Могат ли котките да виждат духове, призраци и ангели?

котка гледа Снимка: iStock

В сички сме гледали гледали страшни филми, в които кучето или котката реагират на нещо, което никой друг в стаята не може да види. Животните имат необичайна способност да усещат опасност, емоции и дори неща, които ние като хора не разбираме напълно. Което повдига въпроса, могат ли котките да виждат призраци? Какво ще кажете за ангелите? Или дори демони?

Животните може да не използват език, за да общуват като хората, но животните общуват по други начини и го правят много добре. Котките наблюдават средата и общуват много повече отколкото можем да предположим. Може да изглежда малко необичайно за човешките стандарти, но ако наблюдавате котките внимателно, те не са толкова неосведомени, колкото мнозина може да ги смятат.

котка гледаСнимка: iStock

Доколко наистина съществуват ангелите, демоните или призраците няма да засягаме в тази статия, а ще се концентрираме върху необичайните неща, които може би са способни котките да усещат.

Dogsandcats.bg

Котките и паранормалната активност

Някои стопани за обръщали внимание на това, че гальовният им приятел се взира непрекъснато в определено място, на което по-късно се е случило нещо необичайно. Други примери включват котки, които се взират в стълбища в къщи, сякаш някой ходи нагоре-надолу, или котка, която се взира в нещо стената. След като се взират известно време, изглежда, че се опитват да премахнат нещо от лицето си.

Логичното обяснение може да е, че котката просто си играе, докато други може просто да си помислят, че това е начинът, по който котките се държат. Но наистина ли е така?

Предполага се, че гальовните животни могат да усещат неща от духовния свят, които нормалните хора обикновено не могат. Според някои изследвания котките наистина знаят повече от хората. Усещат определени вибрации и изглежда това е причината да презират хората, които не обичат котките. И все пак няма научни доказателства по темата.

Взирането на котката в определено място може да има най-различни обяснения - тя чува звуци от съседите или от по-далеч, концентрира се върху определена миризма или пък усеща движение на въздуха.

котка гледаСнимка: iStock

Могат ли котките да усетят, когато някой човек е недоброжелател?

Възможно е мъркащите приятели да усетят негативността, идваща от определени хора, и са склонни или да стоят далеч от тях, или дори да им съскат. Знаем, че котките добре познават стопаните си и ги чуват и очакват от много по-далеч отколкото предполагаме.

Друга добре позната черта, която притежават, е разбирането, когато техният собственик е тъжен или наранен. Със сигурност много пъти котката ви е идвала при вас котато плачете или сте напрегнати и просто сяда до вас или върху вас, за да ви успокои.

Котешка митология

В древен Египет котките са били почитани, а египетската култура е известна със своята преданост към котките. Убийството на котка се е смятало за престъпление и всеки, който го направи е бил строго наказван.

Бастет е древноегипетска богиня на защитата и котките. Тя била дъщеря на Ра и негова защитничка – тя също била пазителка на женските тайни и пазителка от зли духове и болести.

котка гледаСнимка: iStock

Древните египтяни не само боготворели котката, но я смятали за начин за общуване с царството на духовете. ако се вярва на египетската митология, котките могат да общуват с духове и това показва, че те също могат ясно да идентифицират един.

Всъщност древноегипетската митология твърди, че котките са посредници между човешките и духовните сфери.

Котките пазят ли ни от духове - какво казва фолклора?

Древноегипетската митология твърди, че котките са благословени със силата да прогонват злите духове, докато будистите вярват, че котките са душите на мъртвите, които живеят в телата на котки, преди да получат нов живот. Много фолклорни приказки твърдят, че кучетата лаят през нощта, за да прогонят злите духове. Същото се казва и за котките.

Забелязано е, че котките се държат странно, когато усетят необичайно присъствие около себе си. Дори се казва, че те не харесват място, ако усетят някакво психическо присъствие там.

котка гледаСнимка: iStock

Смята се също, че котките виждат всякаква аура или зло присъствие около хората.

Мнозина вярват, че котките могат лесно да предсказват бъдещето, докато „опознават“ собственика си или че могат лесно да усетят чувства. Те със сигурност не могат да ви предпазят напълно от зли духове, но могат да ви предупредят, ако нещо лошо е на път да се случи, според народните вярвания.

Какво казват експертите?

Котките са се развили така, че да усещат неща, които ние, като хора, не можем. Очите им могат да виждат перфектно и с най-малкото късче светлина, те могат да чуват шест до осем пъти по-добре от нас, а мустаците им са проектирани да откриват всичко - от температурни промени до промени във въздушното течение.

Въпреки че тези адаптации може да не са доказателство, че котките могат да видят света на духовете, дори експертите отбелязват, че котките могат да проявят наистина странно поведение, което не може да се обясни с техните физически характеристики.

И така, котките наистина ли виждат призраци и ангели?

котка гледаСнимка: iStock

За съжаление, котките също се свързват с лош късмет. Много хора вярват, че когато черна котка пресече пътя на някого, след това той ще има лош късмет.  От другата страна на монетата има хора, които обожават котките и не вярват, че те могат да бъдат свързани с някакви свръхестествени способности.

Какъвто и да е случаят, трябва да признаем, че поведението на котките понякога може да бъде странно и че често можем да ги видим да се държат така, сякаш виждат някого наоколо. И все пак, да вярвате дали те притежават някаква свръхестествена сила или не зависи изцяло от вас.

Виж още