Могат ли котките да ядат ягоди

котка ягоди Снимка: iStock

С ядате с голяма купа с ягоди за вкусен, здравословен десерт и за голяма ваша изненада котката ви подушва и и дори успява да извади ягода от купата! Но това не е всичко. Мъркащият приятел бързо отнася „откраднатата“ ягода и след известно боричкане с нея решава да я изяде.

И от тук възникват няколко въпроса - котките обичат ли ягоди? Могат ли да се хранят с тях? Безопасни ли са? На тези въпроси ще отговорим в настоящата статия.

Безопасни ли са ягодите за котките

Въпреки че не е опасно за мяукащите животни да ядат ягоди, те наистина не осигуряват голям благоприятен ефект за котките. Ягодите имат някои съставки, които са полезни както за хората, така и за котките, като витамин С, фолиева киселина, фибри и калий, но също така са с високо съдържание на въглехидрати и естествени захари. Котките с наднормено тегло и тези, които са особено чувствителни към захари, като котки с диабет, не трябва да хапват ягоди.

В допълнение, котките са хищници и месоядни животни, което означава, че техните чревни трактове са проектирани да работят най-добре при храносмилането на месо и протеини. Те могат да усвояват месото по-пълноценно и по-лесно от други храни.

Dogsandcats.bg

Всяка храна, като например ягода, която е с високо съдържание на въглехидрати, няма да бъде толкова питателна за котките, колкото би била за хората или дори за кучетата, които са всеядни.

Ако вашата котка яде твърде много ягоди, това също може да причини стомашно-чревно разстройство - най-вече повръщане и диария. Можете да почерпите мъркащия си приятел с една или две ягоди, но не бива да ги храните с тях всеки ден.

Могат ли котките да са алергични към ягоди

котка ягодиСнимка: iStock

Алергиите се развиват само след многократно излагане на храна и повечето котки не ядат ягоди повече от веднъж или два пъти в живота, така че алергичната реакция би била доста рядка. Въпреки това, много гальовни животни може да имат непоносимост към ягоди и могат да развият повръщане или диария дори след като са опитйли от плода за първи път.

Котките обичат ли ягоди

Някои мяукащи приятели изглежда развиват вкус към ягоди, въпреки че последните изследвания показват, че те нямат вкусовите рецептори, необходими, за да се насладят на сладко. Въпреки това не е изключено котките да проявяват интерес към текстурата и вероятно миризмата на ягодите. Повечето котки вероятно просто ще опитат ягоди веднъж и ще приключат с тях.

Какво става, ако котката изяде голям брой ягоди

Ако сте оставили купата си с ягоди безпризорно, защото сте били сигурни, че мъркащият приятел просто ще ги подмине, а всъщност се окаже, че е изял голяма част от тях - наблюдавайте котката си известно време за повръщане или диария. Ако количеството изядени ягоди е настина голямо - можете да се посъветвате с ветеринарен лекар. Ако котката ви страда от диабет - консултацията с ветеринар става задължителна, поради високото ниво на захар в ягодите.

Вижте още:

Списък с плодове, които можем безопасно да даваме на котката си

Могат ли котките да ядат банани

Виж още