Котешки комплект за първа помощ - какво трябва да съдържа

котка при ветеринарен лекар Снимка: iStock

Н икой собственик на котка не иска да мисли за момент, в който гальовният приятел ще се нарани, но всичко се случва и няма как да предразим домашния си любимец напълно. Още повече че някои котки са толкова палави, че навличането на неприятности се е превърнало в ежедневие.

Затова е добре да се уверите, че имате добре зареден комплект за първа помощ, за да можете да лекувате всякакви леки наранявания у дома.

Притеснението, че нямате какво да почистите или лекувате раните на котката си, може да добави допълнителен стрес към ситуацията. Въпреки че някои артикули за първа помощ при хора са безопасни за използване на вашата котка, някои не са, така че трябва да отделите време, за да съставите конкретен комплект за първа помощ, който има всичко необходимо за лечение на широк спектър от потенциални наранявания. В никакъв случай не използвайте човешки лекарства върху котката си.

1. Важни телефонни номера

котка при ветеринарен лекарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Първо, искате да сте сигурни, че имате всички важни телефонни номера, които може да са ви необходими в случай на спешност. Залепете ги с тиксо от вътрешната страна на капака на комплекта за първа помощ, за да се намират лесно. Справянето с ранена котка може да бъде стресиращо, така че последното нещо, за което искате да се тревожите, е да се опитате да намерите номера на вашия ветеринарен лекар или тепърва да търсите денонощна ветеринарна клиника в интернет или в телефонния си указател без да може да си спомните как сте въвели името.

Подгответе следните телефонни номера:

  • Обичайният ветеринарен лекар на вашата котка.
  • Спешен контакт извън работното време за обичайния ветеринарен лекар на вашата котка.
  • Алтернативен местен ветеринарен лекар като резервен вариант.
  • Друга клиника, която е в близост до вашия дом.

2. Физиологичен разтвор

Физиологичният разтвор може да се използва като промивка на рани, ако трябва да отстраните песъчинките или мръсотията от отворена рана, преди да я дезинфекцирате. За очите на котката си е добре да използвате специфичен продукт, създаден за тази част на тялото, която да премахне дразненето.

3. Спрей или гел за рани

Тези продукти помагат за почистване на малки рани и порязвания.

котка при ветеринарен лекарСнимка: iStock

4. Антисептичен крем

Антисептичният крем често съдържа смес от антисептични, антибактериални и противовъзпалителни съставки, които спомагат за ускоряване на заздравяването на рани и създават защитна бариера, докато раната на вашата котка зараства.

5. Антисептични кърпички

Понякога антисептичната кърпа е по-лесна за използване от крем, спрей или гел. Много антисептични кърпички съдържат хлорхексидин и могат лесно да помогнат за почистването на малки ожулвания.

Някои съдържат и кетоконазол, противогъбично средство. Тези кърпички могат да се използват и за почистване на кожни гънки при котки с къса муцуна или ако котката ви зарази гъбична кожна инфекция.

6. Кровоспиращ прах

Спиращият прах може да бъде полезен за спиране на малки порязвания от прекомерно кървене. Действа чрез съсирване на кръвта, с която влиза в контакт, но трябва да се използва само за плитки порязвания.

7. Стерилни марли и бинтове

котка при ветеринарен лекарСнимка: iStock

Може да използвате тези малки марли за почистване на рани, без да се притеснявате, че ще оставите влакна. Те могат да се използват и като абсорбираща подложка, която можете да превържете, но не са незалепващи, така че понякога подложката за рани е по-добър избор.

8. Самозалепваща се превръзка

Използването на самозалепваща се превръзка върху раната на вашата котка, след като е почистена и облечена, е много по-лесно, отколкото да се опитвате да залепите превръзка на място. Ако има вероятност котката ви да се опита да сдъвче превръзката си, а вие нямате конус, но все пак ще свърши работа докато отидете до ветеринарния лекар.

9. Транспортна чанта

Този аксесоар е необходим не само, когато котката ви пострада, но и по принцип, за да пренасяте гальовния домашен любимец.

10. Пинсета

Ако нещо много малко се заклещи в козината на вашата котка или тревка в лапата им, тогава пинсетите могат да ви помогнат да отстраните точно чужд предмет, преди да лекувате рана.

11. Ръкавици за еднократна употреба

Ако котката ви кърви, е добре да използвате ръкавици, за да не инфектирате допълнително раната.

12. Ръководство за първа помощ

Въпреки че вероятно няма да използвате това при спешни случаи, ако котката ви има рана, която не изисква спешно лечение, може да е полезно да имате под ръка справочник. Изборът да поставите ръководство за първа помощ в комплекта си може да ви помогне да се чувствате уверени в избора на определена техника за лечение на рани на вашата котка. Винаги е добра идея да прочетете набързо тази книга, преди да я поставите в комплекта си за първа помощ, така че да сте запознати с част от съдържанието.

13. Специфични лекарства

котка при ветеринарен лекарСнимка: iStock

Ако вашата котка има специфични проблеми с определени здравословни проблеми, тогава може да искате да добавите специфични артикули към вашия комплект за първа помощ, за да улесните лечението им. Те могат да включват препарати за почистване на уши, мехлеми за горещи точки, лекарства за алергия или предписани антибиотици.

Разбира се, не е задължително да имате всичко от този списък, но ако имате пакостлива котка, която често си навлича неприятности - по-добре да бъдете подготвени да ѝ помогнете докато стигнете до ветеринарния лекар. Пожелаваме ви никога да не изпозвате комплекта!

Вижте още:

Защо котката накуцва изведнъж - 9 възможни причини

Котките могат ли да плачат

Как да разберем, че котката ни е болна

Виж още