5 лесни начина да предпазим котката от бълхи

котка бълхи Снимка: iStock

Б ълхите са често срещани дразнители, които притесняват не само мъркащите ни домашни любимци, но и нас. Освен че са неприятни, бълхите могат да предизвикат алергии и кожни раздразнения след като се появят по козината на котката ви. Най-лошото обаче е, че те могат да пренасят бактерии и тении, ако са заразени. Най-добрият начин да предпазите вас и  вашата котка от дискомфорт е активно да защитите дома си от бълхи.

1. Обезпаразитявайте редовно котката

Най-ефективният начин да предпазите котката си от бълхи е да използвате препарати против бълхи и други паразити. Те се предлагат в различни формати, включително:

  • Таблетки
  • Яки
  • Спрейове
  • Шампоани

Често срещана грешка на котешките родители и да неглижират обезпаразитяването с обяснението, че котката живее в апартамент и никога не излиза. Макар че мяукащите животни се заразяват по-трудно с бълхи, ако не излизат, това не означава, че е невъзможно. Те могат много лесон да се закачат за вас и вашите дрехи, след което да плъзнат във вашия дом.

2. Дръжте котката си на закрито

Повечето от бълхите, които котката ви хваща, идват отвън. Един от най-ефективните начини да предпазите котката си от бълхи (освен обезпаразитяването, разбира се) е да държите котката си на закрито. Това важи обаче за мяукащи животни, които не обичат да излизат навън. Някои котки харесват приключенията, могат да ходят на каишка, така че в такава ситуация не би било добре да ги ограничавате против волята им. Просто ги обезпаразитявайте по-редовно, по препоръка на вашия ветеринарен лекар.

Dogsandcats.bg

3. Почиствайте дома и килимите си всяка седмица

Където и да отиде вашата котка, има потенциал от падане на бълхи, яйца и ларви. Дори ако сте премахнали всички бълхи от котката си, ако не предприемете стъпки да ги премахнете и от къщата си, цикълът никога няма да свърши.

Без гостоприемник (вие или вашата котка) възрастните бълхи могат да оцелеят до 3 месеца. През това време те просто ще чакат някой да мине покрай тях и когато това стане, ще се качат. Яйцата на бълхите се излюпват в ларви след около 10 дни. Ларвите могат да лежат в латентно състояние до 9 месеца. Това означава, че ако се преместите в къща, която е била заразена с бълхи, вероятно все още има ларви на бълхи, които чакат да се излюпят. Ларвите се стимулират да узреят във възрастни бълхи чрез вибрации и топлина.

Почистването на къщата с прахосмукачка поне веднъж седмично ще помогне за премахване на яйцата и ларвите на бълхите. Не забравяйте да почистите с прахосмукачка меките мебели и килимите.

котка бълхиСнимка: iStock

4. Почистване с пара мека мебел и килими

Почистването с пара е чудесен начин за убиване на бълхи, яйца и ларви върху меките мебели и килимите около къщата ви. Дори и да почиствате с прахосмукачка меката мебел, още по-ефективно би било след това да използвате пара, ако имате такъв уред.

5. Почиствайте леглото на котката си редовно

Дори ако сте лекували котката си с лекарства против бълхи, в леглото им може да има яйца и ларви на бълхи. Когато се излюпят и развият възрастни бълхи, те ще скочат върху вашата котка (и вас) и цикълът на заразяване с бълхи ще започне отново.

Почисвайте леглото в пералня или с помощта на пара поне веднъж месечно. Също така, не пропускайте да почиствате котешкото дърво и други аксесоари, които имате у дома.

Общата хигиена на дома е от ключово значение да не допуснете изобщо бълхите да бъдат проблем са вас и мяукащия домашен любимец. Все пак, ако стигнете до момент, в който се появят бълхи във вашия дом и котка - потърсете ветеринарен лекар, за да ви даде подходящото лекарство и започнете активна кампания по почистване на дома.

Вижте още:

Какво означава прекаленото чесане и близане при котките

Котката ми има бълхи - как да се справя

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Виж още