Кога мъжките котки започват да маркират с урина

мъжка котка навън Снимка: iStock

М аркирането с урина, типично за мъжките котараци е едно от онези котешки поведения, които собствениците на котки се молят да не се случи на тях. Макар че това е характерно за мъжките представители, при женските също може да се случи в редки случаи.

Котараците обикновено извършват това действие с цел маркиране на територия поради разгонване или, за да обособят територията като тяхна, ако са се почувствали застрашени.

Често решението на проблема е кастрирането, защото ще намали това нежелано поведение, а заедно с това ще елиминира шансът от болести на репродуктивната система.

Dogsandcats.bg

Защо котките маркират с урина

Ароматът е основният начин, по който котките общуват. Както вече споменахме, гальовните животни могат да маркират поради няколко причини:

  • Разгонване
  • Маркиране на територия, ако се появи нов домашен любимец
  • Стрес
  • Здравословен проблем или дискомфорт

Маркирането с урина по време на размножителния период

Маркирането с урина при котараците е забележителна част от поведението им при чифтосване. Ако мъркащият ви съквартирант не е кастриран - най-вероятно ще маркира. Разбира се, трябва да отбележим, че има някои котараци, които не маркират, въпреки че е рядко срещано.

мъжка котка навънСнимка: iStock

Ако кастрирате мъжката си котка преди да е настъпил този момент - вероятно никога няма да се сблъскате с маркирането. Трябва да отбележим, че не е изключено котаракът да продължи да маркира известно време дори и след процедурата, защото се е научил на това поведение. Ако сте се забавили с кастрирането и мъркащият ви домашен любимец вече е свикнал да маркира - това поведение може да се е превърнало в навик. Колкото по-рано извършите процедурата - толкова по-малко вероятно е да срещате други проблеми след това.

На каква възраст започват да маркират мъжките котараци

В случай че току-що се осиновили мъничко мъжко коте, със сигурност се питате на каква възраст то ще започне за маркира с урината си. Това може да се случи, когато мяукащото приятелче достигне до полова зрялост, което е най-общо между 4 и 7 месеца. В допълнение, ще забележите как ароматът на урината на вашият домашен любимец започва да променя мириса си и става доста по-натрапчива.

Уриниране и маркиране - важно е да знаем разликата

Има няколко основни разлики между маркирането при разгонване и поведенчески проблем, при който котаракът ви просто е решил да отиде до тоалетна извън нея.

Ако котаракът ви маркира поради разгонване - количеството урина ще е много малко - вероятно няколко капки, а мястото ще бъде вертикална повърхност - стена, крака на столове, маси и т.н.

В случай че мъркащият спътник уринира извън тоалетната си, той ще свърши това на хоризонтална повърхност, а количеството урина ще е доста по-голямо. Вероятно за целта той ще избере килима, леглото или някое очевидно място, за да ви покаже, че не е доволен от нещо или да ви даде знак за дискомфорт, страх или стрес.

Важно е в ситуацията да знаем кога става дума за проблем - дали поведенчески или физически - и кога маркиране поради разгонване. Това ще ви помогне да работите по-нататък, за да отстраните проблема.

Вижте още:

Кога котките навлизат в пубертета

Полов акт при котките

Коя е подходящата възраст за кастриране на котка

Виж още