Кога котките изпитват проблеми при кърменето на котенцата си

котка и малки котенца Снимка: iStock

К ърменето е начинът по който майките да хранят своите новородени бебета. Въпреки това, кърменето може да стане болезнено и предизвикателно за котки със заболяване на гърдите, наречено мастит.

Маститът при гальовните животни изисква бърза ветеринарна диагностика и лечение, така че новата майка да може удобно да продължи да се грижи за малките си котенца.

Какво представлява маститът при котките

Маститът е възпаление на млечната жлеза в гърдите. Може да засегне една млечна жлеза или множество млечни жлези. По-рядко се среща при котки, отколкото при кучета.

Повечето случаи на мастит при мяукащите приятели се причиняват от бактерии (Escherichia coli, Staphylococcus sp., Streptococcus sp.), които навлизат в гърдите и се движат нагоре в млечните жлези, причинявайки инфекция и възпаление.

Dogsandcats.bg

Бактериите могат да навлязат в гърдите по няколко начина:

котка и малки котенцаСнимка: iStock

 • Травма: Травма на гърдата, като например от остри котешки зъби или травматични наранявания на гърдата, създава отворена рана, през която бактериите могат да навлязат и да достигнат до млечната жлеза.
 • Нечисти условия на живот: Мръсната среда може да бъде пълна с бактерии, които могат да навлязат в гърдите и да причинят мастит.
 • Бактериите в кръвообращението на котката могат да достигнат до гърдите.

По-рядко маститът при котки може да бъде причинен от галактостаза, неинфекциозно състояние, което се появява, когато гърдите внезапно се напълнят с мляко. Галактостаза може да възникне, когато котенцата спрат да се отбиват, коте умре или препятствие в гърдите пречи на млякото да излезе.

Могат ли само бременни котки да страдат от мастит?

Женските котки, които наскоро са родили, са най-податливи на мастит. Необичайно женските котки, които не са бременни, но при фалшива бременност, също могат да получат мастит.

Симптоми на мастит при котки

Ранният мастит не се забелязва лесно, но котенцата могат да помогнат за ранното му откриване. Маститът може да попречи на котенцата да сучат добре, което ги кара да не наддават правилно.

Симптомите се влошават с напредването на заболяването:

 • Зачервени, подути, твърди и болезнени гърди, които са горещи на допир
 • Промени във външния вид на млякото: гъсто, гнойно, възможна кръв
 • Намалено производство на мляко

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Маститът става тежък, когато бактериите в гърдата достигнат кръвния поток и причиняват животозастрашаващ сепсис. Признаците на тежък мастит включват:

 • Анорексия
 • Летаргия
 • Пренебрегване на котенца
 • Треска
 • Дехидратация
 • Повръщане
 • Обезцветени гърди (червени, лилави, черни), тъй като засегнатата тъкан на млечната жлеза започва да умира
 • Язви по засегнатите гърди

Как да се лекува мастит при котки

Лечението на мастит се извършва у дома или в болницата, в зависимост от тежестта на заболяването.

Домашното лечение на мастит включва перорални антибиотици, болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, както и локално лечение на засегнатите гърди. Вашият ветеринарен лекар ще даде конкретни инструкции за лечение на вашата котка у дома.

Котенцата на вашата котка трябва да продължат да кърмят по време на лечението.

Антибиотиците ще бъдат насочени към бактериите, които най-често причиняват мастит. Вашият ветеринарен лекар ще избере перорален антибиотик, който няма да премине през млякото. Дайте целия курс на антибиотици, за да сте сигурни, че всички бактерии са убити.

Болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства ще помогнат за облекчаване на болката и възпалението, свързани с мастит.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Котките с тежък мастит трябва да бъдат лекувани с интравенозни течности и агресивна антибиотична терапия във ветеринарната клиника. Засегнатите гърди с мъртва млечна тъкан изискват хирургично отстраняване.

Може да се наложи котенцата да бъдат добавени с адаптирано мляко, докато майка им се лекува.

При много котки с мастит, засегнатите гърди се нормализират след няколко седмици с подходящо лечение. По-тежките случаи изискват по-дълго възстановяване. За съжаление, котките могат да умрат от тежък мастит, дори при агресивно лечение, което означава, че е важно да следите за признаци и да заведете котката си при ветеринар възможно най-скоро, ако забележите нещо необичайно.

Как да предотвратим мастит при котки

Няколко стратегии могат да помогнат за предотвратяване на мастит при котки:

 • Незабавно отстранете и почистете всяко мръсно спално бельо в зоната за кърмене
 • Подрязвайте ноктите на котенцата
 • Уверете се, че котенцата сучат еднакво от всички зърна
 • Стерилизирайте котката си

Маститът при котки е болезнено състояние, което изисква ветеринарна помощ. Ако вашата котка има мастит, бързото и правилно лечение ще увеличи шансовете ѝ за отлично възстановяване и грижа за малките котенца.

Вижте още:

Отбиването на малките котета от майката - какво трябва да знаем

Колко котенца могат да се родят в едно котило

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Виж още