Могат ли бълхите да живеят в котешката тоалетна

котешка тоалетна Снимка: iStock

Д ори ако почиствате котешката тоалетна редовно, това може да допринесе за популацията на бълхи в дома ви. Когато бълхите се качат на котката ви, те „пируват“ с кръвта ѝ, за да могат да се чифтосват. След ден или два всяка женска бълха снася до 25 яйца на ден в козината на вашата котка. Много от яйцата падат, докато мъркащия домашен любимец посещава любимите си места в дома ви.

Тоалетната осигурява идеална среда за излюпване на яйца и за развитие на какавиди. Възрастните бълхи могат да живеят до пет дни в тоалетната, чакайки да се присъединят към „партито“ върху кожата на вашата котка.

Как растат бълхите в котешката тоалетна

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Бълхите процъфтяват, когато относителната влажност в тяхната среда е по-висока от 50 процента. Урината на вашата котка осигурява влажния климат, необходим за излюпване и растеж на яйца.

Dogsandcats.bg

Изпражненията на вашата котка осигуряват органичен материал, с който се хранят излюпените малки. Те също ще ядат изпражнения на възрастни бълхи, които падат в тоалетната заедно с яйцата. Изпражненията на бълхите съдържат кръвта на вашата котка, необходимо хранително вещество за бълхите на този етап от живота им. Бълхата намира необезпокоявано място в или около котешката тоалетна докато се излюпи. Ако котката ви продължава да посещава тоалетната си, бълхата може да се излюпи след три до девет дни. След това тя ще скочи обратно върху вашата котка, за да се храни с кръвта на гальовния приятел.

Закачване на бълхите за козината на котката

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Малък, лепкав пашкул от бълхи може да ви убегне, когато почиствате тоалетната на вашата котка. Ако например имате две тоалетни и котката ви използва предимно едната, има голям шанс в другата да има бълхи, които чакат мяукащия домашен любимец да използва тоалетната си. След като усетят присъствието на гостоприемник в околната среда чрез емисиите на въглероден диоксид, те се излюпват само за 10 секунди. След това са готови да заразят вашата котка веднага щом тя стъпи в тоалетната си.

Край на цикъла на бълхата

Да се отървете от повечето бълхи в тоалетната е толкова лесно, колкото да изхвърлите отпадъците в запечатан найлонов плик. Почистете добре тоалетната, за да премахнете всички какавиди, полепнали по стените, дъното или страните. Измийте всички повърхности на тоалетната с гореща вода и сапун. Използването на спрейове против бълхи и други химикали в тоалетната може да раздразни носа на котката и да я накара да пренесе рутината си в банята другаде. Може да потърсите в зоомагазина подходящи и безвредни продукти и препарати, с които да почистите тоалетната на гальовния приятел.

В допълнение към лечението на вашата котка и старателното почистване на тоалетна, ще трябва да се съсредоточите и върху местата, на които мяукащия домашен любимец често се мотае и да ги почистите - любимото му легло, одеяло, мебели и други места.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Вижте още:

Какво означава прекаленото чесане и близане при котките

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Котката ми има бълхи - как да се справя

Виж още