Котката ми има белег - ще израсне ли козината отново около него?

белег на котка Снимка: iStock

А ко вашият мъркащ приятел наскоро се е наранил или е претърпял операция, може би се чудите дали козината му ще порасне отново в наранената зона, след като заздравее. Няма за какво да се притеснявате, тъй като козината ще се възстанови!

Въпреки че процесът понякога може да е дълъг (в зависимост колко е голям белегът), козината порасне след време. В някои случаи косата на заздравеното място може да се усеща по-различна, поради увреждането, причинено от нараняването или операцията. Най-важният фактор за това дали котешката козина ще порасне отново върху белег е колко дълбоко и обширно е увреждането.

Кога котките могат да имат белег

Хората имаме белези и знаем, че това е тъкан, която замества нормалната кожа след нараняване. При котките се случва същото. Това може да е след операция, например когато котката ви е стерилизирана или кастрирана, или може да се дължи на нараняване като битка с друга котка или злополука.

белег на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-добрият начин да намалите риска от белези при котките е да се уверите, че всички рани се поддържат чисти и без инфекции. За хирургични рани това означава да държите котката си спокойна (доколкото това е възможно) и да се уверите, че не ближе, драска или хапе мястото на операцията. Това най-често става с медицинска яка или поставяне на дрешка.

Степента на увреждане на кожата и космените фоликули ще има значителен ефект върху това колко успешно е възстановяването на косата върху белега. Колкото по-дълбоки са белезите, толкова по-трудно ще бъде нормалното възстановяване на козината. Освен това, ако тя е била особено увредена по време на операция или нараняване, възстановяването на козината може да отнеме повече време поради по-слабото кръвообращение в областта.

Мога ли да използвам домашни средства за насърчаване на растежа на косата при котки?

Препоръчваме да не правите експерименти с гальовния си домашен любимец и да слушате съветите на ветеринарния лекар. Рано или късно козината би трябвало да се възстанови, а ако растежът ѝ ви се струва прекалено бавен или имате съмнение, че белегът не се възстановява както следва - обърнете се към ветеринарния си лекар.

Какво трябва да направя, ако котката ми развие инфекция в белега?

белег на коткаСнимка: iStock

Ако подозирате, че гальовният приятел е развил инфекция в областта на белега, важно е незабавно да го заведете на ветеринар. Той може да предложи използването на локални лечения или лекарства за борба с инфекцията. Също така е важно зоната да се поддържа чиста и без по-нататъшно дразнене или риск от повторно травмиране (например ако котката ви е палава и не си почива след операцията).

Котешката козина може да порасне отново върху белег, въпреки че процесът не винаги е бърз. Възстановяването зависи от степента на щетите, причинени от операцията или нараняването и правилното лечение, което осигурявате за мъркащия приятел. С правилната грижа и внимание, котките могат да се възстановят напълно от щетите, причинени от белези.

Вижте още:

5 съвета как да лекувате изгорена котешка лапа

Котешки комплект за първа помощ - какво трябва да съдържа

Как да се погрижим и премахнем котешка превръзка

Виж още