Котките наддават ли тегло през зимата

котка зима Снимка: iStock

С настъпването на хладните месеци, може би сте забелязали, че мяукащият спътник сякаш изглежда по-пухкав и по-тежък. Въпреки това, за някои стопани може би е изненада, че не всички котки стават по-тежки когато температурите спаднат.

Възрастните представители например се „борят“ да поддържат теглото си през цялата година и разликите при различните сезони не са толкова осезаеми. Въпреки това повечето котки се чувстват биологично подтикнати да хапват повече (когато им се даде възможност) през зимата, когато техните предци биха се сблъскали с повече трудности при намирането на плячка.

Защо котките наддават на тегло през зимата

В действителност и хората, и котките са склонни да наддават на тегло през зимата. За хората причините са съвсем ясни - спортуваме по-малко, стоим повече вътре и ядем много вкусни храни, богати на калории. През топлите летни месеци ядем леки ястия с повече зеленчуци. И тъй като дните са по-дълги, ние сме по-склонни да се занимаваме с активни дейности.

котка зимаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

И все пак, някои учени наблюдават, че еволюцията е оформила хората да се хранят повече през зимните месеци като механизъм за оцеляване. Все пак, от кратко време на човешката история имаме достъп до храна по всяко време, докато векове наред хората не са знаели кога ще е следващото им хранене.

Подобен натиск влияе върху диетата на котката. Популациите на гризачи и дребни бозайници намаляват през зимата, тъй като растенията умират, а мишките, зайците и плъховете имат по-малък достъп до храна. Консумирането на по-големи количества е с цел котките да издържат няколко дни без да могат да се хранят.

Въпреки че повечето домашни котки не трябва да се тревожат откъде ще дойде следващото им хранене, те все пак са склонни да ядат твърде много през зимата, което често води до наддаване на тегло, особено когато на котката е позволено да яде колкото иска.

Защо не е добре, ако котката ми качи няколко килограма

Доказано е, че наднорменото тегло допринася за сериозни котешки здравословни проблеми като хипертония, сърдечни заболявания, артрит и сърдечни заболявания. Голям е процентът на домашните котки по света, които имат няколко излишни килограма. Предпазването на вашата котка от напълняване през зимата е изключително важно за нейното здраве. И винаги е по-лесно да предпазите котката си от натрупване на килограми, отколкото след това да се борите заедно с мъркащия приятел за свалянето им.

Как да предпазя котката си от напълняване през зимата?

Най-лесният начин да предпазите котката си от натрупване на тези зимни килограми е да регулирате количеството храна, която яде. Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар относно оптималното тегло на вашия домашен любимец.

котка зимаСнимка: iStock

Увеличаването на физическата активност на мъркащият приятел също може да помогне за ограничаване на наддаването на тегло през зимата. Котките, също като хората, наддават на тегло, когато приемат повече калории, отколкото изразходват. Мъркащите животни, които нямат достатъчно възможности да тичат и играят, често наддават на тегло поради бездействие.

Ускоряването на сърцето на вашата котка е полезно за нейното психическо и физическо здраве. Котките, които се движат и играят обикновено са по-спокойни и по-малко склонни към поведение, свързано с тревожност и съсипване на мебели. Добрата сесия с играчка добавя активност към деня на вашата котка, дава й здравословен физически изход за енергията им и отговаря на инстинктивните ѝ нужди да дебне, ловува или да скача. Освен това изгаря няколко калории в процеса.

Докато някои котки наддават на тегло през по-студените месеци от годината, това не е универсален феномен. Котките са биологично програмирани да ядат повече, когато им се даде възможност през студената зима, когато е трудно да се намери дребна плячка като мишки и птици. Но има много начини да гарантирате, че котката ви няма да натрупа килограми, включително измерване на количеството храна, което давате на котката си и увеличаване на нивото на нейната активност.

Вижте още:

9 породи котки със склонност към напълняване

Прехранвам ли котката си?

Затлъстяване при котките

Виж още