Какво е папилом при котките

котка у дома Снимка: iStock

П апиломите обикновено са малки образувания, подобни на брадавици, които се появяват по кожата. Срещат се както при фората, така и при кучета и котки. Макар че състоянието се среща много рядко при мяукащите приятели, все пак е възможно да се появят.

За съжаление, при котките папиломите понякога се свързват с рак. Връзката между някои видове рак и различните щамове на котешкия папиломен вирус все още се проучва. Поради тази връзка винаги се препоръчва оценката на всякакви израстъци по вашата котка от ветеринарен лекар. Докато папиломите при кучета обикновено са доброкачествени, рискът растежът на папилома при котка да се развие в злокачествен рак не е изключен.

Какви са признаците на папилом при котки

Типът папилом, който се развива, зависи от конкретния вирусен щам. Може да забележите израстъци, подобни на карфиол, в устата и/или по устните на мъркащия домашен любимец. Те могат да варират по размер.

 В случай че откриете бучка, подутина, маса или израстък по кожата на котката, трябва да посетите ветеринарен лекар, за да прегледа животинчето и да се идключи рак.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

Какви са причините за появата на папилом при котките

Папиломите се причиняват от папиломен вирус и той води до появата на образувания по кожата. Папиломавирусът е различен при всеки вид животно. Това означава, че не можете да се заразите с този вирус от вашатата котка и по същия начин тя не може да зарази папиломавирус от вас.

Много видове могат да бъдат носители на папиломен вирус и никога да не развият папилом. Израстъците са склонни да се появяват най-често при животни, които имат компрометирана имунна система. Това означава, че или тяхната имунна система не е зряла, като например при котенца или млади котки. Може да означава и, че имунната им система е отслабена от други заболявания, като рак, диабет или други вируси.

Папиломавирусът се предава от заразена котка на друга котка чрез директен контакт и/или чрез споделяне на играчки, тоалетна и купи. Вирусът се нуждае от ухапване, за да получи достъп до системата на здравата котка. След това новозаразената котка може просто да е носител и да не развие брадавици. Въпреки това, ако новозаразената котка има слаба имунна система или е малко коте, може започнат да се развиват кожни брадавици.

Грижи за котка с папилом

Колкото и да е трудно, мъркащите животни не бива в никакъв случай да ближат, дъвчат или хапят брадавиците. Това може да доведе до инфектиране на масата и поява на рани. В зависимост от това къде се намират израстъците, може да предовратите близането и хапането по различни методи (медицинска яка или поставяне ан превръзка), но това трябва да бъде предписано от ветеринарен лекар. Поставянето на превръзка или мехлем върху вашата котка никога не се препоръчва без пряко наблюдение от вашия ветеринарен лекар.

котка у домаСнимка: iStock

Някои папиломи могат да изчезнат сами след няколко месеца, ако котката стане имунизирана срещу тях. Въпреки това, тъй като някои папиломи при котки са свързани с рак, често се препоръчва хирургично отстраняване.

Вижте още:

Как да хидратираме кожата на котката

Плешивост и кожни заболявания при котките, причинени от хормонален дисбаланс

Ако котката ви се облизва прекомерно - следете за кожни заболявания

Виж още