Котката ми се храни прекалено бързо - как да подходя?

котка и храна Снимка: iStock

К отките са прочути лакомници и това тяхно качество често им носи проблеми. Някои мъркащи животни толкова бързо излапват храната си, че минута след това я откривате повърната на пода, едва сдъвкана.

Това поведение не е никак здравословно за гальовния спътник, защото може да причини трудности на стомаха със смилането на храната. Затова сме ви подготвили няколко идеи, с които да забавите храненето на котката си.

Защо котката ми яде твърде бързо?

Мъркащите животни могат да се хранят необичайно бързо поради различни причини:

  • Котката наистина е гладна

Една от тях може да е, че наистина е гладна. Това може да се дължи на факта, че не спазвате редовен график на хранене, което обърква домашния любимец. Така, ттой се чувства несигурен кога ще получи следващата си порция храна, огладнява силно и затова се храни толкова бързо.

Dogsandcats.bg
  • Бездомни котки

При бездомните котки, или тези, прекарали известно време в приют също може да се случи, защото в миналото си не са имали редовен достъп до храна, което ги кара да се нахранят възможно най-бързо от страх, тя да не изчезне и да останат гладни.

  • Домакинство с повече котки или домашни любимци

В домове с повече домашни любимци, по слабите можат да се почувстват застрашени от останалите и затова да излапват храната си възможно най-бързо. Често се случва някои представители да се държат доминантно спрямо други, а потърпевшото коте силно се стресира. В такава ситуация, можете да разделяте животните да се хранят по различно време, за да сте сигурни, че всички изяждат порциите си и няма нито един представител останал гладен, защото друг е изял храната му.

  • Скука

Някои представители могат да се хранят твърде бързо, защото са отегчени и това е единственото им забавление. Много активните котки, които нямат достатъчно играчки или забавления, са склонни да се държат необичайно, защото им е скучно и бързото хранене е възможно при тях.

Как да спра котката ми да се храни толкова бързо

котка и хранаСнимка: iStock

За да помогнете на гальовния приятел да сдъвква храната си и да не я изяжда за секунди, можете да опитате няколко неща:

  • График на хранене - установете часове, в които котката ви получава храната си и ги спазвайте. Нагласете графика спрямо вашата рутина, както и тази на семейството ви, за да сте сигурни, че мъркащият приятел получава порциите си.
  • Разделяйте храната в различни купи - ако имате възможност да инвестирате в няколко допълнителни купи за храна, можете да разпределяте храната, като дори ги оставяте на малко разстояние една от друга. Така котката ви ще има време да сдъвче, докато премине на следващата купа.
  • Интерактивни хранилки - можете да ги откриете в зоомагазините и те правят храненето много по-забавно, освен че е по-бавно. Това е прекрасен метод за интелигентните представители, които имат нужда от допълнителна стимулация.
  • Можете да опитате и с предмети, които да поставяте в купичката, за да направите храната по-трудно достъпна. Пинг-понг топче, или нещо по-голямо, което със сигурност гальовният приятел няма да може да сдъвче, биха свършили добра работа. Така котката ще трябва да рови и да се потруди известно време, докато се храни, а това ще ѝ даде време да сдъвче.

Гальовните домашни любимци, могат да се хранят бързо по редица причини, вариращи от скука, до глад или пък безпокойство, ако у дома живеят повече домашни любимци. Важно е да отучите котката си от този лош навик, защото честото повръщане не е никак здравословно и може да доведе по-сериозни проблеми. Интерактивните поилки, комбинирането на хранене и игра, могат значително да забавят мъркащия приятел в хапването, но и в същото време ще го направят по-забавно.

Вижте още:

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Любопитни хранителни навици на котките

Виж още