Кога котенцата стават по-спокойни

котка играе Снимка: iStock

К отенцата са известни със своята хиперактивност. Те обичат да тичат, да се хвърлят и да скачат. Играят с играчките си, с другарчетата си и с хората. Ако току-що сте се сдобили с ново коте на няколко месеца и само след няколко дни съжителство сте видяли колко е активно мъничето, сигурно се питате - ще се успокои ли някога котето? И кога? Може да сте особено загрижени, ако котето ви се наранява или проявява агресивно поведение, или продължава да прави бели, поради хиперактивното си поведение.

Успокояват ли се котенцата?

котка играеСнимка: iStock

Имаме добра новина - котето ви трябва да започне да се успокоява, когато стане на около шест месеца. Тогава нивата на енергия започват забележимо да спадат и ще продължат да спадат, докато стане възрастна котка на едногодишна възраст.

Справяне с хиперактивността на котето

Има начини да се справите с високите нива на енергия на котенцето, като същевременно се уверите, че то е щастливо и здраво и разполага с всичко необходимо, за да се развива нормално.

Dogsandcats.bg
  • Инвестирайте в драскалка. Котенцата и възрастните котки обичат да точат ноктите си. Вземете на котето си поставка за драскане, за да има какво да драска, което не е ценно за вас.
  • Уверете се, че котето ви получава достатъчно време за игра всеки ден. Собствениците на котки могат да намерят различни интерактивни играчки за котки, които ще помогнат на котенцата да използват естествените си ловни инстинкти и да се уморят след играта.
  • Осигурете на мъничето място за катерене. Вашето коте вероятно обича да се катери, но не искате то да се катери по мебелите, шкафовете или плотовете ви. Ясно е, че няма как да го възпрете от катерене на различни места в дома си, но може да ограничите това поведение, като му осигурите достатъчно високо котешко дърво, което предлага повече забавления.

котка играеСнимка: iStock

  • Кастрирайте или стерилизирайте котето. Имайте предвид, че кастрирането гаьловния приятел в подходящия момент може да помогне за спокойствието му. Ако котката няма стремеж да търси партньор, вероятно няма да проявява толкова голяма хиперактивност. Кастрирането мъркащия приятел също е добра идея, защото премахва опасността от развитие на евентуални проблеми в половата система.
  • Давайте на котето си подходяща за възрастта му храна. Когато порасне, може да премине на храна за възрастни котки.
  • Подрязвайте ноктите. Ако котето е палаво може да спасите някои от вещите си, като се грижите ноктите да бъдат изрязани.

Котенцата са пълни с енергия, което е нещо хубаво. Напълно нормално е котката да бъде много енергична в първите месеци от живота си. Уверете се, че следвате правилните стъпки за обезопасяване на дома и изразходване на тази енергия. Играйте с мъничето, давайте му играчки, драскалка и котешко дърво. Хранете ги с подходяща храна, гушкайте ги - и не се притеснявайте - в крайна сметка те ще се успокоят. Те ще пораснат и ще се превърнат във възрастни котки, които са също толкова забавни!

котка играеСнимка: iStock

Вижте още:

Как да предпазим енергичните котенца от самонараняване

Как да се справим с буйно коте у дома

7 задължителни котешки аксесоара, които трябва да имате за нова котка

Виж още