мунити, когато наблюдавате поведението на мъркащото животинче вече разбирате, че да си собственик на котка е нещо повече от просто забавление.

Ще трябва да се уверите, че гальовният спътник е в безопасност, в добро здраве, с безупречна хигиена и лъскава козина. Макар че гальовните животни разресват и почистват козината си прекрасно и сами, те имат нужда от допълнителна помощ от техните стопани в тази област. Особено, ако котката ви е възрастна и изпитва болки поради артрит, тя няма да може да се извива на всички посоки и може да остави някои части на тялото несресани.

Независимо дали имате коте или пораснала възрастна котка, наличието на подходящи консумативи за разресване на козината са от ключова важност за отглеждането на животинчето.

Къпане на котка

изкъпана коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

‌Внимателното къпане на котката ви през определени периоди (посъветвайте се с ветеринар дали това е необходимо и колко често), помага на някои мъркащи животни да премахнат количеството мъртва козина. За целта ще ви е необходим котешки шампоан, а на пазара може да откриете и сух шампоан без вода,  който не изисква изплакване, в случай че той работи по-добре за вашия домашен любимец.

Миене на зъбите на котка

Точно като хората, котките могат да получат проблеми с венците, които водят до по- сериозни инфекции. Затова е важно да поддържате зъбите на вашата котка възможно най-здрави. Ако можете, най-добре е да използвате малка четка за зъби с котешка паста за зъби, според предписание на ветеринарния лекар. Можете също така внимателно да използвате четка за пръсти, която е особено добра за котенца.

Разресване на козината

грижи за коткаСнимка: iStock

Независимо дали мяукащият домашен любимец е дългокосмест или късокосмест, има голям шанс той да линее значително. С правилния вид котешка четка и правилна и редовна рутина на четкане — котешкото линеене може да бъде намалено.

Посъветвайте се с консултант в зоомагазин или ветеринарен лекар за правилната четка за мукащия спътник. На пазара можем да открием гребени, четки или ръкавици за премахване на козината.

Ръкавиците са особено удобен инструмен и много добри за ежедневна употреба, защото просто трябва да ги поставите и да галите мяукащия приятел с тях. Благодарение на гуменото им покритие, падащата котешка козина залепва за тях.

Най-добрите четки за дългокосмести котки

Ако имате порода котки с дълги коси, ще ви трябва четка и гребен. Уверете се, че косъмчетата на гребена и четката не са твърде близо една до друга, тъй като това може да причини болезнено скубане на косата. Никога не разресвайте коса, която преди това не е старателно изчеткана.

Също така не се опитвайте да разресвате или изчетквате сплъстяване или възел, който се е образувал. Ако откриете трудни за премахване заплитания по котката си, най-добрият начин на действие е да ги премахнете внимателно с ножица, а ако ситуацията е много сериозна - обърнете се към професионален фризьор за домашни любимци. 

Какъвто и инструмент да използвате върху котка с дълга или къса коса, внимавайте да не преминавате през едно и също място твърде много пъти, защото може да раздразни кожата на мяукащия приятел.

Подходящи котешки нокторезачки

грижи за коткаСнимка: iStock

Изрязването на ноктите на мяукащия приятел също е част от рутинната грижа за външния вид. В зоомагазините можете да откриете специални ножици за котешки нокти, а ако сте неуверени в началото как да изрежете ноктите на гальовния спътник - помолете ветеринаря да го направи няколко пъти, а след това може да започнете да се учите сами.

И не забравяйте, че след всяка процедура - трябва да наградите котката си с лакомство, за да ѝ дадете сигнал, че се справя отлично, както и да я научите тя да свързва това преживяване с нещо положително.

Да имаш котка е голяма отговорност, освен забавление и топлина. Осигуряването на правилните четки, нокторезачки, инструменти за здравето на зъбите и лакомства ще ви помогнат да поддържате на здравето, комфорта и щастието на вашата котка у дома.

Вижте още:

Как да подкъся ноктите на котката ми

Как да изкъпя котката си

Как да измия зъбите на котката ми

Виж още