Защо изпражненията на котката ми са воднисти

котка и тоалетна Снимка: iStock

П ромените в тоалетната са една от най-големите причини за безпокойство сред стопаните на котки. Въпреки че диарията при котките не е най-необичайното явление, важно е да разберете какво може да я причинява.

Воднистите изпражнения могат да бъдат причинени от редица ситуации и здравословни състояния и може да е трудно да се определи точно какво се случва. Ако котката ви е здрава и диарията се изчисти сама в рамките на 24-48 часа, това може да е само еднократен случай. Ако ситуацията не се подобрява, е време да разговаряте с ветеринарния си лекар, за да разберете какво се случва. Засега ето някои потенциални причини за воднисти изпражнения при котките.

котка и тоалетнаСнимка: iStock

1. Промени в храненето

Това, което може да изглежда като обикновена промяна в храната, може да предизвика хаос в храносмилателната система на котката ви. Котките са изключително чувствителни към внезапни промени в храната, които могат да повлияят на баланса в червата им и да предизвикат диария, повръщане и липса на апетит.

Dogsandcats.bg

Препоръчва се постепенно въвеждане на нов вид храна за котката ви, като предлагате малки количества от новата храна заедно с настоящата. Това ви позволява постепенно да увеличавате количеството, което им давате, като същевременно постепенно премахвате предишната храна.

2. Хранителни алергии

котка и тоалетнаСнимка: iStock

Подобно на хората, котките също могат да бъдат алергични към определени храни - някои мъркащи животни са алергични към меса, които обикновено се съдържат в котешките храни, като говеждо, риба или птиче месо. Хранителните алергии могат да причинят и сърбеж на котките, което води до прекомерна грижа за тях, за да се успокоят. При хранителните алергии могат да се появят и диария и други стомашно-чревни симптоми.

3. Възпалително заболяване на червата

Възпалителното заболяване на червата се появява, когато възпалителни клетки атакуват стомашно-чревната стена, в резултат на което тя се удебелява и трудно функционира правилно. Накратко, това е хронично дразнене и възпаление на червата или стомаха и се причинява от бактерии, паразити или хранителни алергии. Симптомите включват хронична диария и/или повръщане.

4. Паразити

Стомашно-чревните паразити са друго състояние, което причинява диария при котките. Паразитите могат да бъдат червеи или едноклетъчни организми и се предават чрез ухапване, консумация на развалено месо или заразени изпражнения. Съществуват няколко различни вида чревни паразити, сред които кръгли червеи, тении, кърлежи и други.

Наред с диарията, паразитите могат да причинят и кървави или слузести изпражнения, повръщане и в някои случаи подуване на корема. Паразитите обикновено се лекуват с лекарства, предписани от ветеринарния лекар.

5. Стрес

котка и тоалетнаСнимка: iStock

Подобно на хората, стресът и безпокойството могат да разстроят храносмилателната система на котката. Котките са изключително чувствителни към промените, така че ако сте преместили мебелите си, миризмата в дома ви се е променила, наскоро сте се преместили или сте осиновили нова котка, всички тези неща могат да допринесат за това котката ви да бъде стресирана. Дори преместването на котешката тоалетна може да я разтревожи!

Въпреки че водните котешки изпражнения не са необичайни, те не са и нормални. Това не означава, че нещо сериозно причинява диарията на котката ви - причините могат да бъдат незначителни или сериозни - но със сигурност не трябва да изключвате здравословни състояния, особено ако диарията не се изчисти сама след кратко време. Ако по някаква причина се притеснявате за тоалетните навици на котката си, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Вижте още:

Котешка диария: няколко лесни идеи за лечение

Как да помогна на котката ми при запек

Колко пъти на ден се изхождат котките

Виж още