Какво трябва да знаем, ако се образува твърда бучка в опашката на котката

котка с травма Снимка: iStock

М яукащите домашни любимци изразяват емоциите си чрез опашката си. Само като погледнете тази част на тялото, разбирате дали са щастливи, раздразнени или уплашени. Опашката на вашата котка обаче може да ви каже много и за здравето на домашния любимец, особено ако нещо не е наред. Ако гальовният спътник има издатина или малки подутини на опашката си, които обикновено не са там, наблюдавайте за симптоми, които могат да дадат представа за естеството на нараняването и се обадете на вашия ветеринарен лекар.

Внимавайте за счупена котешка опашка

котка с травмаСнимка: iStock

Ако котката ви има изпъкналост на опашката или рязко извиване, особено близо до върха, това може да означава, че е счупена. Въпреки че вероятно бихте били наясно, ако подобен инцидент се случи с домашения любимец, котките са доста палави и може да се наранят извън вашето присъствие. От друга страна, ако забележите бучка при вашето ново коте или осиновеното от известно време, тя може да е образувана от фрактура, и не е изключено да е резултат от това, че котката е продължила да движи опашката си по време на лечебния процес.

Обикновено леките фрактури заздравяват, но задължително трябва да се обърнете към ветеринарния лекар, за да прегледа животинчето, тъй като може да става дума и за по-сериозно нараняване.

Dogsandcats.bg

Киста или тумор на опашката на котката

котка с травмаСнимка: iStock

Болезнена бучка или лезия в основата на опашката на котка може да бъде тумор - доброкачествен или злокачествен. Вашият ветеринарен лекар не може да каже дали туморът е потенциално смъртоносен или не, като просто го погледне, така че той или ще премахне целия тумор, ако е малък, или ще вземе проба от по-голям тумор и ще изпрати за изследване - процес, наречен биопсия.

Ако туморът е доброкачествен, не е необходимо допълнително лечение, освен ако не е мастна киста. Това е капсулиран тумор, пълен със себум - мазна субстанция, произведена от мастните жлези на кожата - който вашият ветеринарен лекар може да отстрани образуванието хирургически. Ако туморът на опашката се окаже рак, вашият ветеринарен лекар може да препоръча ампутация на опашката в името на здравето на вашата котка.

Абсцес на котешка опашка

Голям, болезнен оток на опашката на вашата котка може да означава абсцес в засегнатата област. Котките, които се разхождат навън са най-склонни да страдат от абсцеси на опашката и кожни инфекции, тъй като повечето от тях са резултат от бой. Областта на опашката е често срещано място за ухапвания, тъй като доминиращата котка може да нанесе ухапване, докато другата котка бяга.

котка с травмаСнимка: iStock

Бактериите от ухапване карат мястото да се изпълни с гной. В рамките на няколко дни ще забележите загуба на козина около подутината. Ако не сте завели мяукащия приятел на ветеринарен лекар, за да извади абсцеса, той може да се спука у дома, освобождавайки големи количества кръв и гной. Въпреки това, дори ако нараняването на опашката се спука от само себе си, пак трябва да заведете котката си на ветеринар. По тялото на котката може да има други пробиви, но не видими. Тези рани все още трябва да бъдат почистени с локални антисептици.

Има няколко причини, поради които мъркащият приятел да се „сдобие“ с бучка на опашката си, но най-често срещаните са счупване, абсцес, кисти или тумор. Бучка или извивка на опашката може да е резултат от счупване, което е зараснало неправилно. Кожната бучка може също да бъде тумор, който трябва да бъде тествана от ветеринарен лекар за възможен рак. Абсцес или киста вероятно изисква дренаж и рецепта за антибиотик от вашия ветеринарен лекар, за да подобрите здравето на вашия домашен любимец.

Вижте още:

Котката ми гони опашката си

Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

Виж още