Защо котката ми мяука толкова много

котка мяука Снимка: Pixabay

Н якои гальовни представители мяукат повече, други по малко (или изобщо не), но съществуват някои ситуации, в които котките действително мяукат много силно, често и с причина. Т.нар. вокализация може да се дължи на болка или някакъв дискомфорт, който усеща домашният ви любимец. Разбира се, може да е израз на някакви поведенчески състояния, които могат да бъдат контролирани чрез обучение.

Породата на котката също има значение. Някои представители са по-комуникативни по природа и може прекаленото мяукане да се дължи на техните гени. Ориенталските представители и Сиямската котка биха могли да са по-приказливи от обичайното. Също така, това е типично и за мъжките котараци, които не са кастрирани и се разгонят.

Защо котката мяука толкова много

Някои възможни причини за прекомерното мяукане могат да бъдат:

  • Медицински – болест, болка, дискомфорт
  • Тревожност
  • Териториални проблеми (особено, ако имате две котки у дома)
  • Търсене на внимание (това се подсилва, когато котката ви забележи, че вие винаги реагирате на мяукането ѝ)
  • „Плач“ и тъга при малките котета, когато заживеят в новия дом и са отделени от майка си. Това обикновено преминава след няколко дни, когато мъничето свикне с новото място.
  • Разгонване

Кога да посърсим ветеринарния лекар

котка мяукаСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

В случай, че ви се струва, че мяукането е отвъд нормалното и имате чуството, че нещо не е наред с мъркащия ви приятел (извън поведенчески проблем), можете да го заведете при ветеринарния си лекар за преглед.

Също така, ако повишената вокализация е необичайна за гальовния ви спътник – може би ще искате да проверите дали всичко е наред със здравето му.

Мога ли да накарам котката ми да спре да мяука

Ако домашният ви любимец действително „прекалява“ с мяукането, можете да се опитате да го стимулирате да не го прави толкова много. Макар и да е трудна задача, но можете например да не се поддавате на неговото мяукане, когато знаете, че той прави това, защото иска внимание.

Вместо да го погалите или да се опитате да го успокоите както бихте направили по принцип, не правете нищо, за да не поощрявате това поведение. От друга старана – бихте могли да награждавате котката си, когато е по-спокойна и тиха и не използва мяукането за всичко, което иска.

От друга страна – наблюдавайте гальовния спътник кога точно започва да мяука. Възможно е да се смущава от нещо конкретно – звук, идващ отвън или у вас. Когато откриете какво отключва това поведение – бихте могли да насърчавате гальовния спътник да бъде спокоен.

Също така – отделяйте време за игра с домашния си любимец. Със сигурност това ще подсили връзката ви и той ще получи вниманието, което търси. Още повече, че играта с котка е много забавна както за нея, така и за вас!

Макар че е трудно да възпитаваме мъркащ приятел, хората често подценяват котките. Те могат да се учат на определени поведения, стига да бъдете търпеливи и да не се отказвате.

Вижте още:

Защо котката ми не мяука

Кои породи котки обичат да мяукат
Виж още