Какво да направите, ако котката ви се задушава

котка у дома яде опасни предмети Снимка: iStock

З адушаването възниква, когато горните дихателни пътища на котката се блокират напълно или частично, което пречи на котката да диша ефективно. Въпреки че задушаването не е толкова често срещано при котките, някои гальовни животни (особено малките) могат да се изкушат да ядат или да поглъщат малки играчки, конци, ластици за коса, парчета кост и други малки предмети, което ги излага на риск от задушаване.

Задушаването е спешна ситуация и изисква бързи действия. Затова е най-добре да сте подготвени и да знаете какво да правите, преди да възникне ситуацията.

Какви са симптомите на задушаване при котките и как да им помогнем

котка у дома яде опасни предметиСнимка: iStock

Внезапната поява на силна кашлица, давене, удължен врат и затруднено дишане при обикновено здрава котка подсказва, че тя се задушава.

Dogsandcats.bg

Задушаващата се котка е тревожна и обикновено ще изпадне в паника. Паникьосаните котки са изключително трудни за овладяване, а борбата може да доведе до още по-дълбоко заседнало в гърлото запушване. Не се опитвайте насилствено да задържате котката си или да отваряте устата ѝ. Въпреки че естествената ви реакция може да е да пъхнете пръсти в устата на котката си в опит да извадите предмета, най-добре не го правете. Има вероятност да бъдете ухапани и, което е още по-лошо, може да предизвикате проникване на чуждото тяло по-дълбоко в гърлото.

Най-доброто, което можете да направите, е да откарате котката си в най-близката ветеринарна клиника.

Какво да направите, ако котката ви е в безсъзнание

Ако мяукащият домашен любимец е загубил съзнание поради липса на кислород, ще трябва да отстраните чуждото тяло възможно най-бързо, за да възстановите дихателните пътища.

Може да направите това, като внимателно отворите челюстите на котката си, издърпате езика напред и с показалеца си прокарате устата до основата на езика. Внимавайте да не избутате предмета по-надолу в гърлото на котката с пръста си. Може да се наложи да използвате пинсета, за да извадите предмета.

котка у дома яде опасни предметиСнимка: iStock

Ако откриете конец в устата на котката, не се опитвайте да го извадите. Въжето може да е заседнало в червата на котката или да е увито около основата на езика и издърпването му може да причини сериозни увреждания. Вместо това оставете конеца така, както е, и незабавно заведете котката си на ветеринарен лекар.

Опасни предмети, които трябва да държите недостъпни за котката

За щастие, задушаването може да се предотврати до голяма степен. Бъдете наясно с потенциалните опасности в обкръжението на котката си и се уверете, че всеки предмет, който представлява риск, е заключен в шкаф или прибран на място, до което мъркащият приятел няма достъп.

Някои от най-често срещаните опасности от задушаване включват следното:

котка у дома яде опасни предметиСнимка: iStock

  • Лесно разкъсващи се играчки или играчки с помпони, пластмасови очички и малки, лъскави звънчета, които могат да се разхлабят.
  • Прежди, конци, панделки, конци за зъби. Тези подобни на конци предмети изглежда се възползват от вроденото хищническо чувство на котката, тъй като се движат, когато си играят с тях.
  • Кости, особено пилешки и други кости, които лесно се чупят.
  • Корк, тъй като при дъвчене той лесно се разпада на по-малки парчета.
  • Връзки за коса и ластици.
  • Пластмасови торбички и фолио.
  • Алуминиево фолио, тъй като котките са привлечени от лъскави предмети.

Съществуват ли състояния, които могат да бъдат объркани със задушаване?

Кашлицата и задушаването често се бъркат със задушаване. Космените топки, котешката астма и стомашно-чревните проблеми са чести причини за кашлица и задушаване. Обикновено котката е в състояние да изхвърли космената топка като повърне. Ако симптомите на кашлица и повръщане продължават, котката ви трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Макар и рядко срещано при котките, задавянето е спешна ситуация и изисква бързи и адекватни действия - затова е най-добре да сте подготвени и да знаете какво да правите още преди да е възникнала ситуацията. Най-добрият начин да предотвратите задавяне е да се запознаете с често срещаните опасности от задавяне и да поддържате средата на котката си свободна от тези предмети.

Като практикувате тези предпазни мерки и се информирате за най-добрите начини на действие, можете да гарантирате, че котката ви ще бъде в безопасност и щастлива!

котка у дома яде опасни предметиСнимка: iStock

Вижте още:

Как да спасим важните си вещи от котката

Как да предпазим енергичните котенца от самонараняване

Кои играчки за безопасни за котките - няколко прости съвета

Виж още