Какво е поведението на изгубената котка

котка навън Снимка: iStock

А ко котката ви се изгуби, разбирането на потенциалното ѝ поведение може да бъде от огромна полза за намирането ѝ. Колкото повече информация имате, толкова по-лесно може да се сетите за конкретни конкретни зони за търсене и към ефективни стратегии за залавяне на уплашена и изчезнала котка.

Ако не откриете котката си веднага, не губете надежда. Мяукащите животни умеят да се крият много добре, особено когато са на непозната територия. Трябва също така да се уверите, че сте се обадили във ветеринарните клиники във вашия район, за да установите дали някой е съобщил за намерена котка, както и да посетите приютите. Важно е да посетите приютите лично, ако е възможно, за да разгледате котките, които се намират в тях. Понякога объркването на специфичните особености на външния вид на котката или неразбирателството между служителите на приюта може да доведе до грешка.

Поведение на избягала котка, която живее навън

котка навънСнимка: iStock

Ако изчезне мъркащ домашен любимец, който се разхожда навън или във вашия двор, значи нещо в неговата среда е повлияло или на способността му да се прибере у дома, или на желанието му да се прибере. Ако котката ви се е наранила, например, тя може да не е в състояние да се прибере у дома, а да намери подслон в близост до мястото, където е била наранена. Ако друго животно е накарало котката ви да се почувства несигурна, например нова съседска котка или куче, тогава тя може да не иска да се прибере у дома от страх от сблъсък с другото животно.

Dogsandcats.bg

Поведение на котките, които живеят в на закрито

Много от котките, живеещи на закрито, са любопитни към външния свят и могат да се възползват от възможността да се промъкнат през отворена врата или прозорец. Обикновено те бързо ще потърсят скривалище, щом излязат навън, независимо дали е под кола или зад някой храст. Инстинктът им подсказва да се скрият тихо, така че е необичайно котка, живееща само на закрито, да реагира вербално при повикване, след като се окаже извън зоната на комфорт в дома. Най-често котките, живеещи само на закрито, заемат първото скривалище, което видят, и рядко се отдалечават твърде много от дома си.

Как темпераментът на котката, влияе на поведението ѝ, когато избяга?

  • Страхлива котка

Гальовните животни, които се страхуват от всичко, могат да бъдат трудни за намиране и улавяне. Дори когато се сблъскат с познати хора, може да е трудно да изкарате тези котки от скривалището и те рядко ще излязат доброволно от него. Те могат да бъдат склонни към хапане или драскане, когато се държат с тях в най-добрите дни, така че се уверете, че се отнасяте внимателно към тези котки, когато ги намерите.

  • Предпазлива котка

Първоначално предпазливите котки реагират подобно на страхливите котки, като намират близко място, където да се скрият, и замръзват от страх. Те могат да започнат да се скитат, криейки се, докато вървят, и зоната на търсене ще бъде подобна на тази на страхливата котка. Добрата новина за тези котки е, че ако не успеят да се върнат у дома, те обикновено се връщат в района, от който са изчезнали. Обикновено те продължават да се крият, но мяукат или излизат от скривалището, щом видят или чуят собственика си.

котка навънСнимка: iStock

Тези мяукащи приятели може да пожелаят да излязат от скривалището си през първите няколко дни след изчезването. Понякога обаче те ще продължат да се крият, докато не започнат отчаяно да търсят храна или вода, което може да отнеме повече време. Хуманен капан може да е от полза, но тези котки не би трябвало да са прекалено трудни за залавяне, след като бъдат намерени.

  • Сдържана котка

Тези котки са сравнително безразлични към хората, особено към непознатите. Те могат да проявят склонност към привързаност към хора, с които се чувстват добре, но вероятно ще игнорират непознати. Първоначалната им реакция при изгубване вероятно ще бъде да се скрият, но скоро след това вероятно ще започнат да се скитат. Усилията за търсене могат да бъдат полезни, тъй като някой в района може да е видял котката ви да се скита.

Понякога тези гальовни животни се прибират и сами. Могат да се върнат направо до вратата или прозореца, откъдето са изчезнали, и започват да драскат или мяукат, за да бъдат пуснати обратно. Въпреки че са сдържани, те по принцип не са страхливи котки, така че е по-вероятно да се обърнат към хората за помощ, ако са изчезнали.

  • Любопитна котка

За разлика от другите три темперамента, любопитните котки могат първоначално да се скрият, когато се изгубят. Понякога те веднага започват да изследват нов район. Разпитването на съседи може да бъде много полезно, тъй като е малко вероятно тези котки да се скрият, докато се скитат. Възможно е да се наложи претърсване на широка зона и все пак трябва да проверите всички скривалища, на които сте попаднали, в случай че котката се е изплашила от нещо.

котка навънСнимка: iStock

Въпреки че любопитната котка може да реагира на повикване, не го очаквайте. Любопитната им природа означава, че те могат да бъдат претоварени от броя на новите гледки, миризми и звуци, които изпитват, което може да доведе до липса на желание или способност да реагират.

Една от основните грешки, които хората правят, когато котката им изчезне, е да се откажат твърде бързо. Може да е обезкуражаващо, че не намирате бързо котката си, но намирането на изгубена котка може да бъде предизвикателство. Те умеят отлично да намират необичайни скривалища и може да не желаят да излязат, когато ги повикате или забележите. Може да е трудно да се хване уплашена котка, а дори и най-уверената котка може да стане много уплашена в нова среда.

Когато търсите котката си, обърнете се за помощ към съседите, тъй като те ще могат да ви кажат, ако забележат котката ви да се движи из техния имот. Хуманните капани са чудесен вариант, ако смятате, че котката ви е наблизо, тъй като могат да ви позволят безопасно и внимателно да я хванете. Уверете се, че сте поставили хуманния капан на безопасно място, където котката ви ще се чувства в безопасност, за да влезе в капана.

Вижте още:

Какво да правя, ако котката ми избяга

Трябва ли да поставя микрочип на котката ми

Котките могат ли да намерят пътя към дома

Виж още