Коя е най-добрата възраст за вашето дете да си вземете котка

котка и дете Снимка: iStock

К отките са прекрасни домашни любимци, които често стават любими членове на семейството. Въпреки че имат потенциала да станат отлични другари, те не винаги са най-подходящи за малки деца. Ако нямате котка преди бебето ви да се роди, обща препоръка е да изчакате детето ви да навърши поне 5 години, преди да доведете домашен любимец у дома.

Може да изглежда като добра идея да доведете вкъщи мъркащ приятел, за да започнете да учите детето на отговорност, но често това не е най-подходящото нито за детето, нито за котката. Така че, не забравяйте да обмислите всички отговорности, свързани с грижата за домашен любимец, преди да доведете такъв вкъщи.

Най-добрата възраст за вашето дете да вземе котка

Децата трябва да разбират предпочитанията и личността на котката. Те трябва да са на определено ниво на зрялост, за да могат да зачитат границите на гальовния домашен любимец и да разбират неговите нужди от грижи. Ето защо не се препоръчва за семейства с бебета или малки деца да имат котка, още повече малко коте. Децата на около 5 години могат да се справят добре с възрастна котка, ако се научат да се отнасят към нея с уважение.

Вашето дете трябва да може да разчита поведението на котката и да знае какви признаци да търси, когато котката се чувства щастлива, в безопасност, раздразнена и агресивна. Децата също трябва да могат да се отнасят с котка нежно, без да я възприемат като играчка.

Dogsandcats.bg

Неща, които трябва да имате предвид, преди да доведете котка вкъщи

котка и детеСнимка: iStock

Въпреки че котките се възприемат като по-независими домашни любимци от кучетата, техните собственици трябва да поемат значителна част от отговорността да се грижат за котката. Те се нуждаят от много упражнения и игра, особено когато са по-млади и имат повече енергия. Те също трябва да се хранят редовно и техните тоалетни трябва да се поддържат чисти всеки ден.

Не всички котки се вписват в независимия и изолиран стереотип. Всъщност много котки са социални и не се справят добре, ако бъдат оставени сами вкъщи за дълги часове. Те може да се нуждаят от много повече внимание, което малките деца сами може да не са в състояние да дадат.

Много неща влизат в грижата за котка и може да бъде непосилно да се обмисли всяко от тях. Ще изброим някои основни фактори, които да имате предвид, преди да доветете мяукащ приятел у дома.

  • Котешка порода и темперамент

Различните породи котки имат различен темперамент. Някои са независими, докато други са изключително игриви. Известно е, че някои породи котки са нежни и търпеливи, а други може да се чувстват тревожни или стресирани от непредсказуемостта около някои деца.

Някои породи котки, за които е известно, че се разбират добре с деца, са Бирманска, Мейн Куун и Рагдол. Котките, които не се препоръчват за малки деца са Бенгалска, Персийска, Савана, Сиамска и други.

  • Способността на вашето дете да се грижи за котка

Също така е важно да обмислите как детето ви може да помогне в грижите за котка. Общите отговорности, дадени на малки деца, включват помощ при хранене и игра с котка. Ако детето ви не може да поеме тези отговорности, най-добре е да изчакате, докато порасне.

котка и детеСнимка: iStock

  • Вашият капацитет да се грижите за котка

Все пак отговорността за мяукащия приятел пада върху възрастния в семейството. Грижата за малко коте често може да се почувства като грижа за друго дете, освен че това дете може да скача високо и да се изкачва на високи места. Трябва да сте готови да обезопасите дома си, за да сте сигурни, че домашният любимец няма да яде или дъвче опасни храни и предмети.

Котките също ще се нуждаят от ежедневни упражнения и умствена стимулация, които често получават чрез игри и със своите собственици. Освен това ще трябва редовно да почиствате техните тоалетни, за да предотвратите проникването на миризми в къщата ви. Мръсните тоалетни също могат да доведат до това котките да уринират извън тях.

Ще трябва също така да помислите за грижа за козината и отделяне на допълнително време за почистване на дома, така че да нямате котешки косми или следи от котешката тоалетна по пода и мебелите. Някои котки също се нуждаят от къпане на всеки няколко седмици.

Поради допълнителните отговорности, които идват с едно малко коте, по-възрастните котки често се препоръчват за семейства с малки деца.

По-възрастните котки често не се нуждаят от толкова много надзор и внимание. Така че е по-вероятно да почувствате по-малко стрес, ако доведете у дома зряла възрастна котка, а не коте или млада възрастна котка.

Въвеждане на нова котка в дом с малко дете

Ако детето ви е демонстрирало способността да живее с мъркащ приятел, може да започнете да се подготвяте да го доведете у дома. Уверете се, че сте проучили породите котки или характера на тези в приюта, за да сте сигурни, че ще вземете у дома такава, която отговаря на начина на живот на вашето семейство.

  • Научете детето си да общува с котки

Обучението на детето ви за поведението на котките и правилното взаимодействие с тях може да им помогне за безпроблемното свикване. Прегледайте котешкото поведение и знаците на езика на тялото, които котките често изразяват, когато се чувстват доволни, развълнувани и тревожни.

котка и детеСнимка: iStock

Също така е важно да научите котката си как да се отнася животното с нежност. Обяснете, че това е живо същество и в никакъв случай не бива да се дърпа за опашката, притиска, затваря против волята му в тесни пространства и т.н.

  • Възлагайте и практикувайте отговорности

Децата може да се чувстват по-отдадени на домашните любимци, ако имат определена отговорност. Вашето дете може да отговаря за едно от храненията на котката или да играе с нея в определена част от деня. Най-добре е да не възлагате задълженията за почистваенто на тоалетната, тъй като може да стане нехигиенично и опасно за детето.

Можете да помогнете на детето си да се почувства по-развълнувано или подготвено за новата котка, като упражнява тези отговорности. Вземете го с вас докато купувате консумативи за котки. Така хем то ще се радва да ги избира, хем може да му обясните от какво има нужда гальовния приятел и защо например определена храна би била неподходяща.

  • Създайте много вертикални пространства

Много котки предпочитат да имат места, където могат да се оттеглят за безопасност. Тези пространства им позволяват да почиват необезпокоявани и да наблюдават заобикалящата ги среда от висока гледна точка. Вертикалните пространства са особено необходими за котките, живеещи с малки деца, защото те могат да избягат на тези места, когато не се чувстват в безопасност или искат да бъдат оставени сами.

Уверете се, че имате няколко места, които вашата котка може да достигне, но вашето дете не може. Ще бъде полезно да установите правило с детето си да оставяте котката сама, когато си почива в тези зони.

Възможно е малки деца и котки да живеят заедно в хармония. Това обаче ще зависи от нивото на зрялост на детето и способността му да поеме някои отговорности за грижа за котката. Затова е най-добре да изчакате, докато детето ви стане достатъчно зряло, за да уважава пространството на котката и последователно да изпълнява определените отговорности. Довеждането у дома на мъркащ приятел със спокорен и приятелски темперамент също може да помогне за поддържането на мирна динамика между вашето дете и котката.

Вижте още:

8 любопитни факта за котките Рагдол

Какъв характер котка е подходяща за съжителство с деца

5 съвета да научите децата си да се държат правилно с котка

Виж още