Мога ли да спра разгонването на котката ми

котка домашен любимец Снимка: iStock

К отките растат доста бързо и преди да се усетите, вашето малко коте, едва станало на шест месеца, може да изживее първото си разгонване. Когато този момент настъпи, ще забележите непрестанно търкане в различни повърхности, навъртане около вратата или прозорците в опит да избяга, за да се чифтоса и разбира се - силно, продължително мяукане.

Има ли нещо, което можем да направим, за да облекчим симптомите на разгонване на нашия мъркащ приятел?

Простият отговор на този въпрос е - да, можете да спрете разгонването, когато кастрирате мяукащия си спътник. Най-добре е да го направите още преди първото разгонване, но все пак, ако се случи да сте се забавили - не е проблем, просто ще трябва да бъдете внимателни, за да не допускате котката си навън, където би могла да се срещне с други котки.

Кога котките се разгонват за първи път

котка домашен любимецСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Започвайки от 4 до 6 месечна възраст, вашата котка ще изживее първия си цикъл на еструс. Всеки цикъл има няколко части: проеструс, еструс, интерес, диеструс и анеструс. Когато котката е в „еструс“ частта на този цикъл, се смята, че е „разгонена“. Тази част от цикъла може да продължи от три до 14 дни и ще се повтаря на всеки две до три седмици, докато тя се чифтосва.

Повечето цикли са сезонни и започват през пролетта, като могат да продължат до късната есен. При някои представители на закрито обаче, тези цикли могат да траят целогодишно и котката периодично да се разгонва.

Признаци на разгонена котка

След като котката ви се разгони, тя ще започне да върти или„ плаче“ силно, особено през нощта. Това поведение се дължи на факта, че тя иска да обяви на квартала, че е готова за чифтосване. Освен това може да забележите, че котката ви става много привързана и иска много внимание. Тя също така ще започне да се търкаля по пода, да се трие в различни предмети и дори да уринира извън тоалетната си.

Причината, поради която котка в еструс уринира около вашия дом, е същата причина, поради която тя започва да вокализира - това е желание да съобщи на котараците наоколо, че тя е готова за чифтосване.

Можем ли да спрем разгонването

Единственият сигурен начин да спрете разгонването е да кастрирате котката си.

Тази операция, премахва матката и яйчниците на домашния любимец. Извършва се под анестезия от ветеринарен лекар и малкият разрез, направен върху корема на вашата котка, е зашит или хирургически закрепен, за да може да заздравее за 7-10 дни.

котка домашен любимецСнимка: iStock

Стерилизирането на котката ви не само ще спре появата на по-нататъшни цикли, но и предотвратява нежелана бременност. Освен това в домакинствата с много котки няма да има причина да разделяте вашите мъжки и женски котки, ако всички те са стерилизирани или кастрирани. Освен това котките, които са кастрирани, имат много по-малък шанс да развият някои видове рак, като рак на гърдата, а операцията елиминира вероятността от рак на матката и яйчниците.

Кастрирането е най-ефективният начин да предразите котката от нежелана бременност

По принцип, ако живеете в апартамент и не смятате да изкарвате котката си навън - тя със сигурност няма магически да забременее, нито ще избяга, ако следите прозорците. Все пак, трябва да сме подготвени за всякакви ситуации - тези приятели са много бързи и ловки, така че могат като нищо да се шмугнат през вратата.

Ако изберете да не кастрирате котката си - подгответе се за нейните поведения и зов за внимание, които споменахме по-горе.

Като цяло, съществуват лекарства, които съдържат специални хормони, за да намалят разгонването. Можем да си ги сравним с женските противозачатъчни хапчета, за да си ги представим по-лесно. Въпреки това, тези лекарства могат да имат някои странични ефекти и едва ли са най-удачният вариант, който да изберете, за да спрете разгонването на вашата котка.

Вижте още:

Увеличава ли се апетитът на котките след кастрация

Как протича половият цикъл при женските котки

Възможно ли е котката ми да е сексуално активна след кастрация

Виж още