Обичат ли котките, когато им говорим като на бебета

котка у дома Снимка: iStock

М яукащите животни са толкова сладки, че често се унасяме в играта и възхищението по тях, че започваме да им говорим по същия начин, по който бихме говорили на бебе. Дали на котките им харесва това - няма еднозначен отговор. Може да зависи от вашата котка и интонацията на гласа ви.

Когато говорим или викаме мяукащия спътник, ние със сигурност променяме гласа си - можем да го понижим или пък да го направим по-ясен и звънък, за да привлечем вниманието на нашата котка. Дали това може да притеснява някои котки, ще обсъдим в настоящата статия.

Защо говорим с бебешки глас на нашите котки

Като собственици на домашни любимци можем да ги обичаме сякаш са наши деца. Това често ни кара да говорим с много по-висок тон, отколкото обикновено, което е индикатор, че се чувстваме по-щастливи и искаме да говорим с по-нежен тон, за да привлечем вниманието на нашите котешки спътници по позитивен начин. Нашата привързаност може да варира от начина, по който се отнасяме и се грижим за нашите гальовни животни до начина, по който говорим с тях, сякаш те могат да чуят и разберат абсолютно всичко, което им казваме. Това ни кара да говорим с нашите котки по начин, по който един родител би говорил с детето си.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Този начин на говорене често се наблюдава, когато възрастен говори с по-малко дете. За да ни разбират, ние често говорим с по-малките деца по-бавно, разбираемо и с положителен, приповдигнат тон, като това можем да наречем „бебешки глас“.

Котките обичат ли да нашия „бебешки глас“

Не е ясно дали всички мяукащи животни харесват, когато говорим с тях, сякаш са бебе. Някои котки може да намерят по-високия тон за странен или плашещ, докато други може да се ободрят, защото свързват този глас с нещо положително. Все пак, едва ли ще използваме същия глас, ако мъркащият домашен любимец е направил беля и трябва да го „порицаем“ по някакъв начин.

Котките – точно като малките бебета – не са в състояние да разберат директните думи, които използваме, когато им говорим, така че разчитат на звуците на вашия глас и език на тялото, за да уловят настроението ви. Така че има смисъл в използването на по-висок тон на гласа, за да се привлече вниманието им, тъй като котката ви може да изглежда по-заинтересована от това, което се опитвате да предадете чрез тона на гласа, който използвате.

Защо котките реагират по-добре на нашия „бебешки глас“

Изследователите смятат, че котките обръщат повече внимание на високия и положителен тон на говоренето на бебето, тъй като той увеличава участващите невронни процеси, което е сходно на това, което се случва с малките бебета.

котка у домаСнимка: iStock

Някои учени смятат, че този начин на реч се използва при котки и други животни, тъй като по-високият глас помага да се създаде и поддържа емоционална връзка, специфична за отделното животно. Вашата котка може да ви обръща по-малко внимание, когато говорите с нормалния си, монотонен глас, но веднага щом започнете да насочвате думите си към нея има шанс да ви обърне внимание. Някои мъркащи приятели дори са склонни да отговарят на собствениците си като мяукат или се търкат в краката.

В заключение можем да кажем, че вероятно мъркащият домашен любимец няма да има проблем, ако се обръщаме към него с по-писклив и висок тон. Все пак, трябва да наблюдавате котката си и да обърнете внимание на коя ваша интонация реагира.

Вижте още:

Домашните котки знаят ли името си?

Как да се грижим за котка, която е глуха

Виж още