Защо някои котки ядат котешката си постелка и как да ги спрем

котка и котешка постелка Снимка: iStock

П овечето мъркащи животни се славят с капризните си вкусови предпочитания и за радост на стопаните им, рядко можем да ги открием да се хранят с нещо, което не трябва, особено ако ги сравняваме с кучетата. В повечето случаи, котките се отдръпват от чашата с кафе, алкохол, салата, миришеща силно на оцет (или лимон) или пък сладки неща.

От друга страна, винаги има котки, които са готови да опитат от всичко. Те са склонни да отхапят от цветето, да оближат кенчето ни бира, да набутат глава в овесените ни ядки за закуска или … да хапват котешката си постелка (пясък).

Да научим малко повече какво се крие зад това поведение, от къде идва интересът към котешкия пясък извън предназначението му и можем ли да направим нещо.

Защо котките ядат пясъка си за тоалетна

За да разшифроваме това странно поведение, трябва да уточним възрастта, на която са мъркащите ни домашни любимци, когато проявяват интерес към постелката си за тоалетна.

Dogsandcats.bg
  • Малките котета

Малките котенца са склонни да си хапват пясък от тоалетна, защото са любопитни и се учат какво трябва да се яде и какво не, подобно на малките деца.

Ако малкото коте, което наскоро сте осиновили хапва от време на време от пясъка си, не му позволявайте да го прави. Изкарайте го от тоалетната и се уверете, че не използвате токсичен пясък. Най-сигурният вариант в такава ситуация е постелката на растителна основа. Ако това поведение е просто защото котето все още е малко - наблюдавайте го колкото можете и се старайте да го изваждате от тоалетната, веднага щом е свършило работата си.

Все пак, някои животни преминават и през фазата да ядат собствените си изпражнения, но това отново е нещо, което спира с процеса на растеж.

  • Възрастни котки

Възрастните котки могат също да похапват пясък от тоалетната си, ако наскоро сте сменили пясъкът с такъв на растителна основа - царевица, соя, растителни влакна. Въпреки това, ако действието не отмине скоро, може да говорим за проблем свързан с поведението или здравето, особено ако това е започнало изведнъж, без котката ви да го е правила преди. В такава ситуация най-добре да се обърнете към ветеринарния си лекар.

котешка постелкаСнимка: iStock

Възможни състояния, които могат да провокират това поведение в котките са:

Анемия

Яденето на постелка от тоалетната може да е знак, че котката ви е болна и би могла да има анемия, тъй като засегнатите представители са склонни да проявяват този признак.

Анемията се появява при липса на червени кръвни клетки, нисък хемоглобин, желязо или други елементи и витамини. Признак анемията са бледи или синкави венци на зъбите.

Анемията би могла да е и признак на някое по-сериозно заболяване - левкемия, проблеми с бъбреците, костния мозък или паразити. Ако имате съмнения, че мъркащият приятел може да има някое от тези заболявания или каквото и да е - потърсете ветеринарния си лекар за преглед.

Хранителни дефицити

Вашата котка може да проявява такъв интерес към пясъка от тоалетната си, ако не получава достатъчно храна в купичките си. Това може да се случи, ако мъркащият приятел не се храни с добра, балансирана диета и храна, която не е добро качество.

Не бива да пълним купичките на мъркащите си домашни любимци винаги когато са празни, защото тогава рискът от затлъстяване се увеличава, особено при кастрираните котки. Все пак, не бива и да ги оставяме да гладуват в стремежа си да са в добра форма. Качествената храна и установеният график на хранене, са основна формула за здрава и щастлива домашна котка.

Как да спра котката ми да яде пясъка от тоалетната

Ако мъркащият ви приятел е в отлично здраве, тогава трябва да се съсредоточите върху поведението му и да го пренасочите към нещо друго. Ако котката ви харесва един вид постелка и се храни с него - сменете с друг, който смятате, че няма да изглежда „апетитен“. В допълнение, можете да опитате и следните неща:

  • Ако котката ви е отегчена, защото няма достатъчно играчки или прекарва дните си сама - променете това. Осигурете повече забавление у дома - котешко дърво, играчки, хартиени топчета, кутия от обувки, в която сте пробили дупки… Опитвайте се в свободното си време да отделяте време за игра.
  • Променете диетата - посъветвайте се с ветеринарния си лекар за храна, която е качествена, но в същото време се вмества в бюджета ви и ще осигури на мъркащия приятел необходимите вещесва.
  • Направете храненето по-забавно - преди да изсипете количеството храна в купичките, направете процесът по-интригуващ. Хвърлете малко суха храна в кутията за обувки, с която котката играе или пък в котешкото дърво. Това ще направи храненето като истинка борба за плячка и със сигурност котката ви ще е много щастлива от наградата. След това, преминете към голямата порция храна.
  • Опитайте играчки с коча билка. На пазара можете да откриете топчета и други аксесоари, които съдържат билката. Ако тя действа на мъркащия ви приятел, може да направи дните му много по-интересни, да го направи много игрив или пък да го успокои.

Котките винаги ни изненадват с поведението си, но все пак трябва да внимаваме, когато се касае за тяхното здраве. Ако забележим, че постелката за тоалетна се е превърнала в редовно лакомство - трябва да вземем мерки, за да спрем това.

Вижте още:

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

7 признака, че котката ви скучае

Топ 10 поведенчески поведенчески проблеми при котките

Виж още