Колко лакомства можем да даваме на котката на ден

котка яде лакомства Снимка: iStock

К отките обичат лакомства и много стопани обичат да глезят гальовните си животни. Някои котки стават напълно неуправляеми, ако не им давате лакомства. Други котки ще молят за лакомства по всяко време на денонощието. Резултатът е, че много хора се оказват принудени да дават на котките си много лакомства. Това поражда въпроса колко лакомства можете безопасно да давате на котката си на ден? Може ли твърде многото лакомства да навредят на вашите котешки приятели?

Отговорът е, че това зависи от конкретната ви котка и от това колко редовно се храни тя.

Общото правило е лакомствата никога да не надвишават 10% от дневния калориен прием на котката.

Dogsandcats.bg

Някои марки лакомства дават конкретни препоръки, които включват определена бройка лакомства на ден. Все пак, има начини да изчислите колко точно лакомства може да получава котката ви на ден, ако сте готови да постъпите малко математически. Нека разгледаме подробностите.

Изчисляване на количеството лакомства, които котката ви може да приема

котка яде лакомстваСнимка: iStock

За да разберете колко лакомства съставляват 10% от храната на котката ви, първо трябва да разберете колко калории приема котката ви на ден. Това може да се направи, като се намери калорийното съдържание на конкретната храна за котки, което обикновено се посочва в калории на чаша. Намерете колко калории има в количеството храната на вашата котка и след това разберете колко точно на ден изяжда вашата котка.

Например, ако котката ви изяжда по ½ чаша храна два пъти дневно, това се равнява на 1 чаша дневно. Ако храната на котката ви има 120 калории на чаша (нещо, което можете да намерите на етикета), това представлява общото количество калории, които котката изяжда на ден. Това означава, че можете да добавите 12 калории на ден в лакомства.

Следващият набор от числа, които трябва да откриете, е колко калории има едно лакомство. Това зависи от марката и вида на лакомствата, които редовно давате на котката си. Някои лакомства имат много високи калорийни стойности, така че може да можете да давате само по едно лакомство на ден. Други лакомства имат много малко калории, така че може да можете да давате по повече.

Здравословни ли са лакомствата за котките?

Като цяло лакомствата за котки не са толкова здравословни, колкото търговската храна за котки, с която храните котките си. Вашата котка трябва да получава повечето от калориите си от висококачествена храна и гранули, а не от лакомства. Лакомствата може да направят котките ви щастливи, но няма да осигурят балансиран хранителен профил. Лакомствата могат да се използват за награди и десерти, но не са добър източник на твърда храна.

Има определени видове лакомства, които имат положителни ползи за здравето и странични ефекти. Някои лакомства помагат за здравето на червата, други помагат за ставите, а трети помагат за почистване на зъбите. Даването на лакомства с определена цел е много по-добре, отколкото даването на лакомства с малка или никаква хранителна стойност. Въпреки това лакомствата с положителни ползи за здравето често са по-скъпи от обикновените лакомства, които нямат същите ползи.

Как да угодим на котката без да прекаляваме с лакомствата

котка яде лакомстваСнимка: iStock

Може би сте един от хората, които имат много нуждаеща се котка, която моли много лакомства на ден. На тези котки може да им е много трудно да откажете и даването на твърде много лакомства се превръща в редовна част от деня ви. Има начини да увеличите броя на лакомствата, които котката ви може безопасно да получава на ден.

Първо, може да преминете към нискокалорични лакомства. Лакомствата, които имат само една или две калории, могат да се дават в много по-големи количества, отколкото лакомствата, които съдържат, например, десет калории. Преминаването към по-нискокалорични лакомства може да помогне да увеличите броя на лакомствата, които можете да давате дневно, като същевременно запазите котката си щастлива и здрава.

Вторият вариант е да намалите количеството храна, което котката ви получава всеки ден. Ако котката ви изяжда по 2 чаши храна на ден и изисква много лакомства, можете да намалите количеството гранули, които получава. Така ще намалите общия брой на приеманите калории, което ще ви даде повече свобода да предоставяте лакомства като добавка. Все пак трябва да се стремите да поддържате съотношението между лакомствата и храната на или под границата от 10 % от общия брой калории на ден.

Точният брой на лакомствата, които можете да давате на котката на ден, зависи от вашата котка и от вида на храната и лакомствата, които давате. Никога не трябва да превишавате 10 % от общите калории на ден в лакомства за която и да е котка. Това е така, защото в по-голямата си част лакомствата не са здравословен източник на хранителни вещества за котките. С малко математика и проучвания можете лесно да откриете точния брой лакомства на ден, които вашата котка може безопасно да приема и да остане щастлива и активна. Вашият ветеринарен лекар също може да ви помогне да изчислите колко калории трябва да приема котката ви дневно.

Вижте още:

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

Котките могат ли да ядат риба тон

Виж още