Мога ли да се заразя с паразити от котката, ако спи в леглото ми

котка спи в леглото Снимка: iStock

Г ушкането с вашето коте е добър начин за установяване на връзка и много собственици не могат дори да си представят да спят без гальовния приятел сгушен в някое кътче на леглото. Но замисляли ли сте се дали има някакви опасности за вашето здравето, ако оставите котката си да се катери върху любимото ви одеяло?

Всъщност, не е изключено да се заразим с червеи или паразити от гальовния приятел. Хубавата новина е, че е малко вероятно, ако първо предприемете стъпки, за да предотвратите настаняването на червеи във вашата котка. И все пак, тъй като опасността е съвсем възможна - ще прегледаме по-подробно как може да се заразите и какво да предприемете.

С какъв вид паразите можете да се заразите от вашата котка

Кръглите червеи, анкилостомите и тениите са често срещани вредители, които могат да засегнат нашите домашни любимци. Но някои от тези буболечки всъщност идват от друг вредител - бълхи.

Хората могат да се заразят с тения, като погълнат заразена бълха, която може да е скочила от тяхното коте. Бълхите могат да ядат яйца на тения по време на ларвния стадий. Ако котката ви погълне заразена бълха, по време на миене, яйцата на тенията ще се излюпи в червата на животинчето. Те ще продължат да растат и да се размножават безполово, освобождавайки яйца в изпражненията на вашата котка и разпространявайки паразита в други животни.

Dogsandcats.bg

котка спи в леглотоСнимка: iStock

Тенията е вторичен паразит, тъй като котката ви няма да се зарази с тения, ако изяде яйцата ѝ. Вместо това гальовният приятел трябва да изяде бълха, която съдържа яйцата. Анкилостомите и кръглите червеи обаче не изискват вторичен гостоприемник; те могат да попаднат във вашата котка директно чрез погълнати яйца.

Списък на често срещаните паразити и как те могат да заразят хората:

 • Тения - чрез случайно изяждане на заразена бълха
 • Анкилостоми - чрез кожен контакт със заразени изпражнения, например при почистване на тоалетната
 • Кръгли червеи - чрез контакт със заразени изпражнения
 • Бълхи - котките могат да разпространят бълхи по козината си и те могат да прескочат от вашите домашни любимци до кожата ви. Бълхите могат да причинят сърбящи ухапвания и дори обриви, особено ако сте алергични.
 • Токсоплазма - инфекция чрез поглъщане на храна или вода, замърсени с котешки изпражнения.
 • Кърлежи – въпреки че кърлежите не са толкова често срещани при котките, колкото при кучетата, те могат да се прехвърлят върху хората, ако котката ви донесе един вътре върху кожата си и след това той изпълзи върху вас.

Какво ще се случи, ако се заразя с паразите от котката ми

За щастие, котешките анкилостоми не се прехвърлят в червата на хората, както при котките. Инфекцията с анкилостома при хората води до сърбеж, което се случва, когато ларвите на анкилостомата пробият път през кожата ви. Яйцата няма да стигнат до червата ви, защото няма да се излюпят. Инфекциите с анкилостоми най-често възникват чрез докосване на заразени изпражнения, например ако дете по невнимание си играе с котешки изпражнения в пясъчник.

котка спи в леглотоСнимка: iStock

Кръглите червеи от друга страна могат да представляват чревен риск за хората. Тези вредители могат дори да пътуват извън червата в други части на тялото, причинявайки увреждане на органи като очите и черния дроб. Хората могат да се заразят с кръгли червеи само чрез поглъщане на яйца на кръгли червеи.

Можете да получите тения само чрез случайно поглъщане на заразена бълха. Вероятно се чудите как може да се случи това? Ако целувате котката си или тя е хапнала от вашата храна или е пила от чашата ви без да сте я видяли. По-често обаче се заразяват деца.

Други вредители, като бълхи, акари и кърлежи, могат да се разпространят от паразита, който скача върху вас от вашия домашен любимец или от повърхности, които посещават, като килими, постелки и мека мебел. Поддържането на мебилите, килимите и цялата ви къща чисти трябва да предотврати превръщането на тези вредители в сериозен проблем.

Как да се предпазим от зараза

Защитата на вашата котка от бълхи е първото нещо, което трябва да направите, за да предотвратите достигането на паразитите до вас, а това се случва чрез редовно обезпаразитяване. Следвайте още няколко допълнителни съвета:

 • Обезпаразитявайте котката си редовно и я водете на рутинни ветеринарни прегледи
 • Перете цялото спално бельо на горещ цикъл всяка седмица (особено ако котката ви спи с вас)
 • Почиствайте с прахосмукачка поне веднъж седмично, и повече, ако сте имали бълхи
 • Перете спалното бельо на вашия домашен любимец и всякакви възглавници или одеяла, които те смятат за свои
 • Не позволявайте на децата да играят в зони с потенциални котешки изпражнения - котешките тоалетни
 • Пазете чашата си и храната си. Не яжте и не пийте, ако мяукащия домашен любимец е опитал от вашата храна или чаша с вода

Винаги трябва да миете ръцете си, след като почистите котешката тоалетна, но това е особено важно, ако котката ви е заразена с червеи. Кръглите червеи и анкилостомите се разпространяват предимно при хората чрез контакт с изпражненията на заразена котка.

котка спи в леглотоСнимка: iStock

Винаги, където сте в близък контакт с вашата котка, това носи опасност от инфекция. Разбира се, шансът се намалява значително ако обезпаразитявате котката си редовно и тя е в крак с необходимите ваксинации. Разбира се, рискът от зарази се увеличава, ако оставяте гальовния спътник да спи в леглото ви. Няма нищо лошо в това, просто трябва да сте наясно с евентуалната опасност. Ако котката ви прекарва нощта с вас - перете редовно спалното бельо, за да се защитите. Все пак, всички сме съгласни, че няма по-сладък сън от този с коте, в краката ни.

Вижте още:

Колко мръсни са котешките лапи

5 лесни начина да предпазим котката от бълхи

Котешки паразити - анкилостомоза

Виж още