Котешки проблеми с пикочните пътища: струвитни камъни

коте лежи Снимка: Pixabay

О бразуването на камъни в пикочния мехур на гальовния ви спътник е често срещано състояние, което бързо може да се облекчи, стига да се открие на време.

По сходен начин, по който се образуват камъни в бъбреците при нас, хората, така мяукащите ни приятели могат да се „сдобият“ с камъни в пикочния мехур. По състав, тези камъни или кристали, могат да бъдат различни видове, но най-често срещаните са струвитни камъни. Те са съставени от минерал, който се нарича струвит, а в състава му влиза комбинация от амоний, фосфат и магнезий.

Струвитните кристали по принцип са нормална находка в урината на мяукащия ви приятел, но в много ниски нива. Проблем настъпва, когато количествата се покачат, тъй като тогава се образуват по-големи камъни, които могат да раздразнят пикочните пътища на котката ви и дори да ги запушат, което състояние е опасно за живота!

За да се подготвите за евентуална такава ситуация и да успеете да разпознаете, ако мъркащия ви домашен любимец изпитва затруднения при уриниране, следва да познавате симптомите, за да можете да реагирате час по-скоро и да заведете животинчето си на ветеринар.

Dogsandcats.bg

Как се образуват струвитни камъни в пикочния мехур

При някои мъркащи приятели, това се случва поради инфекция на пикочните пътища. При други представители е възможно да се появят бактерии, които произвеждат химикал, който променя киселинността на урината. Въпросните бактерии могат да допринесат значително за образуване на струвитни камъни.

В повечето случаи обаче, камъните се появяват без видима причина и е установено, че различни фактори могат да повлияят и да допринесат за образуването им. Наблюдава се, че струвитните камъни се срещат значително по-често при Сиамските котки, така че вероятно влияят и генетични фактори.

Симптоми при образуване на струвитни камъни

Тъй като образуването на камъни в пикочния мехур или каналите му води до дразнене, най-вероятно котката ви ще започне да уринира трудно, да мяука силно поради болката, която изпитва, както и да оставя следи от кръв. Възможно е и да пропуска тоалетната и да уринира извън нея. Като цяло, симптомите не се различават от останалите инфекции на пикочните пътища, от които могат да страдат гальовните домашни любимци.

При някои приятели симптомите могат да са по-различни и състоянието да се прояви чрез липса на апетит или летаргия. При други представители пък, може изобщо да не разберете, че са налице камъни в пикочните пътища, а ветеринарният ви лекар ги открие при рутинен преглед или пък покрай друго състояние.

Как се диагностицират струвитните камъни в пикочния мехур

По преценка на ветеринарния ви лекар, има няколко начина по които могат да се открият струвитни камъни в пикочния мехур на гальовния ви спътник. Възможно е да се наложи да се вземе проба от урината, за да се направи анализ. Кръвните изследвания също са вариант, особено ако има съмнения за други медицински състояния, които трябва да се проверят и съответно изключат.

Камъните могат да се открият и помощта на рентген, където ще се видят като малки камъчета в пикочния мехур.

коте при ветеринарСнимка: iStock

Какво е лечението на струвитни камъни при котките

След прегледа вашият ветеринарен лекар ще определи какво би било най-доброто лечения за мяукащия ви приятел. Обикновено, камъните могат да се премахнат със специална диета, която да ги разтвори или чрез хирургично отстраняване, ако това се налага.

При разграждането на камъните, мяукащият ви приятел трябва да се храни със специална храна, която има за цел да промени киселинността на урината, по такъв начин, че камъните да започнат да се разтварят постепенно. За да бъде това ефективно, гальовният ви домашен любимец трябва да се храни само с храната, която е предписал ветеринарният ви лекар. Това означава, че не можете да давате на котката си лакомства или друга храна, която тя обича. Това понякога е проблем при някои темпераментни приятели, тъй като отказват да се хранят с нова храна и не харесват тези „специални“ гозби.

Ако диетата не функционира, следва да се приложи хирургическо отстраняване на камъните, което е рутинна процедура и не крие особени рискове за котката ви. Операцията се извършва под обща анестезия и след разрез в корема на мяукащия ви приятел, опериращият лекар ще отстрани камъните.

Обикновено гальовните животни се възстановяват от една до две седмици след процедурата. През това време е добре да ограничавате котката си от твърде много игри, тъй като може да нарани оперираното място.

Има и други техники за отстраняване на струвитните камъни, като например премахването им чрез малка камера в пикочния мехур и „извличане“, но това много зависи от техниката, с която е снабдена ветеринарната клиника.

Възможно ли е да се появят струвитните камъни още веднъж, след лечението

Няма как това да се предвиди, но мяукащите приятели, които са развили веднъж тези камъни, могат да ги „получат“ втори път. Разбира се, за това следва да разговаряте с ветеринарния си лекар, тъй като той най-добре би могъл да ви посъветва дали трябва да предприемете нещо или да промените начина на живот на гальовния ви съквартирант.

Ако поради някаква причина се установи, че мяукащият ви спътник може да образува втори път такива камъни, най-вероятно ще се наложи да премине на диета или да направите някои промени в храненето му. Целта на тези диети е да коригира киселинността на урината, за да елиминира възможностите за образуване на камъни.

Увеличаването на приема на вода на мяукащия ви приятел също ще помогне, тъй като ще направи неговата урина по-малко концентрирана, което е по-неблагоприятна среда за образуване на камъни. Течната храна също би била отличен избор, тъй като съдържа много голям процент вода.

Важно е да запомните, че винаги когато забележите дори наченки на болка или проблеми при уринирането на мяукащия спътник веднага да потърсите ветеринарния си лекар! Това състояние се лекува сравнително лесно с рутинни процедури, но е от жизненоважно значение да реагирате бързо, тъй като нещата могат да се влошат с часове. Все пак, нашите домашни любимци са членове на семейството и всички искаме те да са в отлично здраве и да се чувстват възможно най-комфортно у дома!

Вижте още:

Видове инфекции на пикочните пътища при котки

Виж още