Могат ли котките да усетят „лош“ човек

котка отблизо Снимка: iStock

Н а света има най-различни хора и колкото и да не звучи добре - някои от тях не винаги мислят доброто за околните и могат да бъдат наречени „лоши“. Не можем да знаем дали котките могат да усетят злото в човека. В края на краищата определянето на „зло“ от научна гледна точка е невъзможно. Следователно не можем да проверим дали котките могат да различат зъл човек от човек, който не е зъл. 

котка отблизоСнимка: iStock

Знаем обаче, че котките са много добри в разчитането на езика на човешкото тяло. След като са се развивали в близост до хората толкова дълго време, котките са се научили да тълкуват човешките мотиви и поведение. Следователно котката може да долови нечисти намерения. Ако някой се държи странно, котките ни могат да го забележат преди нас.

Все още няма проучвания за това колко добре мъркащите животни предвиждат лошите действия. Освен това не знаем дали котките улавят всички лоши действия или само някои видове. И все пак дали мъркащите животни могат да усетят, ако някой ни мисли злото - остават само догатки и предположения и не можем да се опрем на факти и изводи от проучвания.

Dogsandcats.bg

Могат ли котките да усетят злото в човека?

котка отблизоСнимка: iStock

Съществуват много твърдения за това дали котките могат да преценяват хората. Проведени са много изследвания за това дали котките могат да разчитат езика на човешкото тяло. Като цяло проучванията са установили, че котките могат да разчитат езика на тялото и следователно разбират хората до известна степен.

Проучванията обаче показват също, че котките могат да разберат и емоционалното състояние на човека.

Въз основа на тази информация те вероятно могат да усетят кога нещата са малко напрегнати. Ако например се карате с някого - мъркащият приятел ще улови, че комуникацията ви не е положителна и сте ядосани или раздразнени.

Могат ли котките да усещат токсични хора?

Котките вероятно нямат същите социални концепции като хората. Мяукащият приятел едва ли знае какво значи „токсичен човек“. Котките вероятно знаят например кога не харесват някого. Възможно е обаче те да нямат много аргументи защо харесват или не харесват този човек.

Да се разбере дали котките могат да усещат зли хора, или не, е предизвикателство, което едва ли някога ще прескочим. В края на краищата е трудно това да се изследва в научна среда. Освен това тълкуването на поведението на котката може да бъде трудно, особено в реални ситуации. Как да знаете, че котката реагира на „усещането си за зло", а не на това как мирише човекът, например?

котка отблизоСнимка: iStock

Въпреки това много хора твърдят, че котките им реагират лошо на даден човек, а след това се окзава, че гальовният приятел е бил прав в преценката си. Следователно знаем, че котките понякога виждат истинските намерения на човека през неговите действия. Но доколко можем да разчитаме на тях си остава мистерия и лична преценка на собственика.

котка отблизоСнимка: iStock

Вижте още:

8 съвета за нови собственици на котки

Какъв тип личност е котката ми

Могат ли котките да виждат духове

Виж още