Защо котките разравят пясък извън тоалетната си и как да ги спрем

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

В сичко свързано с котешката тоалетна на гальовния домашен любимец е критично. Всеки собственик на котка знае, че ако сбърка с вида постелка, тоалетна или пропусне да почисти навреме - ще си навлече „гнева“ на мъркащия спътник, който с най-голямо удоволствие ще се изходи или изпишка върху пода, килима или защо не върху леглото.

От друга страна, съществува друг често срещан проблем с котешката тоалетна и това е нейното разравяне, в резултат на което целият под около нея (и части от жилището ви) е често покрит с камъчета. Хайде да научим защо тези животни го правят и има ли начин да предотвратим този неприятен „навик“.

Защо котките разравят тоалетната си

Има редица причини, поради които котките могат да разровят постелката си така, че да изхвърлят половината от нея навън. Някои възможни обяснения са:

 • Защита от опасности

Макар че гальовният ви спътник никога не е живял в дивата природа и не му се е налагало да оцелява, многократно сме разказвали, че тези приятели все още носят много диви инстинкти в себе си. В природата дивите котки заравят урината и изпражненията си, за да не привлекат с миризмата по-големи от тях хищници. Когато заравят отпадъка си у дома, те най-вероятно не си дават сметка, че разпръскват пясък по пода на помещението.

Dogsandcats.bg

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

 • Маркиране на територия

Тези животни са териториални, което означава, че те трябва да разпространят аромата си по такъв начин, че всички да знаят, че това е техен дом. Знаем, че мъркащите приятели маркират територия със собствената си миризма по много начини - чрез урина (предимно при мъжките, когато се разгонят), чрез отъркване в различни повърхности или месене с лапи. Още един начин би бил изритването на пясък от тоалетната по пода около нея. Неприятното в този вид маркиране на територия е, че най-вероятно котката ви изхвърля мръсна постелка, за да разпространи аромата си и да държи натрапниците далеч от това място.

 • Научено поведение

Също както хората, котките копират до известна степен поведението на майка си. Ако тя има навика да изхвърля котешки пясък от тоалетната поради някаква причина, шансът малките бебета да се научат да правят същото е голям. Това може да се случи и при котета, които са отбити твърде рано от кралицата и нямат все още добре изградени хигиенни навици.

 • Игривост при малките котета

По-възрастните и улегнали котки, може би са се научили да не разхвърлят котешка постелка навсякъде след като задоволят нуждите си. Мъничетата от друга страна са много активни и искат да опознанят света около себе си. Те могат искрено да се забавляват като разравят пясъка от тоалетната си по сходен начин, по който ние обичахме да играем като малки в пясъчник.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

 • Мръсна котешка тоалетна

Ако сте пренебрегнали хигиената на котешката тоалетна и не сте я почистили от вече доста време, котката ви няма да остане щастлива от това. Тя ще търси чисто място, на което да свърши „работата си“, а и след това да „копае“. Мръсната котешка тоалетна наистина е нещо много неприятно за котките. Представете си го като мръсна тоалетна за вас - със сигурност няма да искате да я използвате. Още повече, че това ги затруднява да почистят лапите си и може да разпръснат дори още повече пясък в дома ви.

Как да намалим количеството пясък, което котката разпръсква от тоалетната

Когато взимаме решението да живеем с домашен любимец, трябва да сме наясно, че домът ни най-вероятно няма вече да е в същия вид, който сме свикнали. Ще трябва да чистим по-често, както и да свикнем с определени котешки навици. Разпръскването на камъчета от котешка тоалетна няма как да се елиминира напълно, дори и мъркащият ви спътник да не разсипва количество извън нея. При всички положения, винаги няколко камъчета могат да останат по лапите на котката и тя хубаво да ги разнесе навсякъде.

