Липсвам ли на котката ми, когато ме няма?

котка гледа през прозорец Снимка: iStock

В сички бихме искали да мислим, че имаме възможно най-силната връзка с нашите мяукащи членове на семейството. В края на краищата, много родители на домашни любимци обожават своите котешки приятели, осигурявайки им най-вкусната и здравословна храна, предлагайки им любящи гушкания и ветеринарна помощ, когато се чувстват лошо.

Но без значение колко силна е връзката ни с нашите котки, наистина ли им липсваме, когато не сме там? Или ни забравят в момента, в който излезем през вратата? Да видим дали можем да разберем!

Лоялни ли са котките към стопаните си?

Няма спор, че много котки обичат стопаните си, а за някои можем дори да кажем, че са лоялни. Въпреки това, лоялността изглежда е черта, с която не е толкова присъща за гальовните приятели. Може би произтичащи от тяхната независима природа, котките лесно се изкушават от перспективата за нещо по-добро. 

Все пак мяукащите приятели имат специални хора в живота си и ако вие сте един от любимите им хора, може да се усеща като да имате допълнителна сянка, която ви преследва навсякъде.

Dogsandcats.bg

котка гледа през прозорецСнимка: iStock

Ако сте любимец на вашата котка, те вероятно избират вашия скут и вашето внимание пред всеки друг член на семейството или гост. Така че котките могат да бъдат лоялни. Дори ако гаранцията за допълнително хранене привлече вниманието им за известно време, котките често създават любяща връзка със своите собственици и могат да бъдат много привързани.

Липсваме ли на котките, когато излизаме от дома?

Някои котки се чувстват тревожни, когато хората им отсъстват, нещо, което може да доведе до разрушително поведение.

Котките могат да развият симптоми на тревожност, когато ги оставите. Някои от тях ще мяукат силно, когато са оставени сами, въпреки че може да не знаете това, освен ако нямате камера за домашни любимци.

Други котки може да драскат килимите или ще проявяват друго разрушително поведение, защото са разстроени. Може дори да се върнете вкъщи с неприятни изненади като изпражнения в обувката ви или петно от урина на леглото ви. Това са всички признаци, че котката ви е тревожна, докато ви няма, и трябва да говорите с ветеринарния си лекар за съвет как да подобрите това.

Дори и да не е много притеснена от вашето отсъствие, може да откриете, че котката ви чака на прозореца да се върнете. А това със сигурност е ясен признак, че сте липсвали на мяукащия си приятел.

Как да разберете дали липсвате на вашата котка?

котка гледа през прозорецСнимка: iStock

Никой не иска котката му да изпитва безпокойство от раздяла, когато напусне дома, но всеки ще се съгласи, че е приятно да се чувства желан и очакван у дома особено от пухкав домашен любимец, който се търка в краката ни! Далеч от крайността на безпокойството при раздяла са сладките и мили признаци, че котката ви харесва да сте наоколо.

Колко дълго котката помни човек?

Колкото повече положително време прекарвате в игра, разговори и хранене на вашата котка, толкова по-дълго тя ще ви помни.

Паметта е интересна концепция и способността на различните видове да запомнят неща варира. Спомените на котките работят по асоциация, вместо да запомнят конкретни факти или информация. Следователно те съхраняват спомени въз основа на свързани преживявания, които са били особено положителни или отрицателни или тях.

Следователно, ако прекарвате много време с котката си, изграждайки положителни спомени, като ги храните, играете и общувате с тях, те ще могат да ви помнят до 10 години. По същия начин, ако са имали много негативно преживяване с някого, например ако са били наранени, преследвани или по друг начин са страдали, те също биха си спомнили този човек.

От друга страна, ако не прекарвате много качествено време с котката си и имате много малко специфични взаимодействия, малко вероятно е те да ви запомнят.

котка гледа през прозорецСнимка: iStock

Котките понякога са непостоянни същества и често е трудно да предвидим поведението им. Въпреки това, те все още имат свои собствени уникални начини да ви накарат да се почувствате важни. Може би знаейки какво знаем за тревожността при раздяла и стреса при котките, не бихме искали котката ни да ни липсва, но е хубаво, когато ни покаже, че я е грижа.

Виж още