Увеличава ли се апетитът на котките след кастрация

гладна котка Снимка: iStock

С терилизацията или кастрацията на котките е рутинна процедура, но все пак тя води до промени в мяукащите ни спътници. Как ще се чувства котката ви след процедурата е стого индивидуално, но все пак можете да забележите някои различия - наблюдава се, че голяма част от животинчетата стават по-спокойни, което е добре дошло за нас, особено ако сме „изтърпяли“ многократно разгонване, мяукане и силно търкане в пода, типично предимно за женските представители.

Въпреки това има една недотам положителна последица след процедурата, която се отнася както за мъжки, така и за женски котки - напълняване, често поради повишен апетит.

Котките след кастрация/стерилизация

стерилизирана котка с дрехаСнимка: iStock

По темата могат да се открият различни проучвания като те са малко двусмислени по въпроса дали енергийните нужди на котките след процедурата спадат или се увеличават. Макар че различни изследвания стигат до различен извод, ветеринарите като цяло защитават позицията, че след кастрация - трябва да внимавате с порциите на вашия мъркащ спътник.

Dogsandcats.bg

Наблюдава се, че кастрираните мъжки и женски котки се хранят значително повече след процедурата, особено ако имат свободен достъп до храна.

Вероятно хормоналните промени поради отстраняване на репродуктивните органи водят до този така нежелан повишен апетит.

Как да храня котката ми след кастрация

Независимо дали проучванията потвърждават или отхвърлят тезата за повишения апетит на котките - трябва да следвате препоръките на вашия ветеринарен лекар. Той ще ви инструктира относно порциите, които трябва да приема котешкият спътник, както и дали се нуждае от специална храна за кастрирани представители, която е по-нискокалорична и съдържа различни елементи, които да допринесат за здравето на мяукащия приятел. Все пак, каквата и храна да купувате на котката си, ако препълвате купичките ѝ и я оставяте да си хапва свободно - ефектът няма да бъде положителен и тя със сигурност ще качи тегло.

гладна коткаСнимка: iStock

По отношение на специфични видове храна, хранителните нужди на кастрираните котки обикновено са подобни на тези на всяка котка в нейната възрастова група, въпреки че варират в зависимост от индивидуалното животинче. Говорете с вашия ветеринарен лекар за съставянето на разумен хранителен план за вашата пухкава топка - и не забравяйте да вземете предвид нейната възраст, редовна физическа активност, медицинска история и всички лекарства, които в момента може да приема.

Въпреки известни притеснения от процедурата по кастриране при мяукащите приятели, трябва да напомним, че ветеринарите препоръчват котката ви да премине през нея. Ползите от стерилизирането са много по-големи от негативите. Предвид, че се премахват репродуктивните органи на котките или част от тях - така елиминирате шансът от болести или рак на репродуктивната система. Единственото за което трябва да се внимава след процедурата е балансираното хранене, за да избегнете наднормено тегло на вашия мъркащ спътник.

Вижте още:

Затлъстяване при котките

Трябва ли да кастрирам котката си

Д-р Кристиян Коцев за ползата от кастрацията на домашни любимци

Виж още