Калицивирус при котки

котка ветеринар Снимка: iStock

К отешкият калицивирус (FCV) е вирусен патоген, който причинява инфекция на горните дихателни пътища при гальовните животни. Инфекцията най-често прилича на настинка, но могат да прерасне в по-тежко състояние, което да засегне белите дробове, ставите и/или други органи.

Вирусът най-често се среща в съоръжения, в които се помещават множество котки, като спасителни центрове, приюти или развъдници. И все пак може да се разпространи лесно в домакинства, където живеят повече гальовни животни. Котенцата и младите възрастни котки обикновено са изложени на най-висок риск от инфекция, но котка на всяка възраст може да бъде засегната. Нека да поговорим повече за това заболяване.

Симптоми на калицивирус при котки

котка ветеринарСнимка: iStock

Някои мяукащи приятели се заразяват и не показват никакви клинични признаци. Въпреки това, трябва да следите котката си за следните симптоми:

Dogsandcats.bg
 • Кихане
 • Секреция от носа
 • Разязвяване на повърхността на носа (отворена кожа)
 • Конюнктивит
 • Секреция от очите

По-тежките симптоми включват:

 • Язви на устните, езика или другаде в устата, често придружени от лигавене
 • Висока температура
 • Летаргия
 • Дехидратация
 • Лош апетит
 • Пневмония, с кашлица или затруднено дишане
 • Възпаление на ставите, което причинява накуцване или подуване на засегнатите стави

Как котките се заразяват с калицивирус

котка ветеринарСнимка: iStock

Мъркащите животни могат да се заразят при контакт със секрети, съдържащи вируса, директно от друга котка или индиректно чрез контакт с предмет - например купа, от която се е хранила заразена котка или друг предмет.

След като влезе в тялото, вирусът нахлува в клетките на носа, гърлото, устата и сливиците. По-агресивните щамове на калицивирус могат да нахлуят в белите дробове, ставите и бъбреците. Признаците на заболяване обикновено се развиват 2-6 дни след излагане на вируса.

Има множество щамове на FCV и понякога повече от един щам може да заразява котки в една и съща среда.

Лечение на калицивирус при котки

След като заведете котката си на ветеринар, лекарят ще направи необходимите тестове, за да установи наличието на заболяването. Важно е след това да следвате предписаното лечение.

Повечето котки ще се възстановят за около 7-10 дни. Но те могат да станат носители и да отделят вируси от устните и носните секрети в дългосрочен план.

котка ветеринарСнимка: iStock

Ваксинацията може да помогне за предотвратяване на разпространението на FCV. Годишната ваксина, която поставяме на мъркащия домашен любимец е срещо това заболяване, наред с други. Затова е изключително важно да не пропускате ваксинирането на котката си, а ако току-що сте осиновили котенце или сте спасили такова от улицата - задължително трябва да го заведете на ветеринар за преглед, обезпаразитяване и поставяне на ваксина.

Лошото на този вирус е, че той е силно заразен за другите котки, така че ако имате повече у дома - трябва да ги изолирате от болната. Също така вие също може да предадете вируса на незасегнати котки след контакт със заразената, ако не измиете ръцете си или не смените дрехите си след контакт. От друга страна - той не е заразен за хората, така че няма от какво да се притеснявате. Също така е опасен само за други котки, но не и за други домашни любимци.

Вижте още:

Каква е разликата мужду котешка левкемия (FeLV) и вирусът на котешка имунна недостатъчност (FIV)

Какво представлява котешката настинка

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Виж още