Диабет при котките

котка ветеринар Снимка: iStock

Д иабетът при котките е най-сходен с диабет тип II при хората: кръвната захар се повишава, защото инсулинът на галовния приятел е или неефективен, или не се произвежда в достатъчно количество. Ако не се лекува по подходящ начин, може да се превърне в животозастрашаващо състояние.

Котките на закрито, на средна възраст и със затлъстяване са най-склонни да развият диабет, но това може да се случи на всеки мъркащ приятели на почти всяка възраст.

С успешното въвеждане на план за отслабване е възможно вашата котка и да не се нуждае от инсулинова терапия през целия живот, особено ако бъде диагностицирана рано и кръвната захар се стабилизира бързо.

Симптомите на котешки диабет, за които трябва да следите:

Dogsandcats.bg
  • Загуба на тегло, въпреки че котката ви има добър апетит
  • Повишена консумация на вода (най-честият симптом)
  • Повишено уриниране, вероятно извън тоалетната
  • Повишен апетит (ранен етап) или загуба на апетит (късен етап)
  • Летаргия
  • Повръщане

Ако мяукащо животинче с диабет не се лекува достатъчно дълго, то може да ще развие кетоацидоза, което е много опасно състояние. В този етап мъркащите приятели няма не се хранят, нито пият вода и ще станат дехидратирани и по-летаргични. В крайна сметка, с напредването на кетоацидозата, те ще изпаднат в кома и ще умрат, ако не бъдат лекувани с интензивна медицинска терапия.

Причини за появата на диабет при котките

котка с наднормено теглоСнимка: iStock

Както споменахме - основната причина на това състояние е, че инсулинът, който тялото им произвежда, е недостатъчен или неефективен. Това означава, че инсулинът или не помага на глюкозата да навлезе в клетките, за да доставя енергия, или че няма достатъчно инсулин, за да върши работата си ефективно.

Най-честите причини, поради които се появява състоянието могат да бъдат:

  • Хранене с човешка храна - твърде много човешка храна може да причини възпаление на панкреаса – където намирате клетки, произвеждащи инсулин – което може да потисне производството на инсулин.
  • Продължителна употреба на кортикостероиди
  • Затлъстяване

Важно е да си уговорите среща с вашия ветеринарен лекар, ако подозирате, че котката ви има диабет. Междувременно осигурете много вода и следете съда с вода или фонтана, защото ще трябва да го пълните по-често.

Ако вашата котка е много болна или не яде, тя се нуждае от незабавна ветеринарна помощ. Когато гальовно животинче диабет загуби апетита си - то става много болно.

Диагностициране на диабет при котки

След физически преглед и обсъждане на симптомите на вашата котка, вашият ветеринарен лекар ще вземе проби от кръв и урина за изследване.

В допълнение към проверката на нивата на глюкоза (захар) в кръвта и урината на вашата котка, вашият ветеринарен лекар ще проверява за доказателства за други заболявания, които имат симптоми, подобни на диабета, като бъбречно заболяване и хипертиреоидизъм.

Те също така ще проверяват за състояния, които могат да усложнят лечението на диабета, като инфекции и диабетна кетоацидоза, които изискват хоспитализация.

Лечение на котки с диабет

котешки лекарства за диабетСнимка: iStock

Целта на лечението е да имате мъркащ приятел без симптоми на диабет с ниво на кръвната захар, което е близо до нормалните граници.За да постигнете това, курсът на лечение трябва да бъде индивидуализиран за вашата котка. В допълнение към инсулиновата терапия може да се предпише промяна на диетата и загуба на тегло.

 В случай че гальовният приятел е развил усложнението на диабетна кетоацидоза, той ще бъде хоспитализиран и ще му бъде даден интравенозен инсулин, както и интравенозни течности, докато котката не започне да се храни и кръвната им захар и електролити се стабилизират.

Домашна инсулинова терапия на котка

Домашната инсулинова терапия започва, след като диагнозата е потвърдена и всички инфекции са под контрол. Вашият ветеринарен лекар ще ви даде инструкции и ще ви покаже как да давате инсулин на вашата котка у дома. Инсулинът се прилага чрез подкожна инжекция, обикновено два пъти на ден, след като вашата котка се е нахранила.

  • Изследване на захарта

След като вашата котка е била на инсулин за около една до две седмици, се прави глюкозна крива. Това е серия от времеви измервания на кръвната захар, направени в рамките на един ден, най-често в клиниката. Въз основа на симптомите надомашния любимец и резултатите от теста, дозата инсулин се коригира и кривата на глюкозата се повтаря. Този цикъл се повтаря, докато вашата котка не покаже, че нивата на кръвната захар остават в приемливи граници.

Този етап на лечение може да отнеме седмици до месеци, затова е важно да бъдете търпеливи.

Твърде бързото увеличаване на инсулина може да доведе до смърт, така че вашият ветеринарен лекар трябва да прави малки промени всеки път за здравето и безопасността на вашия домашен любимец.

Диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати

котешки лекарства за диабетСнимка: iStock

Лечението също така включва преминаване на вашата котка към консервирана храна с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, ако е възможно, и загуба на тегло, ако гальовният приятел страда от затлъстяване. Тези стъпки на лечение са също толкова важни, колкото и инсулина.

Грижи за котка с диабет

Животът с мяукащо приятелче, което страда от хронично заболяване като диабет изисква пълна ангажираност. Котките се нуждаят от инсулинови инжекции с честота, предписана от ветеринарния лекар (вероятно за цял живот), както и редовни кръвни изследвания.

Ако се питате каква е продължителността на живота на гальовно животинче с диабет, можем да кажем, че това варира в зависимост в какво състояние е котето. За мъркащ приятел, който иначе е в добро здраве, диабетът, който е добре регулиран, може да не съкрати живота му. Някои котки обаче са по-трудни за регулиране или имат пречещо заболяване, така че прогнозата им може да е различна в зависимост от заболяването.

Колкото и неприятно и страшно да е това състояние, лошото е, че не можем да направим много, за да го предотвратим. Разбира се, ако храните котката си с качествена храна и тя поддържа здравословно тегло - шансът заболяването да се появи е по-малък. Въпреки това, ако заболяването е налице - бързата ви реакция и преглед при ветеринар са от ключово значение. Както с всяка болест - колкото по-рано по-рано тя се открие - толкова по-добре. И не забравяйте, че ако котката ви е диагностицирана с диабет - грижите за нея трябва да се вземат насериозно. Затова следва цялото семейство да е наясно със състоянието на котето и да помага за неговото лечение.

Вижте още:

10 начина да помогнете на котката си да живее по-дълго

7 признака, че котката ви изпитва болка

Прехранвам ли котката си?

Виж още