Какво е поведението на женските котки

котка у дома Снимка: iStock

К отките показват широк спектър от личностни черти и поведение и няма две напълно еднакви гальовни животни. Има обаче някои поведенчески черти, които са често срещани сред женските котки. Една част от тези черти са свързани с това дали котката е стерилизирана или не, докато други зависят от това дали тя е единствено „дете“ или има други котешки съквартиранти. Сезонните и хормоналните промени също могат да окажат влияние върху поведението на женската котка, а сега ще научим повече за него!

Хормонални промени, които влияят на поведението на котките

Женска котка, която не е стерилизирана, ще се разгони. Това е част от репродуктивния цикъл на котката (наречен цикъл на еструс) и се случва при полово зрели котки, когато са готови за чифтосване. Мъркащите животни изпитват първото си разгонване на около 6-месечна възраст и ще се разгонват през целия си живот, освен ако не бъдат стерилизирани.

Котките са сезонно полиеструсни, което означава, че могат да имат множество разгонвания (или цикли) по време на размножителния си период. Този период обикновено е от около февруари до октомври, когато времето е по-топло и дневната светлина е по-дълга. Въпреки това, домашните котки могат да се разгонят през цялата година.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

След като започне цикълът на еструс на котката, тя може да се разгони на всеки две до три седмици. Поведението ѝ ще се промени значително. Най-честият признак на разгонена котка е повишената вокализация; тя ще мяука и вие силно, което служи за привличане на партньор. Разгонените мъркащи представители могат също да станат по-привързани към стопаните си. Те уринират по-често и увеличаването на феромоните може да направи урината им по-миризлива.

Ветеринарите препоръчват котките да се стерилизират малко преди да настъпи първото им разгонване, така че ако се интересувате от тази процедура - поговорете с вашия лекар. Знаем добре, че кастрирането на домашния любимец е важно и отговорно решение, тъй като по този начин става невъзможно да допринесем към увеличаването на и без това огромния брой бездомни животни. Още един плюс е, че ще спасим и нашата домашна котка от евентуални проблеми на репродуктивната система, които могат да се развият в бъдещ момент.

Бременност и промени в поведението на женската котка

Бременна женска котка може да прояви промени в поведението. Тя ще прекарва повече време в почивка и дрямка и може да предпочете да прекарва повече време на закрито, ако обикновено има привилегии на открито. Някои женски котки стават по-привързани към хората си по време на бременност, така че може да се радвате на дълги котешки дремки и гушкания в този период. Към края на бременността си женските котки могат да станат неспокойни и да се скитат из къщата или да започнат да мяукат и силно и по-често.

Женските котки разбират ли се една с друга?

Мъркащите животни може да се държат различно в домакинства с други котки. Това до голяма степен ще зависи от пола на котките и дали са стерилизирани или кастрирани. Котките, които не са преминали през процедурата са по-малко склонни да се разбират, тъй като техните сезонни хормонални скокове могат да доведат до битки.

котка у домаСнимка: iStock

Котките могат да изградят близки отношения

Някои гальовни животни могат да станат доминиращи над други в домакинство с повече котки. Това понякога се нарича "алфа поведение", но мъркащите приятели нямат линейна социална йерархия с алфа животно на върха. Както женските, така и мъжките котки могат да проявяват доминиращо поведение, което включва ръмжене, съскане, маркиране и често враждебно отношение спрямо другите котки.

Няма реални доказателства, че полът на котката определя колко добре тя или тя се разбира с други котки. Две стерилизирани женски котки могат да се разбират добре, но е по-вероятно да бъдат приятелски настроени една към друга, ако имат съвместими характери и нива на енергия.

Полът рядко играе роля в поведението на мъркащите животни, освен когато не става дума за разгонване при женските и маркиране на територия при мъжките. Извън това - държанието на гальовния домашен любимец по-скоро би могло да зависи от средата в дома и държанието на стопаните отколкото на това дали е женска или мъжка котка.

Вижте още:

Женските котки също могат да маркират

Възможно ли е котката ми да е сексуално активна след кастрация

Виж още