Котките ядат ли плъхове или просто ги убиват?

котка и плъх Снимка: iStock

В дива среда котките абсолютно биха изяли плъх или мишка. Тези животни са тяхна плячка, което означава, че те ще ги изядат, когато са гладни. Котките обаче не ловуват само за да ядат. Вместо това ловът се възприема като приятно занимание за котките, дори и да не завършва с задължително с ядене. Следователно домашните котки могат да ловуват плъхове, дори и да не са гладни.

Плъховете често са по-малко апетитни от търговската котешка храна, а яденето на диви животни също може да разболее някои котки. Следователно не е странно домашните котки да ловуват и убиват плъх, без всъщност да го изядат.

котка и плъхСнимка: iStock

Много котки „играят“ с храната си, за да усъвършенстват ловните си умения – и за да продължат забавлението още малко. Дори дивите котки могат да си играят с храната, преди да я изядат. Следователно, само защото вашата котка си играе с мъртъв плъх, не означава, че няма да го изяде по-късно.

Dogsandcats.bg

Безопасно ли е котките да ядат плъхове?

Често не е безопасно котките да ядат плъхове, които са убили. Котките могат да получат всякакви паразити и болести от диви плъхове. Тези плъхове могат да влязат в контакт с почти всичко в дивата природа, включително чревни паразити и отрова. Те може да са болни, особено ако котката ви е успяла да ги хване. Плъхът няма да бъде сготвен, преди котката също да го изяде, така че всички тези проблеми могат да бъдат прехвърлени на котката.

Рискове, свързани с това, че котките ядат плъхове

Нека да разгледаме набързо всички потенциални проблеми, които могат да възникнат, когато вашата котка консумира плъх:

1. Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е протозоя, която не вреди на котките. Той кара гризачите и зайците да развият кисти в мускулите си, което ги прави по-лесни за консумация от котките. След това протозоите се развиват в котката, преди да преминат в изпражненията на котката. Паразитът живее в чревните клетки, но не работи като другите паразити. Следователно обикновено не се смята за вредно за котките и повечето котки, които са били навън, вероятно го имат.

След като котка е заразена с токсоплазмоза, не можете да се отървете от нея.

котка и плъхСнимка: iStock

Котките обаче могат да предадат този паразит на други животни чрез изпражненията си. Тъй като хората изгребват тоалетните, те могат да влязат в контакт с този протозой. За щастие протозоите също са безвредни за повечето хора. Въпреки това може да навреди на неродените бебета, поради което се препоръчва бременните жени да не изгребват котешката тоалетна. Кучетата също се разболяват доста, след като получат токсоплазмоза, въпреки че често не е смъртоносна.

2. Вторично отравяне

Вторично отравяне възниква, когато вашата котка консумира плъх, който вече е консумирал нещо токсично. Например, плъховете могат да изядат отрова за плъхове и да станат летаргични. Вашата котка може да се натъкне на плъха и да го изяде, тъй като ще бъде много лесно да бъде уловен. Разбира се, колко вторично отравяне получава вашата котка зависи от вида и количеството на отравянето.

Колкото по-дълго токсинът е бил в плъха, толкова по-малко токсичен ще бъде. Следователно, ако вашата котка изяде плъх, който е бил отровен преди няколко дни, тя вероятно няма да бъде засегната много. Въпреки това, консумацията на плъх, който току-що е изял фатално количество отрова за плъхове, не е добра идея.

Ако смятате, че вашата котка е изяла отровен плъх, трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Вашата котка може лесно да развие симптоми, тъй като отравянето на плъхове е много токсично за котките.

3. Чревни паразити

Плъховете живеят в дивата природа, където чревните паразити са доста разпространени. Следователно повечето плъхове са заразени с тези паразити. Ако вашата котка ги консумира, те също могат да се заразят. Чревните паразити често не са смъртоносни, нито причиняват много проблеми. Те обаче могат бавно да източат хранителните вещества на вашата котка и да причинят усложнения.

котка и плъхСнимка: iStock

Кръглите червеи са доста често срещани, тъй като много плъхове са заразени с ларви на кръгли червеи. Можете лесно да обезпаразитите котките в много ситуации. Ако вашата котка редовно яде плъхове, трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар за редовно обезпаразитяване. Много котки на открито трябва да бъдат обезпаразитени, тъй като е много вероятно да прихванат паразити.

Котките естествено ли убиват плъхове?

Котките са програмирани да убиват всяко малко животно. Някои сигнали помагат да се каже на котката, че животното е плячка. Първо, повечето котки няма да се опитат да атакуват нещо по-голямо или подобно по размер на тях. Вместо това котките избират само малки животни. Второ, високият шум, който издават плъхове и други малки животни, може да активира ловния инстинкт на котката. Много играчки за котки симулират тези шумове с причина.

И не на последно място хаотичното движение на плъха може да накара котката да се хвърли и да го издебне. Това поведение е автоматично и инстинктивно.

Домашните котки инстинктивно ще ловуват плъхове, въпреки че може да не са много добри в това. Някои породи са по-скоро родени ловци, докато други не са.

Всички котки ще имат ниво на ловни инстинкти, така че можете да очаквате всички котки да ловуват до известна степен.

Котките ядат ли вече мъртви плъхове?

котка и плъхСнимка: iStock

Котките могат да изядат вече мъртъв плъх, ако са достатъчно гладни. Въпреки това те не правят често това, когато са опитомени, тъй като вероятно няма да са гладни. Въпреки това, дива котка може да изяде мъртва мишка, ако няма друг източник на храна.

Котките обаче имат много чувствително обоняние и няма да ядат плъх, който е мъртъв от много дълго време. Гнилият плъх вероятно не е много здрав и повечето котки знаят това. Ако котката гладува, те могат да рискуват и така или иначе да изядат частично развален плъх. За щастие, това не е толкова често срещано и вероятно няма да се случи с домашни котки.

Котките ядат плъхове. Въпреки това, те обикновено ги консумират само когато са гладни. Вашата джмашна котка едва ли ще яде плъх, тъй като често има много търговска храна в купата си. Някои диви котки могат да ядат плъхове като източник на храна, ако нямат друг.

Домашните котки обаче в повечето случаи едва ли ще се хранят с плъхове. Търговската храна често е по-вкусна и повечето котки просто не са свикнали да ядат плъхове.

Виж още