Кога могат да се появят плешиви петна по козината на котката

галене на котка Снимка: iStock

З абелязали ли сте плешиви петна да се появяват по вашата котка без привидно никакво обяснение? Може би ви е направило впечатление, че гальовният приятел се облизва повече определени места или че кожата му е сърбяща или раздразнителна.

Има доста причини, поради които могат да се появят плешиви петна по козината на гальовния спътник, затова трябва да заведете котката си на ветеринар за преглед и диагноза.

И така, какво може да причинява плешиви петна по котките?

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

1. Котешки бълхи

Дори и най-добрите собственици на котки могат да се окажат с бълхи по котката си. Бълхите са подли и могат да влязат в дома ви върху дрехите ви или други домашни любимци. Те могат да се крият в килими и под мебели в продължение на месеци. И от бълхите може да бъде трудно да се отървете!

Ако сте забелязали котката ви да дъвче козината си и да се чеше прекомерно, това може да е свързано с бълхи. Не само, че бълхите са дразнещи за вашата котка, но някои котки могат да развият състояние, наречено дерматит от ухапвания от бълхи. Това е вид алергия към слюнката, която бълхите произвеждат, което причинява изключително дразнене, когато бълхите ухапят котката.

котка у домаСнимка: iStock

Бълхите могат да бъдат трудни за забелязване при котките и те са професионалисти в криенето, но има няколко неща, на които трябва да обърнете внимание. Бълхите и дерматитът от ухапвания от бълхи могат да оставят след себе си зачервена и раздразнена кожа. Освен това бълхите дефекират това, което по същество е засъхнала кръв. Ако сте забелязали петна с цвят на ръжда в купата с вода на вашето коте, вероятно има бълхи. Ако забележите малки кафяви или червени люспи върху котката си, можете да ги поставите върху бял лист хартия и да капнете вода отгоре. Ако това са изпражнения на бълхи, люспите ще се стопят обратно в течна кръв.

2. Котешки трихофития

Трихофитията е гъбична инфекция и е често срещана при бездомни котки. Трихофития има отличителен кръгъл, люспест обрив, който се появява като плешиво петно. То може да е зачервено или раздразнено и може да притеснява вашата котка.

3. Прекомерна грижа за козината

Когато котките изпаднат в стрес, те могат да започнат да се ближат прекомерно до точката на загуба на коса. Този стрес може да бъде причинен от физическо заболяване или промени в околната среда, включително нови домашни любимци, преместване в нов дом и дори промени в храната.

Котките са много чувствителни към промените, затова се опитайте да ги въвеждате промените бавно. Не забравяйте винаги да осигурявате на вашето коте много тихи места, където да се скрие, особено ако подозирате, че стресът може да е свързан с деца или други домашни любимци.

4. Химикали

котка у домаСнимка: iStock

Някои химикали са разяждащи, което означава, че могат да причинят изгаряния. Ако котката ви влезе в гаража ви или има достъп до почистващи химикали, може да забележите загуба на коса, която е придружена от болезнени, необработени участъци от кожата. Ако смятате, че котката ви е попаднала в опасни химикали, незабавно я заведете на ветеринар.

Някои мъркащи животни са много чувствителни към локални лекарства, като такива против бълхи. Ако котката ви започне да губи коса след като сте я третирали с лекарство против бълхи - обърнете се към ветеринарния си лекар по-скоро.

5. Алергична реакция

Котките могат да бъдат алергични към някои храни и могат да станат алергични към продукт, с който преди не ги е дразнил.

Хранителните алергии обикновено са свързани с конкретен протеин, така че ако смятате, че котката ви е развила хранителни алергии, които водят до загуба на коса, преминаването към друга протеинова храна може да помогне.

Някои алергии са свързани с околната среда, като треви, дървета и дори други животни като кучета. Има тестове за алергия, които вашият ветеринарен лекар може да направи, за да определи към какво точно е алергично вашето коте.

6. По-сериозни причини

котка у домаСнимка: iStock

Множество медицински състояния могат да доведат до загуба на коса, включително рак, хипертиреоидизъм и протеинови дефицити. Идентифицирането на основната причина за косопада ще определи курса на лечение, който ще решите вие и вашият ветеринарен лекар.

Имайте предвид, че падането на козината при котките е симптом на проблем, а не проблем сам по себе си. Ако по вашата котка се появят плешиви петна, започнете своята детективска работа, за да идентифицирате колкото се може повече причини в околната среда на вашата котка, които можете да откриете, които могат да доведат до загуба на коса. Наблюдавайте внимателно котката си за промени в поведението, като раздразнителност и загуба на апетит, но и криене повече от нормалното. Съберете възможно най-много доказателства, преди да заведете гальовния приятел на ветеринар, за да можете да му дадете възможно най-много информация, за да излекувате котката си колкото се може по-бързо.

Вижте още:

Как да намалим линеенето на котешката козина

Ползите от Омега-3 мастни киселини за котките

Грижи за лъскава и здрава котешка козина

Виж още