Котката ми гони опашката си

котка играе Снимка: iStock

М акар че това поведение може да се види по-скоро от кучета, мъркащите приятели също са склонни на моменти да гонят опашките си. Като собственик на котка трябва да сте наясно кога това поведение е просто и игра и кога - признак за някакъв проблем.

Преследването на опашката е забавно

Когато котките играят, те упражняват своите ловни умения. Това поведение започва в много ранна възраст, като котенца преследват и ловуват всеки движещ се обект, както и разбира се някои недотам движещи се, които будят интерес в любопитните котки.

Тази склонност към преследване на движещи се обекти обикновено намалява с порастването на котката, но при някои представители продължава цял живот. Тези мяукащи приятели са особено игриви и могат да реагират на примамливия виещ се връх на опашката - дори на собствената си.

Няма много неща, които трябва да правите в случай на игриво преследване на опашка.

Dogsandcats.bg

Възможно е котката да изпитва болка

Когато определено място сърби или боли, гальовният домашен любимец вероятно ще обърне допълнително внимание на него. Вниманието често е под формата на облизване, драскане и дори хапане. Нараняване или заболяване, засягащо опашката, може да накара котката ви да прояви специален интерес към нея и да започне да я гони.

Ако забележите, че мяукащият приятел изведнъж е започнал да проявява необичаен интерес към опашката си - заведете го на преглед при ветеринар.

Стресът и скуката могат да направят опашката „по-атрактивна“

котка играеСнимка: iStock

Ако мяукащият приятел е стресиран или отегчен - това може да доведе до всякакви странни поведения, едно от които е - преследване на опашката. Някои котки могат да станат обсебени от опашката си и да проявяват прекомерно облизване, хапане и преследване.

Как да подходим? Първо, трябва да сте сигурни, че котката ви е здрава. Всяка промяна в поведението може да показва медицински проблем. Дори и да сте сигурни, че самата опашка е наред, все пак трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да изключите други състояния.

Ако медицинският проблем е изключен - помислете за стрес. Мяукащите животни могат да се уплашат лесно от най-различни неща. Все пак, ако в дома ви е настъпила промяна - това може да предизвика известно безпокойство в гальовното животинче, затова е добре да сте сигурни, че то има собствено пространство и достатъчно забавления, за да се успокои.

Ако стресът не е проблемът, може да е скуката. Обогатяването на околната среда е ключово за отглеждане на щастлива и здрава котка. Осигурете на гальовния спътник по-стимулираща домашна среда, където тя или тя може да намери различни забавления - котешко дърво, набор от различни играчки, които да сменяте в определено време и игра с вас.

Не винаги е лесно да разберете дали преследването на опашката е просто безобидна игривост или действителен проблем. От друга страна, ако това е поведение на малко коте - то може да си играе, тъй като тези мъничета са много активни и са склонни да преследват опашката си, наред с всичко, което им се изпречи. В такава ситуация - това поведение със сигурност ще отмине.

Вижте още:

Защо преждата не е безопасна играчка за котки

Защо котката ми ме облизва

Защо котката ми лежи върху мен

Виж още