Най-добрите котешки играчки за вашата котка и тези, които трябва да избягвате!

котка с играчки Снимка: iStock

М ного котки (особено когато остареят) са доста доволни да се излежават наоколо и да подремват на первазите на прозореца и да го действат по-спокойно. Това обаче не означава, че котката не се нуждае от упражнения или че не се наслаждава на времето за игра - а всички мяукащи животни се нуждаят от физическа и умствена стимулация, особено тези, които не излизат навън. Но как да разберете кои играчки да купите за вашето коте? В тази статия ще разгледаме какво трябва и какво не трябва да се прави по време на игра на котки и защо те обичат определени играчки повече от други.

Играчки за естествените инстинкти на вашата котка

Насърчаването на естествените инстинкти на вашата котка ще ви помогне да сте сигурни, че тя се чувства по-щастлива и по-здрава. Ловуване, драскане, криене и катерене са страхотни начини вашата котка да играе и да се ангажира с естествените си инстинкти!

котка с играчкиСнимка: iStock

  • На лов

Естественият инстинкт на котката е да ловува и преследва, така че можете да играете ловни игри с котето си, за да задоволите инстинкта му, което ще ви спаси от произволни нападения!

Dogsandcats.bg

Играчките с пера, изграчките мишка или други животни са добри варианти за контролирани ловни игри. 30 минути на ден ще потиснат желанието им да ловуват и ще бъдат забавно време за свързване на вас и вашата котка, като същевременно ги поддържат стимулирани и осигуряват упражнения.

  • Драскане

Котките обичат да драскат! Чесането разтяга мускулите на гърба, краката и раменете им. Играчка за драскане ще помогне на вашата котка да не драска мебелите ви и вместо това да драска правилния предмет на правилното място, задоволявайки нуждите им.

За да разберете кой тип стълб за драскане предпочита вашата котка, опитайте с вертикален, тъй като повечето котки ги харесват. Ако не го приема, изберете хоризонтална повърхност като драскалка от картон.

  • Скриване

За този инстинкт дори не е нужно да харчите пари! Котките обичат да се крият, което е друга част от техния ловен инстинкт.

котка с играчкиСнимка: iStock

По-конкретно, те обожават тъмни, затворени пространства, в които да се крият. Както вероятно сте изпитали, празна картонена кутия с дупки, изрязани отстрани, може да предложи часове на безкрайно удоволствие за вашето коте и докато са скрити в кутията, те могат да наблюдават настойчиво света отвън!
Котките наистина се радват на простите неща в живота - една картонена кутия е достатъчно забавна!

  • Катерене

Случвало ли ви се е да влезете в кухнята за чаша чай и да намерите котката си кацнала върху хладилника?

Това е така, защото котките обичат да са високо и да наблюдават света отдолу отгоре. Там се чувстват най-сигурни. Котешко дърво или монтиран рафт могат да предложат място за катерене и безопасно място, за да избегнат каквото искат от нивото на земята.

Играчките, които трябва да избягвате

Котките ще се опитат да играят с почти всичко, но това не означава, че трябва! Някои играчки са напълно безвредни, но други носят голям риск и са опасни за вашата котка. По-долу ще изброим дадени предмета, с които трябва да внимавате около вашата котка.

  • Играчките с дълга връв

Рискът от играчките с въжета е поглъщане на връвта или удушаване и това може да има сериозни последствия - включително скъпи ветеринарни сметки. Ако притежавате този тип играчки, имайте предвид, че трябва да ги използвате заедно с котката ви и да ги прибирате, тъй като котката ви може да се нарани, докато играе сама. Същото важи и за обикновена прежда и панделки, които могат да заседнат в стомашно-чревния тракт на котката.

Котките естествено искат да дъвчат конци и жици, но това може да причини всякакви проблеми, ако бъдат погълнати. Не забравяйте да държите тези предмети далеч от вашето коте и вместо това да ги разсейвате с играчки, безопасни за котки.

котка с играчкиСнимка: iStock

  • Пера и много малки играчки

Тези играчки, въпреки че са изключително примамливи и приятни за котето, носят риск от задавяне при поглъщане. Същото важи за всички малки играчки и топки, които са достатъчно малки, за да се поберат в устата им. Перата също могат да причинят разкъсвания в устата им, ако бъдат сдъвкани или погълнати, така че е най-добре да проверявате внимателно всякакви котешки играчки, подобни на пера, преди да купите такава и винаги да наблюдавате играта.

Играчките за дъвчене също трябва да се дават на котки само под наблюдение - и не забравяйте да проверявате редовно всички играчки на вашата котка за признаци на износване.

Виж още