Образуване на камъни в пикочния мехур при котки

котка и тоалетна Снимка: iStock

П одобно на нас, хората, на които може да ни се случи да развием камъни в бъбреците или пикочните пътища, мяукащите ни приятели също могат да страдат от това. Всеки който е срещал подобен проблем знае колко болезнено може да бъде това състояние.

Камъните в пикочния мехур са образувания от минерали или кристали, които се събират в пикочния мехур. Възможно е при мяукащите приятели да се образува един голям камък или пък няколко с размерите на песъчинки, като причината за това е вид заболяване или възпаление. Когато камъните са налице, те започват да се търкат в стените на пикочния мехур, като това причинява възпаление и болка. Като цяло камъните варират на видове и размери, но най-често срещаните са струвитни и калциево-оксалатни камъни

В по-тежките случаи те могат дори да блокират уретрата и да затруднят или дори да направят невъзможно за котките да уринират, което е изключително опасно състояние и, ако не се лекува час по-скоро, би могло да доведе до пагубен край.

Dogsandcats.bg

Защо се образуват, какви симптоми може да има мяукащия ви приятел и как да му помогнете, ще разгледаме заедно!

Симптоми на камъни в пикочния мехур при котките

За да можете да помогнете на гальовния си спътник незабавно, трябва да разпознаете симптомите, които той би показал при наличието на това заболяване.

Най-честите признаци на камъни в пикочния мехур, които може да се появят при гальовния ви приятел са:

  • Кръв в урината
  • Напрежение и напъване при уриниране
  • Често уриниране
  • Облизване на гениталиите
  • Болезнено уриниране
  • Запушване на пикочните пътища (по-често срещано при мъжките)
  • Уриниране на необичайни места

Ако при котката ви се образува по-голям камък, това може да доведе до запушване. Представете си го като клапа, която не позволява на урината да изтече през пикочния канал. При мъжките котки, запушването е по-често срещано, дори и с по-малки песъчинки, тъй като тяхната уретра е много по-дълга и тясна от тази на женските представители.

В случай че възникне запушване и пикочният мехур не може да се изпразни напълно - това е спешно, болезнено и животозастрашаващо състояние. В този случай трябва незабавно да заведете мяукащия си приятел при ветеринарен лекар по спешност, тъй като рисковете са пукане на пикочния мехур и пагубна развръзка.

Как се образуват камъни в пикочния мехур при котките

Всички си задаваме въпроса - как се стига до това състояние? Всъщност, някои минерали се намират естествено в тялото на котката ви. Когато тези минерали не се обработват правилно от пикочната система или когато нивата им са по-високи от нормалните, те могат да се кристализират. Това дразни лигавицата на пикочния мехур и води до производство на слуз. Когато кристалите и слузта се слепят, те образуват малки ядра, които постепенно се увеличават и втвърдяват в камъни.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Няколко фактора водят до образуването на камъни - нивото на киселинност на урината, наличието на определени протеини в урината и съдържанието на вода. Камъните могат да се развият в рамките на няколко седмици, но може да отнеме и месеци, за да се образуват.

Как се лекуват камъните в пикочния мехур

След като заведете котката си на преглед, вашият ветеринарен лекар ще прецени кой би бил най-добрият подход за лечение на гальовния ви приятел. Обикновено изборите са два: операция или специална диета, която да разтвори камъните.

Операцията е най-бързият начин за лекуване на състоянието и е често предпочитана. Това е рутинна процедура, която не би следвало да крие рискове за мяукащия ви спътник, а възстановяването след това не отнема много време.

Вариантът с разтваряне на камъните със специална диета има своите плюсове, тъй като така избягвате операцията, но има своите недостатъци. Понякога това не е успешен подход за някои камъни, тъй като те не реагират и съответно не се разтварят. Също така, този метод е бавен и може да отнеме седмици, дори месеци, особено ако камъкът е по-голям, а това води до болки и кръв при мяукащия ви приятел. Макар, че храната би следвало да разтваря камъните, все пак докато още ги има - рискът от запушване остава.

В допълнение, всички знаем колко са претенциозни котките спрямо храненето. Може диетата да е добър подход за мяукащия ви спътник, но храната никак да не му се услажда и да отказва да си хапва от нея.

Мога ли да предпазя котката си от образуване на камък в пикочните пътища

Като цяло, рутинните и редовни прегледи при ветеринар винаги намаляват рисковете домашният ви любимец да се разболее лошо, тъй като така вие редовно следите неговото състояние. Някои песъчинки дори могат да се напипат от ветеринарния ви лекар, докато преглежда мъркащия ви спътник.

Все пак, когато камъните се образуват за първи път, няма как магически да го предвидите, но веднъж когато се случи, може да се изследва химичния им състав и съответно ветеринарният лекар да препоръча определена храна или лекарство, които да попречат на сформирането им в бъдеще.

Като всяко заболяване или инфекция, образуването на камъни в пикочния мехур е неприятно и болезнено състояние за мяукащия ви съквартирант. Все пак, предвид че вие всеки ден следите дали котката ви ходи до тоалетна редовно, със сигурност ще разберете много бързо, че нещо не е наред с уринирането и така можете да реагирате веднага. Когато това се случи и лечението започне мигновено, независимо кой метод ще препоръча ветеринарният ви лекар, със сигурност вашият мъркащ пакостник ще е готов за нови подвизи у дома!

Вижте още:

Видове инфекции на пикочните пътища при котки

Виж още