Няколко лесни идеи за създаване на интерактивна хранилка за котки

котки интерактивно хранене Снимка: iStock

С ъс сигурност е по-лесно просто да сложите храната на вашата котка в купа, но хранилките тип пъзели могат да осигурят множество ползи за мяукащия приятел, сред които:

  • Те помагат в борбата със скуката или безпокойството при раздяла, когато котката ви е сама.
  • Насърчават котката да яде бавно, което е полезно за мяукащи приятели, които се хранят твърде бързо и след това повръщат.
  • Намаляват стреса.
  • Могат да помогнат при управлението на теглото.
  • Полезни са в домакинства с много котки, защото отвличат прекаления фокус на животните едно от друго
  • Подходящи са за котки, които имат с разрушително поведение.
  • Хранилките за пъзели разпалват инстинкта на котката да търси храна и да ловува, което е много добър стимул за домашните котки.
  • Осигуряват добро предизвикателство за мозъка.

Колкото и чудесно да е инкерактивното хранене при котките, тези приятели имат нужда от плавен преход към него (както с всичко ново). Някои котки няма да се нуждаят от абсолютно никакво въведение в концепцията за интерактивна хранилка, докато други гальовни приятели се нуждаят от насоки. Въпреки че котките са ловци и са родени да работят за храна, интерактивните хранилки могат да им се сторят по-странни и трудни за разбиране за домашните котки.

Улеснете котката си от самото начало

Вашата котка е свикнала да се приближава до купата си и да вижда храна, удобно изложена за нея, а сега очаквате тя да „се труди“ за вечерята си? Ако направите въвеждането лесно и избягвате да разочаровате котката си, тя много вероятно ще намери процеса за забавен. Котките обичат да търсят, откриват и лапат неща. Те са привлечени от обекти, които се движат, особено когато движението е примамливо.

Опитайте различни играчки за раздаване на храна

Всяка котка е индивидуална и може да откриете, че трябва да опитате няколко различни вида пъзели. Точно както при избора на играчка - разбирате, че вашият мъркащ приятел има специфични предпочитания. На пазара можете да откриете най различни видове хранилки - тунели, пъзели, „пързалки“ или други. Хубавото е, че не е необходимо задължително да купувате скъпа интерактивна хранилка (поне в началния етап, докато не сте сигурни дали котката ви ще хареса този тип хранене), ако в момента нямате бюджет за това.

Dogsandcats.bg

Картонената кутия от яйца или стара форма за лед могат да ви свършат чудесна работа, но само трябва да се уверите, че тя е достатъчно чиста и няма остатъци от пръст или мръсотия от яйцата. Всичко, което е безопасно, чисто и има прегради, където да поставите храната - може да се използва за интерактивна котешка хранилка.

Как да въведем интерактивната котешка хранилка

котки интерактивно храненеСнимка: iStock

Можете да започнете и с лакомства - хвърлете 1-2 от тях в хранилката и наблюдавайте как гальовния приятел се бори, за да си хапне вкусотията. Когато настъпи моментът за хранене, просто поставете сухата или мократа храна там. Не всички хранилки са подходящи за мокра храна, например - картонената кутия от яйца не е предназначена за течности, но пък ще свърши чудесна работа за гранулите.

Наблюдавайте как гальовният спътник търси храната си във всяко отделение. Има вероятност котката ви да не прояви интерес към конкретна хранилка, но това не значи, че трябва да се отказвате. Опитайте друг път или с друг вид. Лакомствата винаги могат да помогнат за примамване, така че да накарате котката си да заобича тази хранилка.

Интерактивните хранилки никога не трябва да разочароват вашата котка

От ключово значение е да не правите храненето твърде трудно или почти невъзможно за гальовния приятел. Храната трябва да е също толкова достъпна, колкото от обикновена купа за храна с разликата, че има прегради, което просто прави храненето по-бавно и занимателно.

И както при обикновените купи за храна и вода - почиствайте пъзелите или хранилките редовно. Ако използвате картонена кутия от яйца - най-добре я хвърлете, а когато имате отново налична - използвайте нея. ОТ друга страна - с формите за лед или закупените хранилки няма да имате проблем с почистването, независимо дали поставяте суха или мокра храна за вашия домашен любимец.

Времето за хранене, независимо дали е чрез хранилка с пъзел или традиционна купа за храна, винаги трябва да бъде безопасно и спокойно време за вашата котка. Когато предлагате хранилката за пъзели, уверете се, че е в зона, където котката ви няма да бъде изложена на риск от засада от други животни или каквито и да е шумове. Това е важен детайл към успеха.

Вижте още:

9 съвета за щастливо котешко хранене

Любопитни хранителни навици на котките

Виж още