Въпреки всички, има какво да направите, за да намалите това неприятно поведение:

 • Изберете правилната тоалетна и постелка за нея

Вашата котка може да има предпочитание по отношение и на двете. Съществуват най-различни видове тоалетни и пясък към тях. Със затворена тоалетна със сигурност ще имате по-малко количество разпръснат пясък, но преценете дали котката ви я харесва. От друга страна - постелката е също толкова важна. Обикновено тази на по-големи частици (гранули) е по-трудна за разпръскване извън тоалетната и, ако котката ви се чувства добре с този вид - това е чудесно. Опитайте различни видове, ако не сте сигурни на коя да се спрете.

 • Почиствайте редовно котешката тоалетна

В зависимост какъв тип постелка сте избрали - трябва да почиствате редовно тоалетната на котката си. Тези приятели са чисти животни и няма да са щастливи, ако мястото, където извършват нуждите си е мръсно. В случай, че неглижирате тази работа, бъдете сигурни, че темпераментният ви спътник ще ви демонстрира това. Ние препоръчваме да почиствате тоалетната всеки ден. Ако имате възможност - защо не и сутрин и вечер. Като цяло, това не е много голямо усилие и отнема около минута или две.

 • Подсигурете подложка пред тоалетната

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

В зоомагазините можете да откриете най-различни видове подложки, които да поставите на входа и изхода на тоалетната, които улавят количеството пясък, останало по лапите на мъркащия спътник. Ако той разравя тоалетната си, защото си играе, това количество пясък ще попадне върху подложката и съвсем спокойно можете да го изсипете обратно в тоалетната. Все пак, трябва да отбележим, че тези подложки не са магически и не събират абсолютно всичкия пясък от котешката тоалетна, но значително помагат. Хубавото е, че има толкова много видове и цветове, че можете да изберете такива, които да подхождат на интериора ви.

 • Почиствайте редовно зоната около котешката тоалетна

Дали с метла, прахосмукачка или робот, почиствайте количеството пясък, изхвърлено извън тоалетната. Има вероятност котката ви да свикне с тази чистота и евентуално да спре да изхвърля половината си котешка постелка. Ако имате робот, който почиства сам, това е още по-лесно и дори не се налага да правите нищо, защото той ще свърши цялата работа.

 • Пазете мебелите си

Независимо каква е причината, поради която котката ви разпръсква пясък - дали защото си играе или маркира територия - със сигурност не е никак хигиенично след това тя да се качи на леглото ви и да си легне там. Винаги е препоръчително да покриваме леглото си, за да го запазим чисто. Същото можете да направите и с дивана си. Макар, че няма да покривате всеки ден, можете често да перете протектора, за да поддържате чистота.

 • Можете да опитате тоалетна без котешка постелка

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Непопулярен подход, но съществуват тоалетни тип леген със сито, които можете да ползвате и без да поставяте котешки пясък. Котката ви върши работата си там, след което вие просто изсипвате урината или изхвърляте със салфетка изпражненията във вашата тоалетна. Като цяло това е чудесен и може би най-хигиеничен вариант за жилището и ви спасява от котешки пясък навсякъде. От друга страна, трябва да отбележим, че ако котката ви е свикнала да ползва постелка и да рови в нея - шансът да се приспособи към такава, която елиминира тази нужда от ровене е малък. Можете да опитате, но ако забележите, че мъркащият ви приятел се стресира от липсата на постелка - откажете се. От друга страна, ако на вас се пада честта да учите малко коте да ползва тоалетна за първи път - можете да го научите директно да използва такава без пясък. Това би била много по-печеливша стратегия и няма да предизвика тревожност в гальовния домашен любимец, защото той ще познава само този вид тоалетна.

Със сигурност на никой собственик на котка не е приятно да чува камъчета от котешка тоалетна, търкалящи се по пода на цялото жилище. Всички знаем, че мъркащият приятел веднага ще хукне да си играе след като чуе този звук, но не е полезно нито за нас, нито за домашния любимец да живее в мръсни условия. Вероятно почистването на дома, ще отнема повече време или ще се случва по-често, все пак можем да измислим система и да включим всички в семейството да помагат.

Вижте още:

Как да науча котката ми да ползва друг вид котешка постелка

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Колко пъти на ден се изхождат котките

Колко пъти на ден уринират котките

Виж още