Колко силно е мяукането на котка в децибели

котка мяука Снимка: iStock

В ъпреки че обикновено са много по-тихи от своите кучешки братовчеди, котките понякога могат да бъдат шумни, особено ако сте забравили да им сервирате храната навреме! Те няма да се свенят да измяукат или да ви съскат, за да изразят своите емоции.

Знаете ли, че средното мяукане на котка се измерва около 45 dB по интензитет, но какво означава това? Отговорът на този въпрос - ще научите по-надолу!

Колко силно е котешкото мяукане

Както казахме - повечето гальовни животни мяукат с интензивност, която регистрира около 45 dB. Въпреки това, изразителните котки или тези, които наистина искат да привлекат вниманието ви, могат да мяукат силно до 80 dB. От друга страна, кучетата могат да лаят между 60 и 100 dB. За сравнение тиктакането на часовник е около 20 dB, косачки, пасатори или други подобни домакински уреди се измерват около 90 dB, а фойерверките 140 dB.

котка мяукаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кои породи котки са най-гласовитите

Знаем, че гальовните животни обикновено мяукат като начин на общуване с хората. Те разработват репертоар от различни мяукащи звуци и височини, за да изразят своите нужди и чувства. Има много причини поради, които котките мяукат, за да комуникират със стопаните си като например да поискат храна, милувки, игра или просто да привлекат внимание.

Колко гласовита е вашата котка - зависи от много различни фактори. Някои животинчета мяукат за абсолютно всичко, докато на други не може да чуете гласа. Понякога породата също е фактор за това колко мяука котката. Някои от най-гласовитите породи са Бенгалска котка, Сиамска, Сфинкс, Турски ван, Турска ангорска и други.

Разбрахме за мяукането, но колко силни са другите котешки звуци

Котките не издават звуци само когато мяукат. Проучванията показват, че те могат да издадат до 21 различни вокализации. Те издават други звуци като мъркане, ръмжене, бърборене или „чуруликане“, когато гледат птици навън или гонят някоя муха вкъщи.

Проучване от 2019 г. сравнява дължината, честотата и интензивността на четири често срещани котешки вокализации по пол, като мъркането при мъжките котки е измерено около 45 dB, а при женските представители - 47 dB.

котка мяукаСнимка: iStock

Въпреки че котките са значително по-тихи от кучетата като цяло, всеки собственик на котка може да ви каже колко шумни могат да се чувстват, когато мяукането им е непрекъснато. При разгонването някои гальовни приятели стават наистина гласовити. И все пак, ако котката ви по природа мяука много - вероятно ще трябва да свикнете с това. От друга страна обаче, в случай, че мяукането не е характерно за гальовния домашен любимец - помислете дали не се опитва да ви каже нещо.

Вижте още:

Защо котката ми не мяука

Защо котките мяукат

Защо котката ми мяука толкова много

Виж още