Могат ли котките да хапват овесени ядки

котка и закуска в леглото Снимка: iStock

О весената каша е много полезна за хората, тъй като като е богата протеини, витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Всъщност, възможно е да сте забелязали, че съществуват храни за котки, както и кучета, които съдържат овес, което означава, че мяукащите приятели все пак могат да го консумират.

Хранителни ползи от овес за котки

Ако хапвате овесени ядки за закуска, най-вероятно знаете колко са засищащи. В сравнение с други видове зърнени култури, овесът е с относително високо съдържание на протеини и мазнини. Също така, качеството на протеина, който се съдържа в овесените ядки е високо, което го прави добро допълнение към високопротеиновото меню на гальовния ви приятел.

Овесът е богат на много фибри, антиоксиданти и витамини и минерали (включително витамин Е, витамин В, цинк, желязо и селен), всички от които играят важна роля за доброто здраве.

Разбира се, хранителната стойност на овеса трябва да се прецени с оглед на цялостните хранителни нужди на домашния любимец. Котките трябва да консумират предимно протеини и малко въглехидрати и мазнини. Макар че съдържа протеини, овесът е доста по-богат на въглехидрати, което автоматично го прави като добро лакомство или допълнение към месото, но не бива по никакъв начин да взима превес пред протеините, които са необходими на гальовния ви приятел, за да живее пълноценно.

Dogsandcats.bg

Под каква форма могат котките да хапват овес

Както знаем, тези приятели са много чувствителни за храните, които консумираме ние, хората, така че, ако искате да почерпите гальовния си спътник с овесените си ядки за закуска - най-добре да пропуснете. Още повече, че ако ги накисвате с мляко, това може да доведе в „най-добрия“ случай до диария, тъй като лактозата не е подходяща за пораснали котета.

Най-добрия начин, по който мяукащите приятели могат да се възползват от съставките на овеса е когато го консумират в котешка храна, която е „гарнирана“ с него, или под формата на трева.

Както знаете, котешката трева е полезна за мяукащите приятели, тъй като им помага при храносмилането и облекчава задръстването с котешки косми в стомаха. Котешката трева се отглежда от семената на ръж, овес, ечемик или някои други зърнени култури.

В зоомагазините, можете да откриете както семена, с които да посадите, така и готова, от която мъркащият ви приятел може да си хапне директно.

Когато живеем с домашни любимци, те се превръщат в част от нашето семейство. Често искаме да споделяме с тях всичко, включително и храната си, но не трябва да забравяме, че тези приятели имат различни нужди от нашите. Със сигурност котката ви може би проявява интерес към купата ви с овесени ядки за закуска, но помнете, че не е здравословно за нея да се храни с тях, поне не под тази им форма. Разбира се, ако сте извърнали поглед и пакостникът е близнал малко от млякото няма от какво да се притеснявате, тъй като тази храна не е токсична, но все пак не позволявайте да ви изяде закуската

Котката ви има ли силен интерес към определени човешки храни, когато хапвате? Споделете с нас в коментар!

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Котките могат ли да ядат риба тон

Виж още