Могат ли котките да страдат от дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

игрива котка Снимка: iStock

П остоянно приближаване из стаята през нощта, непредвидими промени в настроението, необичайно повечение - повечето собственици на котки, които чуят тези неща, биха предположили, че просто говорите за обикновен ден от живота на обикновена домашна котка. Факт е, че симптомите на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, известно още като ADHD звучи като съвсем нормално котешко поведение.

Ако някога сте се чудили дали вашата котка има ADHD или дали такова състояние е възможно дори сред котките, със сигурност не сте сами, въпреки че поставянето на истинска диагноза може да е по-трудно, отколкото си мислите.

Могат ли котките да имат разстройство с дефицит на вниманието

игрива коткаСнимка: iStock

Краткият и за съжаление незадоволителен отговор е: никой не знае със сигурност. Мяукащите животни могат да имат определено тревожно и компулсивно разстройство, като обсесивно-компулсивно разстройство, което често се характеризира с поведение като прекомерно близане на козината и постоянно мяукане.

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка няма никакви основни физически заболявания, обсесивната фиксация върху миенето на козината, например, лесно се забелязва, което я прави сравнително бърза за диагностициране. Диагнозата ADHD обаче не е толкова проста. Според WebMD, хората често са диагностицирани с ADHD само след като са проявили повечето или всички от определен набор от симптоми в продължение на няколко месеца. Тъй като не са провеждани проучвания върху симптомите на хиперактивни котки с течение на времето, не е ясно кои симптоми са основните индикатори за разстройството.

Моята хиперактивна котка има ли ADHD?

Въпреки липсата на доказателства е известно, че мъркащите животни показват симптоми, подобни на тези на хора, които са били диагностицирани с ADHD. Възможно е да се диагностицират определени разстройства на психичното здраве, като те обикновено се свързват с определени симптоми, включително хиперактивност, импулсивно поведение и затруднено обръщане на внимание на нещата. Повечето хора започват да проявяват симптоми в ранна възраст, които пренасят в зряла възраст. Изброените основни симптоми със сигурност могат да бъдат наблюдавани при някои котки, както и промени в настроението и трудности при справяне със стреса.

Причини за евентуално ADHD при котки

Широко разпространено е мнението, че ADHD се наследява чрез генетиката, което обикновено е доста лесно да се определи сред хората, но може би не толкова за котките - особено ако вашата е осиновена или е влязла в живота ви като бездомна. Факторите на околната среда и проблемите на развитието през детството са възможни фактори за ADHD, въпреки че точната причина за разстройството все още не е точно определена към този момент.

Признаци на ADHD при котки

игрива коткаСнимка: iStock

Подобно на хората, един от най-лесните за забелязване признаци на ADHD при котка е хиперактивността. Допълнителни симптоми могат да включват промени в настроението, които, както всеки, който някога се е радвал да гали котката си само за да бъде ударен в миг, знае, че е често срещано поведение сред някои. Psych Central също така добавя интензивна способност за хипер-фокусиране върху нещо като възможен знак, че вашата котка може да има ADHD, въпреки че тази черта може да се припише по-правилно на естествения инстинкт на лов, който котките са наследили от своите предци на открито.

Разбира се, трябва да се вземат предвид някои фактори, когато се опитвате да диагностицирате вашата котка с ADHD. Като всяко младо животно, котенцата са склонни да имат привидно безкрайно количество енергия и тъй като всичко около тях е толкова ново, склонността им да се разсейват не е напълно изненадваща. Домашните котки също могат да проявяват класически симптоми на ADHD като хиперактивност, което всъщност може да е резултат от стреса от затварянето на малка площ. Това е особено вярно, ако техните естествени хищнически инстинкти не са удовлетворени, например ако не им се дават неща за дебнене, преследване и улавяне.

Лечение на ADHD при котки

Въпреки че ADHD не е лечимо, симптомите са лечими - при човешки деца, възрастни и да, дори вашия котешки спътник. Бихте могли да насочите излишната енергия на вашата котка към дейности, които са конструктивни и изтощителни. Ако вашата котка е особено мотивирана от храната, може да опитате да я накарате да работи за това, като скриете малко суха храна из къщата, за да може да я търси, или превърнете храненето в игра, като добавите нейните гранули към топките за лакомство, които ще разпределят ухапване или две всеки път, когато тя размахва топката. За енергичните котки, които изглежда не могат да седят мирно, създайте препятствия, по които да се катерят, като котешки кули, което ще ги стимулира както психически, така и физически.

игрива коткаСнимка: iStock

И по отношение на почти всяка котка, не забравяйте да осигурите много възможности за игра, било то с играчка за котешка пръчка, пухкави мишки - каквото тя предпочита. Ако вашата котка ви държи будни през нощта поради хиперактивност, не забравяйте да си осигурите добра сесия за игра, преди да се върнете в леглото, което може да доведе до по-спокойна нощ и за двама ви.

Вижте още:

Могат ли котките да бъдат психично болни

Обсесивно-компулсивно разстройство при котки

Виж още