Котката ми мрази ли ме?

сърдита котка Снимка: iStock

К отките са известни със своята независима природа и въпреки че могат силно своите стопани, те не винаги показват това по същия начин, както кучетата. Но какво се случва, когато котката ви изглежда активно не ви харесва?

Това е често срещан въпрос сред собствениците на котки и е много от тях си мислят, че котката ги мрази, но това звучи доста пресилено. Понякога поведението на котка може да показва основен проблем, докато друг път може да се дължи на липса на разбиране на езика на тялото или действията им.

Разбиране на котешкото поведение

За да разберете дали вашата котка ви мрази или не, важно е първо да разберете типичното котешко поведение. Мяукащите животни са създания на навика и често се чувстват най-комфортно в среда, която е предвидима и последователна. Те също имат специфични начини за комуникация със стопаните си, като мъркане, месене с лапи и мяукане.

сърдита коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Важно е обаче да се отбележи, че не всички котки са еднакви в поведението си. Някои мъркащи животни са естествено по-привързани и се радват да бъдат сред хора, докато други предпочитат стоят на разстояние. Освен това котките могат да развият негативни асоциации с хора или ситуации, ако са преживели травма, пренебрегване или малтретиране.

Как може да разберете дали котката ви не ви харесва?

Ако вашата котка ви избягва или проявява агресия, това може да е знак за основен проблем. Някои често срещани признаци, че гальовният приятел може да е разстроен или стресиран, включват:

 • Скриване или избягване на вас
 • Отказ от ядене или пиене на вода
 • Уриниране или дефекация извън тоалетната
 • Напрегнато тяло
 • Прекомерно миене на козината и дори изскубване на косата
 • Агресивни действия като съскане, драскане или хапане

Ако забележите някое от тези поведения при вашата котка, важно е да говорите с вашия ветеринарен лекар, за да изключите всякакви основни медицински проблеми. След като направите това е време да разгледате по-отблизо околната среда и поведението на вашата котка, за да видите дали има някакви промени, които можете да направите, за да подобрите ситуацията.

сърдита коткаСнимка: iStock

Ще ви прости ли една котка, ако сте я обидили?

За да подобрите връзката си с разстроената или стресирана котка и да накарате домашния си любимец да се чувства по-комфортно, има няколко действия, които може да предприемете. Истината е, че котките са повече от способни да прощават и да забравят. Ето няколко съвета, за да насочите нещата в тази посока:

 • Разберете езика на тялото на вашата котка

Котките общуват по различни начини. Разбирането на езика на тялото на вашата котка може да ви помогне да разпознаете кога вашият домашен любимец се чувства стресиран, тревожен или разстроен.

Например, ако ушите на вашата котка са сплескани към главата ѝ, това може да е знак, че се чувстнва застрашена или разстроена. Ако опашката ѝ потрепва бързо, това може да е знак, че се чувства развълнувана или раздразнена.

 • Създайте безопасна и комфортна среда

Котките се чувстват най-комфортно в среда, която е безопасна и предвидима. Уверете се, че вашата котка има тихо място, където да се оттегли, когато има нужда от малко време сама и осигурете много играчки и драскалки, за да се забавлява. Също така е важно да поддържате тоалетната на вашата котка чиста и лесно достъпна.

 • Прекарайте качествено време заедно

Въпреки че котките са известни със своята независимост, те все пак се радват да прекарват достатъчно време със своите стопани. Затова се уверете, че давате на котката си много любов и внимание – играйте с нея, галете я и ѝ дайте възможно най-добрите грижи.

Това са отлични начини да помогнете за укрепване на връзката между вас и вашия домашен любимец и да го накарате да се чувства по-комфортно около вас.

 • Бъдете търпеливи и разбиращи

сърдита коткаСнимка: iStock

Ако котката ви има агресивно или отбягващо поведение, важно е да проявите търпение и разбиране. Не забравяйте, че мъркащите приятели са създания на навика и може да им отнеме време, за да се приспособят към промените в тяхната среда или рутина. Избягвайте да наказвате или да се карате на котката си, тъй като това може да влоши ситуацията.

Съвети за щастлива котка

Макар да няма универсална формула за щастие на котките, може да следвате някои прости правила при отглеждането на вашия мъркащ приятел:

 • Редовни ветеринарни грижи

За да сте сигурни, че вашата котка е здрава и е получила всички необходими ваксинации, важно е да я водите на редовни прегледи при ветеринарен лекар. Вашият ветеринарен лекар може също да ви посъветва относно всякакви превантивни мерки или промени в начина на живот, които могат да бъдат от полза за цялостното здраве на вашата котка.

 • Правилно хранене

Балансираната диета е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие на вашата котка. Уверете се, че вашата котка получава правилните количества протеини, витамини и минерали чрез диетата си. Но никога не ѝ давайте остатъци от масата или човешка храна. Това може бързо да доведе до наднормено тегло и неприятни, досадни поведения.

 • Време за игра и упражнения

Котките са естествени ловци и се нуждаят от редовни упражнения и време за игра, за да бъдат здрави и щастливи. Осигурете на котката си играчки и интерактивни сесии за игра, за да ги поддържате активни и психически стимулирани. Ежедневната игра с вашата котка също може да помогне за укрепване на връзката ви с вашия домашен любимец.

 • Безопасност у дома

сърдита коткаСнимка: iStock

Ако държите котката си на закрито, уверете се, че домът ви е безопасен и свободен от опасности. Дръжте отровни растения и химикали извън обсега и се уверете, че прозорците и вратите са сигурни, така че котката ви да не може да избяга. Също така е важно да осигурите на гальовния приятел много драскалки и играчки, за да предотвратите разрушително поведение. Ако котката ви е авантюрист и иска да излиза навън - отделете време да я обучите да ходи на кашка. Така ще може да споделя приключенията и разходките в планината с вас.

 • Грижа за тоалетната

Редовната поддръжка на тоалетната е важна, за да осигурите чистота на дома и да предотвратите нежелано поведение от страна на мъркащия плиятел. Котките обичат чистотата. Те са животни, които прекерват изключително много време в почистване на собствената си козина, така че може да сте сигурни, че няма да се примирят с мръсна тоалетна.

Ако направите тези съвети редовна част от живота на вашата котка, можете да очаквате щастлив и здрав котешки приятел, който ви обича.

Като отделите време да разберете поведението и нуждите на вашата котка, можете да изградите силна и любяща връзка, която ще продължи години напред. Така че, ако се притеснявате, че котката ви ви мрази, направете крачка назад, наблюдавайте поведението ѝ и направете необходимите промени, за да подобрите връзката си.

Вижте още:

Защо котката ми ме хапе, когато спя

8 признака, че котката не ви харесва и как да промените това

14 различни характера на котките - какъв тип е вашата котка?

Виж още