Котката ми току що роди котенца, какво да правя?

новородено котенце Снимка: iStock

С ъс сигурност сте чакали търпеливо котката ви да роди своите котенца и ето, че моментът дойде! Но ако никога не сте наблюдавали раждането на котете или не сте се грижили за кралица и нейните новородени, вероятно се чудите какво да правите. Как да помогнете на майката, на котенцата и от какво се нуждаят - ще научите в тази статия!

1. Създайте безопасно пространство

Уверете се, че вашата котка и нейните котенца са настанени на безопасно място, където атмосферата е тиха и без стрес. Ако е възможно, поставете кралицата и нейните бебета в достатъчно голяма кутия с одеяла. Това ще ограничи бебетата в едно пространство, от което те не могат лесно да излязат, така че за майка им е по-лесно да ги намери и да се погрижи за техните нужди.

новородено котенцеСнимка: iStock

Изберете пространство в дома си, което няма много движение през целия ден, като например стая, която не се използва често, голям шкаф или където прецените, че ще е достатъчно спокойно.

Dogsandcats.bg

2. Поддържайте пространството топло и сухо

Където и котката ви да се грижи за бебетата си, пространството трябва да се поддържа възможно най-сухо и топло. Кралицата ще свърши добра работа сама да поддържа топлината на бебетата си, но колкото повече помощ има, толкова по-лесна ще бъде нейната важна работа.

3. Дръжте други домашни любимци далеч от пространството

Може да е трудно да разберете как друг домашен любимец ще реагира на новородени котенца, дори ако те обикновено са приятелски настроени и послушни. Други животни могат да стресират майката и да я накарат да се чувства отбранителна към своите бебета. Затова е добра идея да държите всички други домашни любимци далеч от нея и нейните котенца, докато бебетата пораснат достатъчно, за да се разхождат из къщата и да се грижат за собствените си нужди.

Можете лесно да направите това, като държите вратата затворена на стаята, в която живеят вашата котка и нейните новородени. Уверете се, че другите домашни любимци по никакъв начин не могат да стигнат до кралицата и нейните бебета.

новородено котенцеСнимка: iStock

4. Направете храната, водата и тоалетната лесно достъпни

Улеснете живота на вашата котешка майка, като поставите нейната тоалетна и купи за храна и вода близо до гнездото с бебетата. Тя ще иска да бъде близо до новородените си колкото е възможно повече, така че може да пренебрегне собствените си нужди. Ако тя може бързо да хапне, да пие вода и да използва тоалетната близо до мястото, където се грижи за бебетата си, ще е по-вероятно да се грижи добре за себе си и да се увери, че се храни достатъчно, за да осигури необходимото бляко за бебетата си, без да губи тегло или самата тя да се разболее.

5. Направете превенцията на заболяванията приоритет

Новородените котенца все още развиват своята имунна система, така че е важно вие — или някой друг, който се доближава до тях — да не ги излагате на никакви микроби. За да избегнете вероятността от развитие на заболяване, уверете се, че ръцете ви са старателно измити, преди да се приближите или да погалите някое от котенцата..

6. Играйте с котенцата

новородено котенцеСнимка: iStock

След като котенцата са отворили очите си и се движат лесно из зоната за гнездене, което може да стане след няколко седмици, може да започнете да се играете с тях малко по малко. По този начин те се социализират и свикват да бъдат около други хора. Играта с малките мъничета ще помогне да се гарантира, че те не се страхуват от хората, когато са готови за нови домове или за интегриране в собственото ви домакинство.

За да се справите с котенцата, внимателно ги вземете едно по едно и леко ги погалете и гушкайте. Говорете тихо с тях, за да не се изплашат по време на общуването. Когато приключите с играта с някое коте, върнете го там, където е било, за да може да възобнови обичайните си дейности. Уверете се, че кралицата вижда всичко, което правите, за да остане вярна във вашите намерения.

7. Знайте кога да се обадите на вашия ветеринарен лекар

Ако всичко върви добре, няма да е необходимо да посещавате ветеринарен лекар, докато котенцата на вашата котка не навършат около 2 седмици. В този момент ветеринарният лекар ще ви помогне да наблюдавате теглото на котенцата и други етапи на растежа, за да осигурите добро здраве с напредване на възрастта. Въпреки това, ако нещо се обърка, трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Обадете се, ако забележите някой от следните признаци:

  • Едно или повече котенца не се хранят.
  • Едно или повече котенца не се движат толкова много, колкото останалите.
  • Едно или повече котенца не издават звуци, докато са будни.
  • Кралицата игнорира едно или повече котенца.
  • Майката изглежда летаргична или болна.
  • Зърната на котката изглеждат подути или раздразнени.

новородено котенцеСнимка: iStock

Грижите за нова котешка майка и нейните новородените си котенца е вълнуващо изживяване, но идва и с голяма доза отговорност. Вашата котка трябва да може да се справи с повечето от отговорностите, но вие трябва да сте там, за да осигурите топло гнездо, вода и подходяща храна за кърмеща котка, за да сте сигурни, че и кралицата, и котенцата ще растат здрави и в безопасност!

Вижте още:

Етапи на бременност при котките

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Мога ли да погаля новородено коте

Виж още