Списък с плодове, които можем безопасно да даваме на котката си

котка плодове Снимка: iStock

К отките са месоядни животни и то е необходима основна съставка в диетата им. Знаем, че гальовните животни проявяват интерес към много от храните, които приготвяме за себе си. Освен месо, мъркащият приятел с любопитство души и се опитва да открадне от нас някой зеленчук, сирене, кашкавал, закуска от овесени ядки, маслини и т.н.

Поради липсата на рецептори за сладък вкус, котките обикновено не се интересуват от сладостта на плодовете. Въпреки това има няколко вида плодове, които мяукащите животни могат да ядат като лакомство в умерени количества. Няколко хапки са всичко, което храносмилателната им система може да понесе.

котка плодовеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Да видим кои са тези плодове!

  • Банани

Те са добър източник на витамини B6 и C, калий и въглехидрати. Предложете на мяукащия спътник малка порция нарязани банани, които са пресни или замразени.

  • Диня

Да, понякога котките могат да ядат малко диня, но отстранете кората и семките. Случайните тънки, бледи семки от диня „без семки“ не трябва да причиняват вреда, ако случайно бъдат погълнати. Въпреки това, ако мяукащият приятел хапне от кората - може да се появи диария, но би трябвало да мине от само себе си.

  • Ягоди

Да, котките могат да ядат ягоди в малки количества. Въпреки че осигуряват отличен източник на витамин С, фолат, калий и манган, както и антиоксиданти и фибри, ползите не са забележими при котките, тъй като те не могат безопасно да консумират големи количества. Не забравяйте да премахнете стъблата и листата, след това измийте ягодите, и ги нарежете на малки парчета.

  • Боровинки, малини, червени боровинки и къпини

котка плодовеСнимка: iStock

Боровинките, къпините, малините и червените боровинки са безопасни за гальовните животни. Те са с високо съдържание на антиоксиданти, флавоноиди и фибри, както и витамини A, C, K и E.

  • Ябълки

Месото на ябълките е с високо съдържание на калций, витамин С, витамин К и пектин, а кората е с високо съдържание на фитонутриенти. Котките могат да получат същите ползи за здравето от ябълките, както и хората. Можете да нарежете ябълката на кубчета, като включите и месото, и кората. Стръковете и семената трябва да се избягват.

  • Манго

Да, този сладък плод може да бъде лакомство както за котки, така и за родители на домашни любимци. Мангото е са богато на фибри, витамин С, витамин В6 и витамин А. Позволени са малки кубчета или резенчета месо от манго, но избягвайте кората и семената.

  • Ананас

Да, котките могат да ядат ананас, обаче с няколко условия. Това тропическо лакомство е с високо съдържание на фруктоза и съдържа няколко витамина (A, B6, фолат, C) и минерали (магнезий и калий). Пресният ананас е предпочитан пред консервирания, който често е опакован в захарен сироп, който може да съдържа консерванти. Не забравяйте да премахнете напълно листата, бодлите и кората, преди да споделите с вашия котешки приятел.

  • Пъпеш

котка плодовеСнимка: iStock

Пъпешът е добър източник на витамин С, бета каротин, фибри и антиоксиданти. Този сравнително нискокалоричен плод често е любим на котките, тъй като ароматът, който произвежда пъпешът, имитира аромата на протеините в месото. Предлагайте малки кубчета или резени от месото, но избягвайте кората.

Колко плодове да даваме на котката си

Ограничете плодовете и другите лакомства до 2% от диетата на мяукащия приятел или само няколко парчета от определен, безопасен плод през определено време. Плодовете се дават най-добре като алтернатива на лакомствата за котки. Те могат да се предлагат като прясно или замразено лакомство, което се нарязва на малки парчета.

Ако вашата котка не може да смила добре плодовете, може да видите признаци на храносмилателно разстройство (разстроен стомах), като повръщане, диария или запек. Поради високото съдържание на захар, на котките с диабет не трябва да се дават плодове.

Плодове, които са опасни за котките

  • Грозде и стафиди: Поглъщането на грозде и стафиди от котки може да причини сериозни храносмилателни проблеми, повръщане, диария, летаргия и дори остра бъбречна недостатъчност.
  • Лимони, лайм и портокали: Маслата и съединенията в цитрусовите плодове като портокали, лимони и лайм могат да причинят храносмилателно дразнене, повръщане, диария или дори депресия на централната нервна система.

Ако искаме да разнообразим менюто на нашия гальовен приятел като включим малко храни, които хората консумираме, трябва да бъдем внимателни. Плодовете в тази статия са безопасни за котки, но трябва да се дават рядко (като лакомство) и в много малки количества. Ако искате да почерпите котката си с някой друг плод или зеленчук - потърсете информация предварително дали е безопасно за тях.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Безопасни ли са маслините за котките

Шунката вредна ли е за котките

Виж още