Могат ли котките да ядат банани

котка банан Снимка: iStock

М ного от нас обичат да похапват банани и те са по-здравословен избор за сладко от много други неща, които може да се крият в шкафа ни. Може би ще се изненадате, но има голяма вероятност мъркащият спътник да прояви интерес към банана, който  сте приготвили за себе си и да си хапне докато гледате на другата посока. Ако се чудите дали бананите са опасни за котките - краткият отговор е отрицателен. Всъщност, можете да споделяте 1-2 парчета банан с мяукащия си спътник, но това не бива да се случва твърде често.

Могат ли котките да хапват банани

Както казахме - безопасно е да споделим малко банан с мяукащия спътник. Въпреки това, само защото бананите се считат за безопасни, не означава непременно, че те ще понесат добре от вашата котка. Някои мъркащи животни могат да получат повръщане или диария, след като са изяли нещо необичайно, особено сладки, нишестени храни като банани. Кората също е много несмилаема и жилава, което я прави опасна поради задавяне.

На котките не трябва да се позволява да си играят или да ядат кората на банана, но самият плод се счита за безопасен.

Dogsandcats.bg

Двете изключения от това правило са котки, които страдат от затлъстяване или диабет. Тъй като бананите съдържат толкова много нишестена захар, яденето на малко банан може лесно да допринесе за затлъстяването и да наруши регулирането на захарта при котка с диабет.

Ако вашата пълничка котка изглежда обича сладкото и обожава бананите - най-добре да ги избягвате.

котка бананСнимка: iStock

Съществуват ли ползи за котките от консумацията на банани

Няма реални ползи за здравето на мяукащите животни, които ядат банани. Котките са месоядни животни, което означава, че единствените храни, които те усвояват лесно и добре, са на основата на месо.

Всичко, което им даваме, което не е месо (като банани или котешки храни на базата на въглехидрати), е много по-трудно за смилане от тяхната система. В резултат - някои гальовни животни могат да повръщат или да се появи диария.

Въпреки че бананите съдържат фибри, магнезий и калий, които са страхотни хранителни вещества и минерали, това е далеч по-малко от наличието на много въглехидрати.

Котките усвояват въглехидратите много лошо и високото натоварване със захар изобщо не е здравословно за тях. Следователно, въпреки че случайното лакомство с банан не е вредно за котките, то не е и особено полезно.

Трябва ли да оставя котката си да яде малко банан?

Ако изглежда, че мяукащия спътник харесва банани, трябва ли да споделите? И ако го направите, колко могат безопасно да хапнат? Като цяло това не бива да е повече от 10% от дневните калории на котката.

Могат ли котките да са алергични към банани?

котка бананСнимка: iStock

Малко вероятно е мъркащият приятел да развие алергия към банани, но ако се появи диария или повръщане съвсем скоро след като сте почерпили домашния любимец с банан - може би не е добра идея да повтаряте.

В заключение можем да кажем, че ако котката ви е в добро здраве (не страда от диабет, а килограмите ѝ са в нормата) и проявява интерес към този плод - можете да я почерпите с 1-2 резена. Както с всяка човешка храна - не бива да прекаляваме и да предлагаме твърде много от нея на мяукащия спътник, независимо, че ня е безопасна. Котките са месоядни и трябва диетата им да е съставена основно от месо.

Вижте още:

Можем ли да дадем на котката да хапне диня

Списък с плодове, които можем безопасно да даваме на котката си

Безопасно ли е мангото за котките

Виж още