Самотна ли котката ми без втора или се чувства добре

две котки Снимка: iStock

И ма погрешно схващане, че котките са мързеливи, необщителни и вечни самотници. Всъщност, истината е, че някои представители са доста социални и биха си прекарали страхотно в компанията както на хора, така и на втори домашен любимец - друга котка или дори куче.

Дали котките са самотни без пухкав другар е сложен въпрос, защото това зависи от характера на мяукащия спътник.

Самотни ли са котките или са по-щастливи с друга котка у дома

две коткиСнимка: iStock

Дали мяукащите животни са самотни - експертите казват, че това може да се случи предимно при лов и хранене. За разлика от кучетата, които по-скоро ловуват на глутници, при котките нещата стоят малко по-различно. В природата тези приятели по-скоро се справят самостоятелно - ловуват и се хранят далеч една от друга.

Dogsandcats.bg

Много родители в домакинства с няколко котки поставят купичките за храна на котенцата си една до друга, но това е честа грешка и всъщност може да им действа стресиращо. Разбира се, ако котките ви се чувстват комфортно да се хранят близо една до друга - няма проблем, но помислете дали не е по-добре да раздалечите малко станциите им за храна.

Някои котки искат да са единствени

По същия начин, по който хората могат да изповядват мизантропични мисли, някои котки също не са очаровани от вида си и искат да са единствения домашен любимец у дома. От друга страна обаче, се наблюдава, че голяма част от домашните котки са доста социални животни. Вероятно причината се корени в тяхната вече дълга история покрай хората.

Предполага се, че в повечето случаи - можете да се сдобиете с втори мъркащ приятел и двете животинчеда да се адаптират едно към друго без твърде много пречки.

От значение е и възрастта на мяукащите животни. Възрастните котки са склонни да се справят отлично когато са сами, но малките котенца имат нужда от компания, защото са игриви и търсят забавление. Това е причината, поради която се препоръчва да осиновите директно две малки котета, които са свикнали да живеят заедно от малки и това би елиминирало бъдещи спорове, когато пораснат.

И все пак, въпреки че котенцата са склонни да са по-социално гъвкави, трябва да имаме едно наум.

Някои представители никога няма да се чувстват комфортно в компанията на други котки и трябва да уважим това, иначе ще им докараме много стрес.

Запознаване на две котки

две коткиСнимка: iStock

Забелязва се, че когато две мяукащи животинче се с срещнат, е много ключово дали са били социализирани, когато са били малки. Мъркащ приятел, който е пораснал напълно сам, може би няма да се приспособи лесно или дори никога към друго коте.

Когато избирате котешки спътник за вашата котка, потърсете такъв, който е на подобна възраст и следователно има подобно ниво на енергия. Ако имате по-възрастна котка, коте ще го измъчва и досажда с постоянните си пориви за игра. Мъничетата са много активни и търсят постоянно нещо за игра, докато големите, улегнали котки по-скоро имат интерес от това да подремнат или да наблюдават през прозореца. Затова трябва внимателно да планирате срещата на двете мъркащи животинчета.

Осиновяване на друго коте за скърбящата ни котка

Ако години наред сте отглеждали две мъркащи приятелчета, но за съжаление едно от тях си отиде - със сигурност се чудите как да подходите. За съжаление тази загуба може да бъде колкото тежка за нас, толкова и за нашата котка, която скърби за своя другар.

Тази ситуация е строго индивидуална, но специалисти препоръчват да не прибързвате с ново коте, а да дадете време на настоящия си мъркащ спътник да се стабилизира. Това може да отнеме месец или дори повече, но бъдете търпеливи и не притискайте котката си. За вас със сигурност също няма да е много лесно решение да започнете да търсите „заместник“ колкото се може по-скоро.

Като цяло котките създават връзки, но те жадуват само за компанията на мъркащите животни, с които са свързани. Това означава, че ако един гальовен приятел е съжителствал прекрасно с друг, който си е отишъл - не е задължително новото коте да е така обичано. Макар и мяукащият ви спътник да е самотен - ако го притиснете с ново коте - можете да му докарате стрес.

Вижте още:

Как да запозная котката ми с ново коте

Защо някои котки не могат да споделят с други

Как да разбера дали котките ми се бият или си играят

Виж още