Котките харесват ли, когато им говорите?

домашна котка Снимка: iStock

А ко споделяте дома си с котка или две, има вероятност да водите редовни разговори с тях. И това е не само нормален навик, но е и здравословен. Въпреки общоприетото погрешно схващане, че котките са антисоциални и предпочитат времето си сами, всеки собственик ще потвърди обратното.

Вашата котка трябва да бъде психически стимулирана, а не само чрез игра и други форми на обогатяване. Така че, ако се чудите дали котките харесват, когато говорите с тях, отговорът е „да“ – и ето защо!

Общуването с вашата котка ще ви помогне да заздравите връзката си с тях

домашна коткаСнимка: iStock

Има много начини да се свържете с котката си и разговорите с котката ви всеки ден е един от тях. Котките могат да бъдат отдалечени и самотни понякога, но истината е, че гальовните приятели са социални същества, които жадуват за внимание. Така че, когато полагате съзнателни усилия да говорите с котката си, не само им показвате, че са ценени, но и че се наслаждавате на тяхната компания.

Dogsandcats.bg

Котките са много добри в научаването на имената си - дори глупавите прякори, които им даваме. Вашата котка вероятно ще отговори с приятно мяукане, когато говорите с нея, което е формата на комуникация, на която котките разчитат, за да говорят с нас.

Мяукането е предназначено за хората и те ще го използват, за да изразят своите чувства, желания и мисли.

Какъв тон на гласа харесват котките?

Не се притеснявайте, че ще звучите глупаво, когато говорите на котката си с бебешки глас, който може да дразни хората, защото котките вероятно харесват, когато им говорите с такъв глас!

домашна коткаСнимка: iStock

Мяукащите приятели са невероятно проницателен вид. Те използват очите си, за да наблюдават езика на тялото ни, но разчитат най-много на най-силното си сетиво, за да наблюдават света около тях.

Слухът на вашата котка е много по-добър от вашия - и дори от този на кучето. Вашата котка е изучавала височината и тона ви, както и интонацията в гласа ви чрез ежедневни взаимодействия. Тя знае кога сте тъжни, разочаровани, ядосани и всичко това.

Когато отидете при вашето коте с мек, сладък, бебешки тон на гласа, това е моментът, в който то знае, че сте най-щастливи, и на свой ред предпочита този тон на гласа пред всички останали, защото той се равнява на щастие в неговия ум.

Така че, не се притеснявайте, че ще звучите глупаво, когато говорите на котката си с бебешки глас, който може да дразни хората, защото котките може да го харесват.

Начини да „разговаряте“ с вашата котка

Най-добрият начин да се научите да говорите мяукане на котката си е като я наблюдавате отблизо.

домашна коткаСнимка: iStock

Разбира се, можете да говорите с котката си на собствения си роден език, но можете също да научите някои хитри начини, така че тя да ви разбира.

  • Опитайте с бавни мигания

Доказано е, че мяукащите приятели бавно мигат една към друга, а това е и начинът, по който общуват и с хората. Котките мигат бавно, когато са отпуснати и не усещат опасност. Котките са естествено пазени същества, така че за тях да се чувстват достатъчно сигурни, за да затворят очи във ваше присъствие, е знак за пълно доверие.

  • Обърнете специално внимание на мяукането и езика на тялото на вашата котка

Котките са едни от най-неразбраните видове на планетата. Те са майстори в прикриването на чувствата си, но внимателното изучаване на езика на тялото им и тона на мяукането може да ви помогне да научите много за тях. И когато вашата котка ви мяука, може би опитайте да мяукате в отговор, за да видите реакцията им.

Повечето котки отвръщат на мяукането на стопаните си, но не винаги. Зависи от ситуацията, настроението на котката ви и може би вашата интонация.

Котките мяукат по много причини, независимо дали за да изразят желанията си или, за да се оплачат от нещо, което ги притеснява - като купата им за храна е празна. Така че, ако вашата котка прекарва голяма част от деня си в мяукане пред вас, това ви показва колко много ѝ харесва да общува с вас устно.

Виж още