Могат ли котките да сдържат уринирането си

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да поискате да почистите котешката тоалетна, но когато загребете - откривате, че гальовния спътник не е уринирал? Или го е направил доста по-малко пъти от обикновено.

Котките могат да ни изненадат с това колко дълго могат да задържат пикочния си мехур.

Въпреки че не трябва да го правят твърде дълго, могат да изминат 24-48 часа, без да уринират, ако мяукащите животни искат.

Dogsandcats.bg

Ако котката ви обикновено уринира само веднъж на ден и е здрава по друг начин, това не е причина за безпокойство. Ако обаче те продължават повече от 48 часа, без да извършат тази дейност - това може да е знак за сериозен здравословен проблем. Ако мъркащите животни не успяват да отидат до тоалетна повече от два дни - ситуацията може да е опасна.

Честотата на уриниране на мяукащите приятели зависи от няколко фактора - от приема на вода, възрастта им, здравословното състояние или начина на живот.

Опасно ли е за котката, ако сдържа урината си

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Първо, трябва да уточним колко пъти обикновено котките ходят до тоалетна всеки ден, като това може да варира. Здравите мяукащи животни могат да посещават тоалетната от два до четири пъти на ден.

Пикочната система служи най-общо, за да се изхвърлят отпадъците от тялото. Ако котките не пишкат редовно, това може да бъде опасно за тях. Бъбреците могат да се възпалят, увредят и да спрат да функционират. Ако тези органи не изхвърлят правилно токсините от тялото, те ще се натрупат, а това може да бъде фатално.

Може да се получи запушване на уретрата, поради високо ниво на кристали в урината, а това е доста опасно състояние, което трябва възможно най-скоро да се провери с ветеринарен лекар.

Как ще разбера дали котката ми не успява да уринира

Най-лесният начин да разберете дали котката ви среща трудности в тази дейност е да проверите тоалетната, както и апартамента си. Не е изключено гальовният приятел да ходи до тоалетна, просто не на обозначеното за това място. Макар и да откриете, че гальовният спътик ходи до тоалетна, но извън нея - това също е индикация, че е настъпил някакъв проблем или стрес.

Вижте още: Колко пъти на ден уринират котките

Възможни причини, които възпрепятстват уринирането

Има различни потенциални причини, като някои от тях са физически, други - свързани с тревожност, която изпитва домашен любимец. Независимо от причината - напомняме, че трябва час по-скоро да се свържете с ветеринарния си лекар. Не е необходимо да изчаквате да минат 48 часа, ако знаете добре „графикът“ и нормалното ходене до тоалетна, на вашата котка.

Причини, поради които гальовните животни могат да срещнат трудности с уринирането:

 • Мръсна тоалетна
 • Стрес
 • Цистит
 • Инфекция на пикочните пътища
 • Тумори на пикочния мехур или пикочните пътища
 • Запушване на уретрата (по-често при мъжките котки)

Преди още да осъзнаете, че гальовният домашен любимец не е ходил до тоалетна от известно време, можете да забележите някои издайнически признаци на проблем:

 • Мяукане, съскане, рев или ръмжене в тоалетната
 • Напъване за уриниране
 • Изравяне на пясъка от тоалетната навън
 • Повръщане
 • Летаргия

котешка урина почистванеСнимка: котешка урина почистване

Котките могат да държат пикочния си мехур за дълго време, но не трябва да издържат повече от 48 часа без да пикаят. Ако това се случи, последиците могат да бъдат опасни за здравето на гальовния домашен любимец. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако имате притеснения или забележите промени в навиците на мяукащия домашен любимец да уринира.

В случай че котката ви е в добро здраве, това означава, че проблемите са причинени от стрес, мръсна котешка тоалетна или поставянето ѝ на неподходящо място. Уверете се, че сте осигурили комфортна тоалетна, хубав пясък (без мирис по възможност) и тихо, уединено място.

Вижте още:

Защо котката ми пишка върху леглото

Котката ми уринира извън тоалетната

Видове инфекции на пикочните пътища при котки

Виж още