Какво трябва да знаят бременните жени за съжителството с котка

бременна жена и котка Снимка: iStock

А ко някога сте чували, че съществува риск от съжителството с котка по време на бременност, трябва да кажем, че това не е напълно невярно. Все пак, ако сте бременна или планирате да имате дете - това не означава, че задължително трябва да се отървете от гальовния си спътник. Още повече, че за много голяма част от стопаните, домашните любимци са част от семейството и би било стрес и за самите вас да се откажете от животинчето си.

Хубавото е, че това не е необходимо, но за целта трябва да се спазват някои основни хигиенни правила, за да може да сте сигурни, че вие, вашето бебе и мъркащият спътник можете да съжителствате безопасно.

Риск от болестта токсоплазмоза

Основната грижа около бременността и котките е болестта токсоплазмоза, която се причинява от паразита Toxoplasma gondii.

Токсоплазмозата при котки рядко е сериозен проблем. Здравите възрастни котки често не показват никакви симптоми, но потенциалните признаци включват аномалии на очите, диария, треска, затруднено дишане, жълтеница и неврологични проблеми.

Dogsandcats.bg

бременна жена и коткаСнимка: iStock

Toxoplasma gondii е зоонозен паразит, което означава, че котките, които го носят, могат да го предадат на хората. Този паразит обаче е много опасен за бременни жени, тъй като заразена жена може да стигне до спонтанен аборт или да роди дете с вродени дефекти.

Макар че това звучи много страшно, рискът от такава зараза не е твърде висок, стига да спазвате необходимите хигиенни навици. Ако мъркащият ви приятел се разхожда на открито и живеете в двор, вероятността да се заразите с паразити от мъркащия спътник, поради консумация на сурово месо е по-голяма.

Ако една жена вече е била заразена с паразита в миналото, повторното излагане на него по време на бременност обикновено не е проблем. Жените могат да бъдат тествани още в началото на бременността си, за да знаят колко загрижени трябва да бъдат.

Предпазни мерки за бременни жени, които живеят с котка

За да се заразят с този паразит, гальовните животни трябва да изядат заразена плячка. Това може да е сериозен проблем за котките, които живеят на открито. Ако у дома имате мъркащ приятел, който не излиза навън - шансовете са почти нулеви.

Тъй като паразитът се разпространява от котки на хора чрез котешки изпражнения, избягването на тоалетната е също е добър начин за предотвратяване на болестта.

Ако се загледате в опаковката на пясъка за котешката тоалетна, който купувате, ще откриете предупреждение за бременните жени да не чистят котешката тоалетна.

Затова се препоръчва друг член на семейството да се заеме с тази задача, вместо вас, а ако се налага в някои дни да го правите - задължително носете маска, ръкавици и измийте ръцете си след това.

Причината е, че тези паразити могат да се вдишат от праха, който се вдига при почистване на котешката тоалетна, а той стига до плода, който носите.

бременна жена и коткаСнимка: iStock

В случай че не е възможно някой друг да почиства котешката тоалетна, можете да вземете следните мерки за безопасност:

  • Самопочистващи се котешки тоалетни

Макар че не са особено бюджетни, тези тоалетни вършат добра работа и намаляват вашата интеракция с евентуално заразени котешки изпражнения. Трябва да имате предвид обаче, че при повечето видове все пак ще трябва да изхвърляте тавите с отпадъци, който се събират в специалното отделение, както и да почиствате вътрешността на тоалетната на определени периоди.

  • Слепващ се пясък без мирис

Ако котката ви е категорично против самопочистващите се тоалетни, бъдете внимателни относно котешката постелка. Добре е да изберете такава, която е по-малко вероятно да се лепи по лапите на мъркащия спътник, защото след това тя се разнася из цялото жилище. Все пак, трябва да отбележим, че винаги има вероятност малки парчета от пясъка да останат по лапите на котката ви.

Вижте още: Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

  • Почиствайте по-често котешката тоалетна

Паразитите на токсоплазмоза стават опасни до около 24 часа след като мъркащият спътник се изходи. За да избегнете този риск - почиствайте тоалетната колкото се може по-често. Ако имате възможност - може да го правите почти веднага след като свърши работата си. Така намалявате рисковете.

  • Системи за депониране на котешки отпадъци

Системите за изхвърляне на отпадъци са добър начин за задържане както на миризмата, така и на потенциалните патогени в котешките изпражнения. Минусът на тези системи е, че не са евтини, но ако за вас това не е проблем или откриете такава при намаление - инвестицията си заслужава.

почистване на котешка тоалетнаСнимка: iStock

Наред с всички грижи за вас и бъдещото дете, ако живеете с котка трябва да спазвате някои правила, за да си гарантирате спокойствие. За целта - уверете се, че котката ви е здрава, има необходимите ваксини и я обезпаразитявате редовно по препоръки на ветеринарен лекар.

Вижте още:

Може ли котката ми да ме зарази с болест

Какви опасности носят котешките изпражнения за хората

Мога ли да заразя котката ми с настинка

Виж още